Meslek Lisesi, engelliler için akülü araç tasarladı

Meslek Lisesi, engelliler için akülü araç tasarladı

Sinem KarakayaMuğla Menteşe Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tubitak 2204 Liselerarası Araştırma Projeleri yarışması için “Oğuzhan Engelli Aracı” hazırlandı. Bul yıl ARGE ürünü projeleri kapsamında engelliler için tasarlanan elektrikli araç Makine Teknolojileri Bölümü öğretmeni Emin Nejat Doğan koordinesinde ve öğrenciler tarafından 15 ay içerisinde tamamlandı. Araç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tanıtıldı.Tanıtım...

A+A-

Sinem Karakaya

Muğla Menteşe Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tubitak 2204 Liselerarası Araştırma Projeleri yarışması için “Oğuzhan Engelli Aracı” hazırlandı. Bul yıl ARGE ürünü projeleri kapsamında engelliler için tasarlanan elektrikli araç Makine Teknolojileri Bölümü öğretmeni Emin Nejat Doğan koordinesinde ve öğrenciler tarafından 15 ay içerisinde tamamlandı. Araç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tanıtıldı.

Tanıtım törenine Muğla Milli Eğitim İl Müdürü Pervin Töre, Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürü Soner Kaya, şube müdürleri, Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, Zihinsel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hamit İzdaş ile okul öğretmenleri ve engelli bireyler katıldı.

Yaklaşık 1 yılda geliştirilen araç, elektrik ile çalışıyor ve emsallerine göre çekiş, tırmanma, engelli rampasının otomatik olması gibi özellikleriyle çıkıyor.  ‘Oğuzhan’ ismi verilen aracın patenti alınarak seri üretime geçilecek.

PATENT ALINACAK

Tasarladıkları aracın pantentini almak için hazırlıklar yaptıklarını söyleyen öğretmen Emin Nejat Doğan, “Ben ARGE çalışmaları yapan insanım. Dünyadaki engelli araçlarını araştırdım. Engellilerin rahat şekilde kullanabilmeleri ve tekerlekli sandalyesiyle çıkıp-inebileceği bir araç tasarlamak istedim. Mekanik tasarımı bana aittir. Elektrik ve elektronik bölümü öğretmenlerimiz de aracımızın uzaktan kumandasını yaptı. İşbirliği içinde uzaktan kumandalı rampamızın çalışmasını sağladık. Aracımız, 35-40 kilometre hız yapıyor. Aracı modern hale getirmek için çalışıyoruz. Prototipin üst kısmına güneş enerjisi paneli ekleyeceğim. Patent almak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu aracın bu okulda imal edilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Engelli aracını deneyen engelli birey Mehmet Ali Kocabıyık, “Engelliler için güzel bir araç olmuş. Aracın arkadaşında rampası inip kalkıyor bu bizim çok önemli. Güzel olmuş, bu aracın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 “ENGELLİ DERNEKLERİNE ÜCRETSİZ DAĞITACAĞIZ”

Aracın yapım aşaması tamamlandıktan sonra seri üretime geçeceklerini söyleyerek engelli derneklerine ücretsiz dağıtım yapacaklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre “Emeği geçen herkesi kutluyorum. Aracımızın yapım aşaması tamamlandıktan sonra seri üretime geçeceğiz ve engelli derneklerine ücretsiz dağıtacağız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Muğla için de çok önem arz ediyor. Biz de bugünü daha anlamlı hale getirebilmek için belki de Türkiye'de tek olan, yerli ve milli bir aracın üretimini gerçekleştirdik. Aracın üretimini Şehit Ziya İlhan Dağtaş Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde yıllardır duayen olarak çalışan Necati Doğan hocamızın tasarımı ile gerçekleştirildi. Toplumsal sorunları kendine dert edinen ve ben daha ne yapabilirim kaygısı ile çalışan bu ideal öğretmenime, teşekkür ediyorum” dedi.

Böyle özel bir günde tasarlanan araç için teşekkür eden Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, “Bugünü kutlamıyoruz, sadece farkında olun diyoruz. Engellilerimizi düşünerek böyle bir araç ürettiği için başta kendisine ve ona destek veren İl Milli Eğitim Müdürümüze, okul müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından aracın deneme sürüşü yapılarak, test edildi.

Bu haber toplam 505 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.