80 bin fidan toprakla buluştu

80 bin fidan toprakla buluştu

Muğla İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından yürütülen, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından desteklenen ve Menteşe ile Kavaklıdere İlçesi’nde yürütülecek olan “Lavanta Yetiştiriciliği ve Yazlak Projesi” kapsamında 80 bin lavanta fidanı toprakla buluştu.Bu kapsamda Kavaklıdere İlçesi Salkım Mahallesinde dikim töreni düzenlendi. Törene Kavaklıdere Kaymakamı Didem Dinç Özay, Kavaklıdere Belediye...

A+A-

Muğla İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından yürütülen, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından desteklenen ve Menteşe ile Kavaklıdere İlçesi’nde yürütülecek olan “Lavanta Yetiştiriciliği ve Yazlak Projesi” kapsamında 80 bin lavanta fidanı toprakla buluştu.

Bu kapsamda Kavaklıdere İlçesi Salkım Mahallesinde dikim töreni düzenlendi. Törene Kavaklıdere Kaymakamı Didem Dinç Özay, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet İdar, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile yetiştiriciler katıldı.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Bu projedeki hedefimiz şudur. Bu yıl mayıs ayındaki aşırı sıcaklık artışlarından dolayı çam balı rekoltemiz neredeyse yüzde 80’lere varan oranlarda düştü. Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı’nın talimatlarıyla İl Müdürlüğümüz bir proje hazırladı. Bu kapsamda ilimizin yüksek kesimlerinde yani Kavaklıdere ve Menteşe ilçelerimizde bal ormanları oluşturmak üzere harekete geçtik. Yaz mevsiminde de arıcılarımızın başka bölgelere göç etmeden bu bölgelerde yazlamasını istiyoruz” dedi. Valilikten 455.000 liralık bir destek aldıklarını söyleyen İl Müdürü Saylak: “ Bu sayede 200 dekarlık bir alanda lavantalarımızı toprakla buluşturacağız. Bunun için Kavaklıdere’yi pilot bölge olarak seçtik. Kavaklıdere’nin öne çıkan ürünlerinin yanına lavantayı da ekleyerek burayı bir agroturizm bölgesi yapmayı hedefliyoruz ve yazlak projemizin startını buradan veriyoruz” dedi.

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, “Kavaklıdere ilçemizin mermerden sonra ekonomisini canlı tutmak için başlattığımız tıbbi aromatik bitkiler projemize İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüz destek verdi. Valiliğimiz, Kaymakamlığımız ve İl Müdürlüğümüzün destekleriyle belediyemizin belirlediği arazilerde 250-300 bin tıbbi aromatik bitkiyi toprakla buluşturmak istiyoruz. Burası da bunun ilk adımıdır. Bu kapsamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kavaklıdere Kaymakamı Didem Dinç Özay ise yaptığı konuşmada “gerek yağı gerek balı ile bir çok alanda kullanılan tıbbi aromatik bitkilerin bölgemizde ilk dikimlerini yapıyoruz. Umarım İlçemiz için hayırlara vesile olur. Geçtiğimiz aylarda İl Müdürümüz ve Belediye Başkanımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Kavaklıdere’mizin gelişmesi için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Valimize de çok teşekkür ederim bize olan destekleri için. Dikilen bu lavantaların ileriki zamanlarda işlendiğini bu lavantalardan bal alındığını da görürüz. Destekleri için Valimize, Belediye Başkanımıza ve İl/İlçe Tarım Müdürlüğümüze ve aynı zamanda üreticilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra üretici Metin Topçu’ya ait 5 dekarlık arazide dikim töreni gerçekleştirildi.

“Lavanta Yetiştiriciliği ve Yazlak Projesi” kapsamında ilk etapta 80 dekarlık bir alan, lavanta bahçesi haline getirilerek arıcılarımızın hizmetine kazandırılması hedeflenmektedir.

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.