MENTEŞE KÜLTÜR VE SANATA DOYDU

MENTEŞE KÜLTÜR VE SANATA DOYDU

​​​​​​​Menteşe Belediyesi tarafından her yıl geleneksel hale getirilen Menteşe Kültür ve Sanat Şenliği’nin bu yıl 8.si düzenlendi. 6 Ekim Cuma günü baca yakma töreniyle başlayan şenlikte, sevilen sanatçılar Derya Uluğ ve Perdenin Ardındakiler Cumhuriyet Meydanı’nda sahne aldı.

A+A-

Menteşe Belediyesi tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Menteşe Kültür ve Sanat Şenliği, 6 Ekim Cuma günü baca yakma töreniyle başladı. Baca yakmanın ardından Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapıldı ve Menteşe Belediyesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Müze önünde yapılan etkinliğe; CHP Muğla Milletvekilleri Cumhur Uzun, Gizem Özcan ve Süreyya Derici, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, STK temsilcileri, spor kulüpleri, kurum çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

“ŞENLİKLERİMİZİ 100'ÜNCÜ YILA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLAYACAĞIZ”

Tören öncesi konuşma yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, "Sevgi, hoşgörü ve demokrasi kenti Menteşe'de şenliklerimizi bu yıl ayrı bir heyecanla kutluyoruz. Cumhuriyetimiz 100 yaşında. Şenliklerimizi 100'üncü yıla yakışır şekilde kutlayacağız. 2014 yılında ilk göreve geldiğimiz zamandan bu yana 9 yıl geçti. Atamızın mirası Cumhuriyet'e sahip çıkıyorsak, Menteşe'mize de aynı şekilde sahip çıkıyoruz. Menteşe'nin tüm güzelliklerini koruyor, geleceğe taşıyoruz. Sosyal belediyeciliğin gereğini yapıyoruz. Sizlerin güveni ve desteği ile hizmetlerimiz başarıya ulaşıyor. Ben ve ekibim sizlerin yaşam standartlarınızı yükseltmek için çalışacağız. Menteşe'mizi birlikte yönetmeye devam edeceğiz" dedi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Konuşmaların ardından geleneksel baca yakma töreni yapıldı ve güvercin uçuruldu. Daha sonra davul-zurna eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kortej yürüyüşü yapıldı. Akabinde Menteşe Belediyesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi.

YEREL YAZARLAR OKUYUCULARIYLA BULUŞTU

Etkinliklerin ardından Yerel Yazarlar Buluşması kapsamında Prof. Dr. Alaattin Karaca, Ali Haydar Ülger, Celal Cem Dengiz, Gürbüz Demir, Hüseyin Atılgan, İbrahim Ergin, İlker Altınsoy, Prof. Dr. Mustafa Gökçe, Dr. Aslı Çandarlı Şahin, Ahmet Karadeniz, Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Ömer Kamil Yılmaz, Ömer Kırlı, Selahattin Sapmaz ve Ünal Türköz, Sınırsızlık Meydanı’ndaki kitap fuarında okuyucularıyla imza gününde buluştu.

DERYA ULUĞ SAHNE ALDI

Konser etkinlikleri kapsamında ise ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda Ahmet Selçuk İlkan ve Orkestrası sahne aldı. Daha sonra sahne alan sevilen sanatçı Derya Uluğ Muğlalılarla unutulmaz bir gece yaşattı.

TOPLU SÜNNET TÖRENİ YAPILDI

Şenliğin 2.günü toplu sünnet şöleniyle devam etti. Muğla'nın Menteşe ilçesinde 12 çocuk için Menteşe Belediyesi tarafından sünnet töreni gerçekleştirildi. Menteşe Belediye binası önünde gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar ve aileleri davul zurna eşliğinde doyasıya eğlendi. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de çocuklara eşlik etti. Başkan Gümüş tarafından sünnet çocuklarına çeyrek altın hediye edilirken, sünnet töreni 12 çocuğun Muğla turu sonrasında son buldu.

