Protokol imza töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Bakanlığımızın, tarımdaki paydaşlarımızla ortak iş yürütme hedefinin çok önemli bir nişanesi olan bu protokolün imzalarını atmaktan mutluyuz. Bu yetki devri ile koruyucu hekimlik uygulamalarımıza çok daha fazla ve kaliteli vakit ayırabileceğiz” dedi.
Muğla’da sığır cinsi büyükbaş hayvanların küpeleme çalışmaları, yetki devri anlaşmasıyla Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, 2025 yılı sonuna kadar Muğla’daki tüm büyükbaş hayvanların küpelenmesi ve kayıt işlemleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilecek. Yetki devrine ilişkin protokol, bugün İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Gül tarafından imzalandı.
Muğla’da yılda 70 bin buzağının küpelenerek kayıt altına alındığını ve ayrıca her yıl yaklaşık 20 bin düşen küpe kaydının yenilenerek hayvanlara takıldığını anlatan İl Müdürü Barış Saylak, “Muğla, 13 ilçesi, 569 mahallesi ile son derece geniş bir yüzölçümüne sahip. 24 bin işletmede, 250 bin büyükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Yılda 70-75 bin civarı buzağı doğum oranına sahibiz. Küpeleme işlemi, zaman zaman zor koşullarda gerçekleştiriliyor. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda, bundan böyle bu işlemi Muğla İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üstlenecek. Bu yetki devri ile en temel hedefimiz, kurum bünyesinde çalışan veteriner hekimlerin, sağlık tekniker ve teknisyenlerinin elini rahatlatmaktı. Son yıllarda küresel iklim değişikliği yeni hastalık türlerinin, yeni varyantların ortaya çıkmasına yol açtı. Aşılama ikiye, üçe çıktı. Arkadaşlarımız, koruyucu hekimlik konusunda yetişmekte güçlük çekiyordu Şimdi küpeleme sorumluluğunu birliğimize devrederek, koruyucu hekimlik uygulamalarına daha kaliteli zaman ayırabileceğiz.” diye konuştu.
2025-2027 yılları arasında hayvancılıkta yeni destekleme modeli doğrultusunda buzağıya verilen destek miktarlarının yüzde 300 oranında artırıldığını hatırlatan Saylak, genç ve kadın çiftçilere, aile işletmelerine ve hastalıktan ari işletmelere sağlanan ilave desteklerin de yetiştiricileri rahatlatacağını kaydetti. Saylak, Muğla’nın 2024 yılı itibariyle yaklaşık 150 hastalıktan ari işletmeye sahip olduğunu belirterek “Bu konuda Türkiye liderliğini kimseye kaptırmıyoruz. Bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Çünkü hastalıktan ari işletmede doğan dişi buzağılara 4.000 TL ilave destek sağlanacak. Hastalıktan ari işletmelerde üretilen süt teşvikleri üç katına çıkarılırken, bu işletmeler sübvansiyonlu kredilerden daha avantajlı şekilde faydalanabilecek. Bu desteklerden daha fazla sayıda Muğla üreticisinin faydalanmasını istiyoruz” dedi.
11 Ekip ve Alo Küpe Hattı Devrede
Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Gül de birliğin personel, araç ve donanım yönünden küpeleme çalışmaları için yeterli olduğunu belirtti.
Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 2025 yılı itibarıyla 0-6 aylık buzağıların küpelenmesi ve düşen küpelerin yenilenmesi için 11 araç ve 11 ekip görevlendirdi. Üreticiler, yeni doğan buzağılarını küpeletmek için 0252 333 14 48 numaralı Alo Küpe Hattı üzerinden taleplerini iletebilecek. Bu hatta ulaşılamaması durumunda muhtarlıklara veya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bilgi verilebilecek.
Birlik ekipleri, protokol gereği iki ayda bir işletmeleri ziyaret ederek yeni doğan buzağılara küpeleme işlemini yapacak ve küpe bilgilerini 10 gün içerisinde TÜRKVET sistemine kaydedecek. Üreticiden herhangi bir şekilde elden para alınmayacak, küpe ücretleri üreticilere ödenen desteklerden kesilecek.
TARIM CEBİMDE İLE KAYITLARINIZI KONTROL EDİN
Küpeleme işlemi sonrasında üreticiler, 10 gün içinde Bakanlığın “TARIM CEBİMDE” uygulamasından kayıtlarını kontrol edebilecek. Kayıtlarda hata olması durumunda, üreticilerin ivedilikle ilçe müdürlüklerine başvurarak düzeltme yapmaları gerekiyor. Ayrıca üreticiler, hayvan hareketlerini, doğumlarını, ölümlerini ve işletmelerine ait diğer bilgileri belirlenen süreler içinde ilgili müdürlüklere bildirmekle yükümlü olacak.