27 Aralık 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan çalıştay da, Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyetin erken döneminde önemli bir yer edinmiş olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın bilimsel ve entelektüel mirası ele alınacak.

Çalıştay Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim elemanlarından Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın yürütücüsü olduğu, TÜBİTAK 122G288 nolu proje kapsamında düzenlenecek. ‘’Çok kimlikli ve yönlü bir Osmanlı Münevveri Milaslı İsmail Hakkı Bilimsel Mirası’’ başlıklı Proje, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Türk Çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendine kuvvet bulacaktır’’. Sözü doğrultusunda, tarihimizin unutulmuş ancak önemli şahsiyetlerini yeniden gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor.

2022 yılında TÜBİTAK 3005 – Sosyal ve Beşeri Bilimlerde yenilikçi çözümler araştırma projeleri destekleme programı kapsamında kabul edilen proje Milaslı İsmail Hakkı’yı akademik çevrelerde ve toplumsal alanda tanıtarak, bilimsel mirasını günümüze taşımayı hedefliyor. Çalıştay, bu kapsamda farkındalığı arttırmak ve İsmail Hakkı’nın bilimsel çalışmalarını daha geniş bir kitleye tanıtmak amacıyla yapılacak.

Doktor Milaslı İsmail Hakkı’yı tanıyalım. (1869- 1948) Doktor Milaslı İsmail Hakkı 1869 tarihinde Milas’ın Burgaz Mahallesi’nde doğdu. Babası tüccardan Milaslı Hacı Mehmet Ağa’dır. İlk ve Orta öğrenimini Milas ve İzmir’de tamamladıktan sonra Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane’nin sivil kısmından emraz-ı umumiye (Patalog) hekimi olarak mezun oldu.  Muğla, Aydın, Kastamonu, Şam, Beyrut, Çanakkale ve Bitlis’te hekim ve sıhhiye müfettişi olarak çalıştı. Hekim olarak dönemin çeşitli salgın hastalıkları ile mücadele etti. Enver Paşa’nın 1914 yılında ordu yazışmalarında hayata geçirdiği yeni yazının (Huruf-ı Munfasılanın) fikir babası oldu.

Muğla Kültür ve Tanıtım Derneği Yönetiminden Vali Akbıyık’a Ziyaret Muğla Kültür ve Tanıtım Derneği Yönetiminden Vali Akbıyık’a Ziyaret

İzmir işgalini protesto etmek üzere toplanan II. Sultan Ahmet mitingde konuşma yapan aydın vatansever olarak bilinirdi. Yeşilay’ın kurucularından olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı; 1920-1926 yılları arasında dönemin Sağlık Bakanlığının teftiş kurulu başkanlığını yaptı.

İslam dininin akıl ve bilimle asla çatışmadığını, yazdığı kitap ve makaleler ile gösterdi.