Milas, vaka sayısında birinci !

Milas, vaka sayısında birinci !

Milas’ta son haftalarda tırmanışa geçen Covid-19 vakaları ve riski konusunda, toplum sağlığının korunması açısından açıklama yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan ve Milas Belediye Başkanı pandemi sürecini değerlendirdi.Kurallara gönüllü olarak uymaya davet eden Milas Kaymakamı Eren Arslan, çemberin herkes için daraldığına dikkat çekerek, “Vaka artışları bu şekilde giderse, sağlık sistemimiz yükü kaldıramayabilir. Durum çok ama çok ciddi!...

A+A-

Milas’ta son haftalarda tırmanışa geçen Covid-19 vakaları ve riski konusunda, toplum sağlığının korunması açısından açıklama yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan ve Milas Belediye Başkanı pandemi sürecini değerlendirdi.

Kurallara gönüllü olarak uymaya davet eden Milas Kaymakamı Eren Arslan, çemberin herkes için daraldığına dikkat çekerek, “Vaka artışları bu şekilde giderse, sağlık sistemimiz yükü kaldıramayabilir. Durum çok ama çok ciddi! Virüsle ancak birlikte kurallara uyarsak baş edebiliriz. Milas halkını sorumlu davranarak, topyekun virüsle mücadeleye davet ediyorum” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Muğla’nın en iyi süreci takip eden ilçesi iken bugünler itibari ile Muğla’nın bu konuda en kötü noktada olan ilçesi konumuna düştük. Hasta sayısı, vaka sayısı ve ölüm sayılarına baktığımızda Milas şuanda Muğla’nın birincisi gözüküyor.  Hastanelerimiz, sağlık kuruluşlarımız hatta öğrenci yurtlarımız tıka basa dolmuş durumda. Sistem kilitlenmek üzere hatta kilitlendi diyebiliriz. Biz hala kışa tam anlamıyla girmedik aslında yolun başındayız. Kış şartları ağırlaştığında bu durum daha vahim noktalara varacaktır” dedi.

KAYMAKAM: “EŞ, DOST, AKRABA ZİYARETLERİ YAPILMAMALI”

Milas Kaymakamı Eren Arslan, gazetecilere Milas’taki Covid-19 vaka artışları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

“Virüse karşı maske-hijyen-fiziki mesafe kurallarına mutlak suretle uymalıyız! Pazarlarda, hastanelerde gereksiz yoğunluklar oluşturulmamalı, eş, dost, akraba ziyaretleri yapılmamalı. Ancak tedbirle virüsü yenebiliriz” diyen Kaymakam Arslan, halkı yasak ve tedbir açıklaması beklemeden, zorunluluktan değil gönüllük esası ile davranarak virüsle topyekun mücadeleye davet etti.

Son günlerde ülke genelinde olduğu gibi Milas’ta da virüse yakalanan hasta sayısının arttığını belirten Kaymakam Arslan, virüs bulaşan bir kişinin dikkat etmemesi halinde virüsün katlanarak yayılabildiğine dikkat çekerek, “Şuan kendi sağlığını, yakınlarının ve toplumun sağlığını düşünen herkesin duyarlı davranması gerekiyor. Çünkü bu virüs en ufak bir dikkatsizlikte dahi hızla yayılabiliyor ve bu şekilde artış devam ederse hastanelerin de bir kapasitesi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Allah göstermesin eğer sorumlu davranmazsak, hastanelerimiz, sağlık sistemimiz bu virüs yükünü kaldıramayacak bir hale gelebilir” dedi.

Coronavirüs denetimlerinin de aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden Kaymakam Arslan, virüse yakalanan hastaların karantina, izolasyon kararına uymadıkları takdirde istisnasız haklarında yasal işlem başlatılacağını, cezai yaptırımların ağır olduğunu belirterek bunun bir de vicdani boyutunun olduğunun unutulmamasını istedi.

