Marangoz ustası Ali İlhan: “Günümüzdeki teknoloji benim yaptıklarımı yapamaz”

Marangoz ustası Ali İlhan: “Günümüzdeki teknoloji benim yaptıklarımı yapamaz”

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki marangoz ustası Ali İlhan, 6 asırlık tarihi Arasta Çarşısı'nda bulunan şadırvanın ahşaptan maketini yaptı. İlhan, hergün çalışarak3 ayda tamamladığı maketin değerini, el emeğine değer veren alıcının belirleyeceğini ve o kişiye vereceğini söyledi. Öte yandan İlhan, saatli kulesinin de maketini yaptığını ve bitimine az kaldığını ifade etti.Menteşe’de bulunan tarihi Arasta, yerli...

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki marangoz ustası Ali İlhan, 6 asırlık tarihi Arasta Çarşısı'nda bulunan şadırvanın ahşaptan maketini yaptı. İlhan, hergün çalışarak3 ayda tamamladığı maketin değerini, el emeğine değer veren alıcının belirleyeceğini ve o kişiye vereceğini söyledi. Öte yandan İlhan, saatli kulesinin de maketini yaptığını ve bitimine az kaldığını ifade etti.

Menteşe’de bulunan tarihi Arasta, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de uğrak yeri olan şadırvanda unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarından ustalar çalışmaya devam ediyor. Muğla'nın eski kervan yolu güzergâhı üzerinde yer alan geleneksel ticaret merkezi Arasta, tarihi dokusuyla, sivil mimari özelliklerini yansıtıyor.

Menteşe'nin Şeyh Mahallesi Saatli Kule Caddesi üzerindeki atölyesinde el sanatları yapan, marangoz ustası Ali İlhan, tarihi değer taşıyan şadırvanın ahşaptan maketi, tam 531 parçadan oluştu.

 Evli ve 2 çocuk babası İlhan, her gün çalışarak 2 ayda şadırvanın birebir maketini onda bir oranı ahşap, tel ve tutkal kullanarak yaptığını söyledi.  İlhan, yüksekliği 36, eni ise 42 santimetre olan el emeği eserini dükkânında sergiliyor.

'BÖLGEMİZİN DEĞERLERİNİ YANSITMAK İSTİYORUM'

İlhan, Muğla'nın önemli eserleri arasında yer alan şadırvan, Saatli Kule ve Kuzulu Kapılar'ın maketlerini de yaptığını belirterek, "Kentimizin değerlerini yaşatmak istiyorum. Şadırvanın maketini ortaya çıkardığım için gururluyum. Alacak olan kişinin el emeğine vereceği değeri merak ediyorum. Mesleğin gelecek nesillere aktarılması için kurslar açılması gerekiyor, şadırvanın yanında çay içerken bir kızın resim çizdiğini gördüm ve baktığımda şadırvanı resmetmiş. Bende dedim ki bende bunun maketini yaparım. Çokta beğenildi. Bu maketi yapmam 3 ayımı aldı. Geçmişte mühendislerle çalıştığım için bire bir ölçülerinde yapmaya dikkat ettim. Onda bir oranında küçülterek yaptım. 15 günde tasarladım. Ben bir eser yarattım. Emeğimin karşılığını bulursam tabii ki vereceğim. Tabii ki bunun değerini bilen alır. Şadırvandan sonra Saatli Kulenin yapımını tamamlamak üzereyim tam 8 ay sürdü. Tamamlandıktan sonra görücüye çıkaracağım. Bu mesleği en fazla 15 yaşında başlamalarını isterim buda merak ve azim işi. Parayı asla düşünmemek gerekir. Usta olduktan sonra herkese para gelir. Günümüzdeki teknoloji benim yaptıklarımı yapamaz. Ustalık makinanın yaptığı değildir el emeğidir. Akıl ister merak ister işçilik ister. Bir arkadaşım aynısı ama bunun tellerine bir baktın mı kaçtane var diye bende hiç saymamıştım gidip ikisini de saydığımda aynı çıktı ve birebir olduğunu kesinlikle anladılar. Bunuda tabii ki ölçümlere bağlıyorum. Bu gibi el emeklerini belediyemiz sahip çıksın. Bu ürünler bölgemizin simgesi. Bu ürünler belediyeye yakışır” dedi.

Bu haber toplam 800 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.