8. Menteşe Kültür ve Sanat Şenliği, Sanatçı Haşim Serdar Umul’un Diaroma Sergisi ile devam etti. Serginin açılışını gerçekleştiren Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Diaroma sanatçısı Umul’a şenliğe yapmış olduğu katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

YAZARLAR OKURLARIYLA BULUŞTU

Şenlik kapsamında Yazar Binnur Şafak Nigiz Sınırsızlık Meydanında okurlarıyla buluştu. Kitap imza gününde kitaplarını imzalayan yazar Nigiz’e Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş tarafından, şenliğe yapmış olduğu katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.

Menteşe Belediye Tiyatrosu, şenlik kapsamında Zeybek Sineması Ahmet Zeybek Kültür ve Sanat Merkezinde ‘Eyvah Kral Oldum’ oyunu ile çocuklarla buluştu.

KONGAR VE KALKANDELEN, CUMHURİYET’İN 100. YILINDA MENTEŞELİLER İLE BULUŞTU

Menteşe Belediyesi’nin 8. Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Felsefe Kültür Sanat Derneği ile birlikte düzenlediği yazar Prof. Dr. Emre Kongar ile gazeteci - yazar Zülal Kalkandelen’in ‘Cumhuriyet Devriminin 100 Yılı’ başlıklı söyleşisi ve ‘Devrimin ve Karşı Devrimin Yüz Yılı’ eserlerine ilişkin kitap imza töreni, İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezinde gerçekleşti. Okuryazarlar söyleşi ve imza törenine yoğun ilgi gösterdi.

“HALKIN YÖNETİMLERE KATILMASINI İKTİDARLAR SAĞLAMAZ”

Cumhuriyet Devriminin 100 Yılı başlıklı söyleşiye Başkan Gümüş’e teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Emre Kongar, “Bugün bizi sizlerle buluşturduğu için başkanımıza teşekkür ediyorum. Unutmayın Cumhuriyete dönüş yerel yönetimlerden başlar. Bahattin bey belediye başkanı. Dolayısıyla Menteşe’yi ve sizleri temsil ediyor. Halkın yönetimlere katılmasını iktidarlar sağlamaz, yerel yönetimler sağlar. Bu bakımdan yerel yönetimler çok önemli.” dedi.

“ŞİMDİ İKTİDARDA OLANLAR, 20 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETEMİYOR”

Kongar konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhuriyet devrimi benzersiz bir devrim yüzyılın en büyük, en müthiş devrimi. Neden biliyor musunuz? Çünkü kültürel, siyasal ve toplum bilimi olarak devam eden tek devrimdir. Cumhuriyet rejimi şimdi değil 1. Meclisten bu yana saldırı altında.  Nedeni ne? Bunu bilmek için tarihi iyi okumamız ve bilmemiz lazım. Peki Osmanlı İmparatorluğu neden çöktü? Çünkü Osmanlı imparatorluğu tarım döneminde kaldı. Endüstriyi yakalayamadı. Tarım ve din imparatorluğu, Avrasya imparatorluğu olarak kaldı ve kaçınılmaz sonla çöktü. İngiltere sanayi devrimi ile Osmanlının yerini aldı. Atatürk tüm bunları büyük bir öngörü yeteneğiyle görüyordu ve bir harbiyeli olarak neler yapılmasını biliyordu. 15 yılda tüm hilafet ve padişah yanlılarına rağmen ki bunların içinde milli mücadelede birlikte omuz omuza savaştığı silah arkadaşları da vardı, Cumhuriyeti kurdu ve devrimlerini tek tek gerçekleştirdi. Bu çok önemli. Çünkü kurtuluş savaşında etrafında olanların çoğu İsmet İnönü hariç neredeyse yapayalnızdı. Şimdi iktidarda olanlar, 20 yıldır ülkeyi yönetemiyor. Atatürk 15 yılda bir ulus, bir cumhuriyet kurdu. Yüzyılın en büyük devrimini gerçekleştirdi.” dedi.  
 

MUĞLALI DORUK EREŞTER SAHNE ALDI

8. Menteşe Kültür ve Sanat Şenliği’nin ikinci günü Perdenin Ardındakiler konseri ile devam etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen konserde Perdenin Ardındakiler solisti Muğlalı Doruk Ereşter, hayranlarına seslendirdiği parçalar ile unutulmaz gece yaşattı.

 

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.