MENTEŞE’DE 70 ÜRETİCİYE 11 TON TOHUM

MENTEŞE’DE 70 ÜRETİCİYE 11 TON TOHUM

NEVAL ARSLAN // *Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak: “Muğla il genelinde hububat üretiminde bazı bölgelerde verim düşüklüğü görülmesi nedeniyleilk defa 6 adet hububat projesi hazırlandı.Bu yıl 146 ton tohum toprakla buluşacak.”**Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hububat tohumu dağıtımı gerçekleştiriliyor. İl geneli yaklaşık 100 tona yakın temini yapılacak tohumun 11 tonu Menteşeli 70 üreticiye dağıtıldı.

A+A-

Muğla'nın Menteşe ilçesinde çiftçilere yerli tohumluk buğday dağıtımı yapıldı.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende konuşan İl Müdürü Barış Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi kapsamında çiftçilere buğday dağıtıldığını söyledi.

aa-20221025-29244511-29244508-muglada-ciftcilere-yerli-tohumluk-bugday-dagitildi.jpg

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ 1 MİLYON 324 BİN TONA ULAŞTI

Muğla’da 2.070.715 dekar tarımsal alanın 691 bin 111 dekarlık alanda hububat ve tahıl üretim alanının mevcut olduğunu ifade eden Saylak, “Geri kalan alnın meyvecilik, ıtri tıbbi bitkiler, sebzecilik, seracılık, süs bitkileri gibi yetiştiriciliği yapılıyor.Son 19 yılda sertifikalı tohumluk üretimi 9 kat artarak, 1 milyon 324 bin tona ulaşıldı. Muğla il genelinde hububat üretiminde bazı bölgelerde verim düşüklüğü görülmesi nedeniyle İl Müdürlüğü’nce ilk defa 6 adet hububat projesi hazırlandı. Yüksek verimli hastalıklara dayanıklı ve üreticilerin 3-4 yıl kendi tohumculuklarını kullanabilmesine imkân tanıyan projeler uygulamaya konuldu.Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri’ kapsamında, tarım arazilerinin etkin kullanılması ve atıl arazilerin etkinleştirilmesi için yüzde 75 hibe olacak şekilde hazırlanan hububat projelerine toplam 1 milyon 825 bin TL ödenek verildi.Bu kapsamda 1 milyon 120 bin TL bütçe ile 68 ton buğday, 25 ton tritikale olmak üzere toplam 93 ton tohumluk temin edildi. Üreticilerden gelen yoğun talep neticesinde ilave olarak, 705 bin TL’lik bütçeli proje hazırlanıp, yaklaşık, 53 ton buğday tohumu daha temin edilme aşamasındadır. Bu yıl 146 ton tohum toprakla buluşacak” dedi.

“150 TON TOHUMLUK BUĞDAY DAĞITILCAK”

“Bugün 11 ton tohum temini yapıyoruz” diyen Saylak, “2 tonu tritikale olmak üzere geri kalanı yemeklikbuğday Menteşeli 70 üreticimize verilecektir. Bu projeler dışında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (ETAEM) ile demonstrasyonçalışmalarımız da devam ediyor. ETAEM tarafından yeni tescil edilmiş tohumlukların gelişimi izlemek ve bölgeye uyumunu izlemek amacıyla İlimizde 2 adet demonstrasyon tarlası kurulacaktır. Bu çalışmalarımızda; buğday çeşitlerinden Zeybek 35, Egem, Ünsal 35, Meltem, Kayra ve Efe ile Tritikale çeşitlerinden Toygar ve Ege Yıldızı, Arpa çeşitlerinden Egebeyi, Alhisar, Aziz Bey ve Atabeyi, Yulaf çeşitlerinden de Manas çeşidinin demonstrasyon tarlaları Menteşe ve Milas İlçelerinde kurulacaktır” şeklinde konuştu.

İl Müdürü Saylak, proje kapsamında Muğla ve ilçelerinde yaklaşık 150 ton tohumluk buğdayın dağıtılacağını kaydetti.

Çiftçilerden üretime devam etmesini isteyen Saylak, "Bugün 11 ton tohumu Menteşe'deki 70 üreticimize dağıtacağız. Bakanlığımız dekar başına geçmişte 42 lira olan mazot gübre desteğini 121 liraya, dekar başına verilen sertifikalı tohum desteği 16 liradan 50 liraya çıkarıldı" diye konuştu.

Saylak, yapılan desteklemelerin ekimler yapılmadan önce verileceğini belirtti.

Bu haber toplam 567 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.