Mahalle halkı tankere mahkum

Mahalle halkı tankere mahkum

Neval ArslanMuğla’nın Datça ilçesine bağlı Sındı Mahallesi ve mahalleye bağlı Zeytincik ile Örencik mevkide yaşanan su sıkıntısı vatandaşları çileden çıkardı. Pandemi dönemi, göç alımı, yapılaşma fazlalığı, inşaatların artması ve yaz ayının gelmesiyle turizm merkezi olan Datça’da yaşanan su sıkıntısı vatandaşların yaşam ihtiyaçlarını kısıtlamaya başladı.Kış aylarında da yaşanan su sıkıntısı yaz ayının gelmesiyle...

A+A-

Neval Arslan

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Sındı Mahallesi ve mahalleye bağlı Zeytincik ile Örencik mevkide yaşanan su sıkıntısı vatandaşları çileden çıkardı. 

Pandemi dönemi, göç alımı, yapılaşma fazlalığı, inşaatların artması ve yaz ayının gelmesiyle turizm merkezi olan Datça’da yaşanan su sıkıntısı vatandaşların yaşam ihtiyaçlarını kısıtlamaya başladı.

Kış aylarında da yaşanan su sıkıntısı yaz ayının gelmesiyle artış gösterdi.

“TANKERİN TEKERİNE BAKIYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sındı Mahallesi ve mahalleye bağlı Zeytincik ile Örencik mevkiinde yaşayan vatandaşlar yaşadıkları durumu,  “Üç depomuz var, yaklaşık 7 yıldır sabahın erken saatlerinden itibaren gözümüz yollarda tankerin tekerine bakıyoruz” diye özetledi.

Kışın yaşadıkları su sıkıntısının en büyük sebebinin inşaatlar yüzünden olduğunu belirten vatandaşlar, “İnşaatlara temel atımı başlanmadan su abonelikleri bağlanıyor ve tankerle gelen suyun çoğunluğunu inşaatlar kullanıyor” dedi.

7 YILDIR BAKIM ÇALIŞMASI YAPILMIYOR

30 Mart 2014 yerel seçimleriyle Büyükşehir statüsüne geçen Muğla'da su hizmet biriminin oluşturulmasıyla ilgili sorunlardan sorumlu Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) iddialara göre yaklaşık 7 yıldır Datça’nın Sındı Mahallesi ve mahalleye bağlı Zeytincik ile Örencik mevkide bakım çalışması yapmıyor.

Az akan şebeke sularının bile bakımsızlıktan hijyenik olmadığını iddia eden vatandaşlar, “MUSKİ tarafından tahsis edilen su tankeri her gün gelir su dağıtımı yapılır. Bizim su sıkıtımız şuan değil yaklaşık 10 yıldır su sıkıntısı yaşıyoruz. Eski dönemde mahalle muhtarlarının elindeydi her şey. Köyden bir kişi görevlendirilirdi eşit miktarda su dağıtımı yapılırdı. Kuyuların, boruların ve giderlerin bakımları aksamadan yapılırdı. Kaynak sularının bile temizliği yapılırdı. Her şey MUSKİ’nin eline geçti, bakım da yapılmadı. 7 yıldır bakım çalışmalarının hiç biri yapılmıyor. Suyun azalmasının en büyük sebeplerinden biri de bakımsızlık” diye konuştu.

TANKER SUYU YETMİYOR

Vatandaşlar mahalleye günlük 6-7 kere gelen MUSKİ’nin 25 tonluk tankerin içerisindeki suyun yetmediğini belirterek, tankerin son 3 günde 2 kere arızalandığını ve arızadan kaynaklı içerisindeki suyun sokağa döküldüğünü ifade etti.

Köyde maddi durumu iyi olan vatandaşların hidrofor bağlattığı ve depo tonunun arttığını söyleyen vatandaşlar maddi durumu iyi olmayan özellikle yaşlı nüfusa yönelik, “Su gelirse elini yıkayacak, gelmezse yıkamayacak” diye konuştu.

ÇÖZÜM BULUNMALI

Pandemi döneminde tuvalete dökecek su bulamadıklarını ve suyun yetersizliğinden dolayı çamaşır-bulaşık makinelerini çalıştıramadıklarını söyleyen mahalle sakinleri yetkililerin en kısa sürede bu soruna çözüm bulmalarını gerektiğini belirtti.

Kendi imkânlarıyla başka mahallerden su taşıdıklarını söyleyen vatandaşlar 150-200 TL civarında para ödediklerini kaydettiler.

Yanı sıra uzun yıllardır su sıkıntısı yaşayan mahalle sakinlerinin gelir sağlayacak sulu tarım yapamadıkları öğrenildi.

MİLYONLUK VİLLALARA TANKER DESTEĞİ

Öte yandan Datça’nın Yaka Mahallesine bağlı Köykent mevkide de aynı şekilde su sıkıntısının yaşandığı öğrenildi.

Jandarma karakolu ile şebeke abonelikleri bulunan ve çoğunlukla en az 1 milyon maliyeti olan yapıların bulunduğu mevkiiye de MUSKİ tarafından tankerlerle su taşındığı iddia edildi.

Bu haber toplam 271 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.