Özellikle evde tedavi gören Covid-19 hastalarına çağrıda bulunan Kaymakam Arslan, “Pozitif olan bir hasta, eğer karantina ve izolasyona uymaz ise yakınlarının, sevdiklerinin ve hiç tanımadığı insanların ölümüne sebep olabiliyor. Bu durumun yasal olarak bir karşılığı var ancak vicdani yükünü de kimse hafife almasın ve buna göre lütfen duyarlı davransın” dedi.

BAŞKAN TOKAT: “GÖNÜLLÜ OLARAK KENDİMİZE KISITLAMALAR YARATABİLİRİZ”

Hükümetin aldığı tedbirlerin yeterli olmadığını söyleyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “

Hükümetin almış olduğu tedbirlerin açıklamış olduğu kararların yeterli olmadığını ve bazı noktalarda ise isabetli olmadığını biliyor. Ama bizler bunları uygulamak ve denetlemek yurttaşlarımızın da bunlara uymak gibi zorunlulukları var. Hep ifade ettiğimiz gibi hangi karar ve tedbirler açıklanırsa açıklansın bu işin temel kuralı temizlik mesafe ve maske bunu hayatımızda kişiselleştirmemiz lazım. Birileri bunu istiyor diye, bazı kurumlar bunu denetliyor cezai işlem uyguluyor diye değil. Bunu kendimiz için hep birlikte içselleştirerek kabullenmemiz ve uygulamamız gerekiyor. Biz yerel yöneticiler olarak merkezi idarenin hükümetimizin açıklamış olduğu tedbirlerdeki kısıtlama kararlarını genişletme imkânlarına sahip değiliz. Yani akşam 8 sabah 10 olarak açıklanmış olan sokağa çıkma yasağının yani kısıtlamanın bizler tarafından genişletilmesi mümkün değil. Biz bunu uygulayacağız ve bu uygulamayı denetleyeceğiz. Parklar insan dolu, alışveriş merkezleri dolu, ne kadar çok temas olursa hastalık o kadar çok yayılıyor. Yani gönüllü olarak da bazı kısıtlamalar yaratabiliriz kendimize. Herhangi bir zorunluluk dâhilinde dışarı çıkmamız gerekmiyorsa lütfen dışarı çıkmayalım. Bu geldiğimiz noktada hastalık ölüm ya da vaka bütün bu sayılar incelendiğinde bu bize bunu dayatıyor. Tabii ki idareler kuruluşlar denetlemek ile yükümlü ama vatandaşımızın da toplum ve kendi sağlığını düşünerek bazı gönüllülük esasına göre bir mücadele anlayışı geliştirebilir.

“HASTALIK MİLAS’TA ÇOK ŞİDDETLİ ŞEKİLDE YAYILIYOR”

“Hastalık Milas’ta çok şiddetli şekilde yayılıyor” diyen başkan Tokat, “Belediyemizde artık cenaze anonsları yapılmayacak özellikle bu tür merasimlerde risk olduğu bilgisi bize geldi. Bu konuda sadece defin yapılacak olan yerde ki camii anons edebilecek. Sizlerle toplum içerisinde uygulamanız gereken kuralları konuşuyoruz. Hatta ve hatta eve kapanarak evde izolasyon yaratarak kendimizi güvenlik içerisinde tutacağımızı söylüyoruz. Burada bir şeyi eksik bırakıyor ya da atlıyoruz. Eskiden gelen hastalık ve vaka olaylarında genelde evde bir kişi hastalığa yakalanıyordu evdeki diğer bireyler görülmüyordu. İsim listelerine ve kendi gözlemlerimize baktığımızda soyadı aynı olan insanların hasta olduğunu görmekteyiz. Yani aynı ailenin aynı çevrenin içerisinde olan insanlar birbirlerine bu hastalığı bulaştırıyorlar. Dışarıda ki tedbirlere bakarken içeride ki tedbirleri unutuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 294 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.