MEHMET AKİF ERSOY MUĞLA’DA ANILDI

MEHMET AKİF ERSOY MUĞLA’DA ANILDI

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkez’inde yapıldı. Programda, İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verilirken, Menteşe Borsa İstanbul Ortaokulu tarafından hazırlanan gösteri sergilendi.

A+A-

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulünün 102.yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkez’inde Menteşe Borsa İstanbul Ortaokulu tarafından hazırlanan etkinlik ile gerçekleştirildi.

site-taslak-071.jpg

Programa Muğla Valisi Orhan Tavlı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Muğla Baro Başkanı Levent Ünver, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Yardımcısı Leyla Ersöz, İl Müdürleri, STK Temsilcileri, Şube müdürleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

site-taslak-072.jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Menteşe İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Kaan Kutlu yaptı.

site-taslak-073.jpg

“İSTİKLAL MARŞI; MİLLİ MÜCADELE AZMİNİN KUTLU BİR ESERİDİR”

Kutlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Milli ruhun tercümanı, milli vakarın manzum seslenişi, milli haysiyetin edebi yorumu olan İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 tarihi Cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir heyecan ve coşku seli içerisinde kabul edilmiştir. İstiklal Marşı; milli mücadele azminin kutlu bir eseridir. İstiklal Marşı; milletimizi var eden medeniyet değerlerimizi adeta temel bir düstur halinde özetlemektedir. On kıtası ayrıntılı olarak incelendiğinde millet ruhunu şekillendiren temel duygular, merkezinde Din, İman, Vatan, Millet, Devlet, Bayrak, aidiyet, aile, hürriyet ve mücadele azmi gibi kavramlar; millet ve medeniyet yapımızı ayakta tutan temel sütunlar olarak son derece net, coşkulu bir dille anlatılarak manifestoya dönüşmüştür. Bütün bu kavramlar özünde istiklal ve istikbal mefkûresiyle ayrışmaz bir şekilde iç içe geçmiştir. O nedenle, İstiklal Marşı gerçekten ezelden ebede;  Türk Milli Şuurunun temel ilkelerini sıralayan gerçek bir anayasa gibidir.”

site-taslak-074.jpg

“İSTİKLAL MARŞI; MİLLİ BİR DOKTRİNDİR”

“İstiklal Marşımızın ilk kelimesi olan Korkma seslenişi asla bir rastlantı değildir” diyen Kutlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Dini, Milli ve Örfi, köklü bir temeli olan bir Milli Duadır. Bu sesleniş yani İstiklal Marşı; Tarihten önceki varlığımızdan, Oğuz Kağana, Oğuz Kağandan, Bumin Kağana, Atillaya, Bilge Kağana, Tuğrul Beye, Sultan Muhammed Alparslana, Osman Gaziye, Fatih Sultan Mehmete, Ya İstiklal ! Ya Ölüm ! diyen Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Kurucusu Başöğretmenimiz Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Ulu Önderden, tarihten sonraya, Türk Devlet Geleneğinin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Büyük Türk Milletinin, Türk Bayrağının ve Türk Vatanının; ilelebet payidar kalacağının, tüm kainata dikte edildiği Milli bir doktrindir. Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Kahraman Silah Arkadaşlarını, sonsuzluğa irtihal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve saygı ile anarken bil vesile yurdumuzda yaşanan asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketlerinde hayatlarını kaybeden insanlarımıza, Allah’tan Rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına ve milletimize sabır ve metanet diliyor, İstiklal Marşı yolunda, İstiklalimiz ve İstikbalimiz yolunda hizmet eden herkese minnetlerimi sunuyorum.”

site-taslak-075.jpg

Konuşmanın ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen “İstiklal Marşı’nın Tamamını Ezbere Güzel Okuma Yarışması”nda ilkokul, ortaokul ve lise kategorisinde dereceye giren öğrencilere Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından plaket takdim edildi.

Daha sonra Menteşe Borsa İstanbul Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan “Akif’in Sözü, Cumhuriyetin Yüzü” temalı program sergilendi.

Bu haber toplam 337 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.