Manavcı esnafı: “Ne olur bizi mağdur etmesinler”

Manavcı esnafı: “Ne olur bizi mağdur etmesinler”

Güzide KasımMuğla’nın Menteşe İlçesinde bulunan Perşembe Pazarında, Menteşe Belediyesi’nin sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde hızlandırdığı pazar yeri yenileme çalışmasında alt yapı yenileme çalışması tamamlandı.Pazar yeri içindeki yollarda parke taş kaplama işleri, yol güzergâhındaki elektrik hatları, yağmur drenaj mazgalları, kanalizasyon ve içme suyu branjman hatları, rögar kapakları ve elektrik hatları yenilendi.Manav esnafının...

A+A-

Güzide Kasım

Muğla’nın Menteşe İlçesinde bulunan Perşembe Pazarında, Menteşe Belediyesi’nin sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde hızlandırdığı pazar yeri yenileme çalışmasında alt yapı yenileme çalışması tamamlandı.

Pazar yeri içindeki yollarda parke taş kaplama işleri, yol güzergâhındaki elektrik hatları, yağmur drenaj mazgalları, kanalizasyon ve içme suyu branjman hatları, rögar kapakları ve elektrik hatları yenilendi.

Manav esnafının depolama ve soğutma alanı ile kullandıkları ara bölgede yapılan yeni düzenlemenin yanı sıra tezgâhların bulunduğu alanlardaki görüntü kirliliğinin önüne geçilse de sonrasında Menteşe Belediyesi tarafından alınacağı iddia edilen kararlar esnafı tedirgin etti.

“BİZ 15 GÜN NASIL PARA KAZANACAĞIZ?”

Yapılan beton çalışmasının ardından yapılacak olan çalışmalar hakkında gazetemize konuşan manavcı esnafı çalışmaların tam kapanma döneminde neden bitirilmediğine tepki gösterdi.

Çalışmalar başladığında 15 günlüğüne tezgâhlarını kapatacaklarını duyduklarını iddia eden manavcı esnafı, “Biz 15 gün nasıl para kazanacağız? Ürünlerimizin zaten sirkülasyonu yok, unutmasınlar ki biz manavız. O süreç çok önemliydi. 17-18 gün biz burada yoktuk o süreçte çalışma olsaydı tezgahlarımız yapılsaydı, dolaplarımız gelip koyulsaydı. Hala bekliyoruz” dedi.

“ZARARIMIZ NE OLACAK?”

Kendi imkânlarıyla yaptırdıkları soğuk hava depolarının kaldırılacağını iddia eden manavcı esnafı, “Geldiler soğuk hava deposu yapacağız ya da bizim şartlarımıza uygun depo yap dediler. Her tezgâh için bir dolap olacağını söylediler. Biz dolaplarımızı yeni yaptırdık.  Yaklaşık 25-30 bin lira para harcadık. Söküp atacağız. Zararımız ne olacak?” ifadelerini kullandı.

“PAZARIN SÜSÜ YOK MU OLACAK? “

Menteşe Belediyesine bağlı ekiplerin her geldiklerinde farklı bir şey söylediklerini dile getiren manavcı esnafı öte yandan kurutmalık olarak astıkları ürünlerinin de kaldırılacaklarını iddia etti.

Tadilata ve projelere karşı olmadıklarını söyleyen manavcı esnafı, “Domates, biber, patlıcan gibi birçok sebzeyi kilolarca kurutur ve tezgâhlarımızın üzerlerine asardık. Orada kurutur ve orada satarız. Bunlar pazarın süsüdür. Menteşemize gelenlerin dikkatini çeker, yıllardır bu böyledir. Pazarımızın, tezgâhlarımızın olmazsa olmazıdır kurutulup asılan kışlıklar. Bizler manavcı olarak elimizde fazladan kalan ürünleri kurutup bu şekilde değerlendiririz. Çoğumuzun kurutacak yeri yok ve sanki Pazar bomboş kaldı. Kışlık kurutmalıkları kaldırttılar. ‘Biz yeni bir sistem yapacağız’ dediler ama burası kışlık kurutmalıkları ile meşhur. Her gelen ‘kurutmalık biberlerimiz nerede, kurutmalık patlıcanlarımız nerede’ diye soruyorlar. Daha güzel yapsınlar, kabul ediyorum. Çalışmalara karşı değiliz ama lütfen bizi de mağdur etmesinler” diye konuştu.

Pandemi sürecinin başlamasıyla maddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen manavcı esnafı yetkililerden, çalışmalara dair net bir bilgi beklediklerini söyledi.

“ÜRÜNLERİMİZ ÇALINIYOR”

Öte yandan tezgâhlarının akşamları da açık olduğunu söyleyen manavcı esnaf, geceleri Pazar sokağının güvensiz olduğunu iddia ederek, ürünlerinin çalındıklarını belirtti.

“Benim mesela burada bir kasa çeri domatesim çalındı. Portakallar, karpuzlar çalınıyor. Sürekli bir şeyler alınıyor. Her gün geliyoruz bir şeyler eksik. Işıklarımız yok. Bunlar hep zamanla yapılacak, sabretmemiz gerekiyor ama kimsenin de sabır yok. Çünkü zamanı belli değil. Çalışmaların sonucunda daha güzel olabilir her şey ama biz bu süreçte başımıza ne gelecek diye tedirgin durumdayız.”+

“BİZ İKİNCİ SEÇENEĞİZ”

Manavcı esnafı şöyle devam etti:

“Burası manav kültürü, pazar illa tercih ediliyor. Müşteri eğer pazarda bulamadığı ürün olursa o zaman manavı tercih ediyor. Biz ikinci seçeneğiz. Burada her şeyi taze tutmaya çalışıyoruz. Pazarcılar gibi sirkülasyonumuz yok bizim. Bir kasa patlıcan alıyorsun bir kasa domates alıyorsun anca o biterse yerine ilave ediyoruz.”

Yapılacak çalışmalar ve sonrası ile ilgili iddialardan korktuklarını dile getiren manavcı esnafı “Ne olur bizi mağdur etmesinler. Bizi üzmesinler, sıkıntıya sokmasınlar” diye konuştular.

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.