Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2025 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Bu yıl Türkiye’de 577 plaj, 29 marina, 18 turizm teknesi ve 8 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak.

Ülkemizde Mavi Bayrak Programı, Avrupa Birliğinin 1987 yılını çevre yılı ilan etmesi ile başlatılmış olup, çıkış noktası, halk sağlığını korumak ve bunu çevre eğitimi ve bilinçlendirme faaliyetleri ile devam ettirmektir. Ülkemizde ise 1993 yılında uygulanmaya başlamıştır.

Mavi Bayraklı plajlar 33 kriter, marinalar 38 kriter, turizm tekneleri 51 kriter ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranış kuralını içerir. Plajlarda sezon içerisinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, evcil hayvanların kontrolü, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazılarıdır. Marinalar ve turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk ve halkın katılımı ve eğitimi de ayrıca istenmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı yenileniyor Gazi Mustafa Kemal Bulvarı yenileniyor

Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda Dünyada 50’den fazla ülkede uygulanmaktadır.

Ülkemizin elde ettiği bu başarı üzerine Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı ve Turizm Eski Bakanı Doç. Dr. Abdulkadir Ateş şunları söyledi:

“Dünya genelinde insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri, denizlerde plastik ve diğer kirliliklerin artması, denizde ve karada biyolojik çeşitliliğin azalması gibi sürdürülebilir yaşamı olumsuz etkilerken, etkilenen ekonomik sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın “doğal çevre”nin korunması her daim cazibe merkezi olmanın temel unsurunu oluşturuyor. Çevre ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor. Bugün açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlamasını yanında turizm ve sürdürülebilirlik alanlarında yerel yönetimler ve işletmecilerin çalışmalarına da destek olacağını düşünüyoruz. Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu Mavi Bayraklı plajlarda yüzme suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olmaktadır. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Mavi Bayrak’ı almak zor kaybetmek ise çok kolaydır. Bunun için sürekli çalışmak, çevre-doğa ve sürdürülebilir yaşam için eğitimi en başa koymak gerekir. Bu nedenle, Mavi Bayrak Ödülü alan plaj, marina, yat ve turizm teknelerinin yanında, çevre eğitimi ve bilinçlendirmeye önem veren, çere eğitimini gündeminin önemli bir konusu olarak gören ve bu kapsamda en iyi örnekleri sergileyen en iyi çevre eğitim ve bilinçlendirme etkinlikleri ödülünü alanları çabaları için kutluyorum.”

Muhabir: EZGİ KARABACAK