MİLLETVEKİLİ ERBAY CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ: “Muğla’nın göbeğine hançer gibi çimento fabrikasının saplanmasını istemiyoruz”

MİLLETVEKİLİ ERBAY CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ: “Muğla’nın göbeğine hançer gibi çimento fabrikasının saplanmasını istemiyoruz”

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına verilen ÇED Olumlu kararının ve Menteşe Belediyesi’nce verilen yapı ruhsatının iptali için başlatılan imza kampanyası sona erdi.Toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim edilerek bina önünde düzenlenen basın açıklaması gerçekleştirildi.AKP İL BAŞKANI DA DEDİ,...

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına verilen ÇED Olumlu kararının ve Menteşe Belediyesi’nce verilen yapı ruhsatının iptali için başlatılan imza kampanyası sona erdi.

Toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim edilerek bina önünde düzenlenen basın açıklaması gerçekleştirildi.

AKP İL BAŞKANI DA DEDİ, ‘YERİ YANLIŞ’

Açıklamada konuşan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, projenin yanlış bir proje olduğunu belirterek, “Her zaman söylüyoruz, söyleye de devam edeceğiz; ‘Muğla’mız cennet bir il, dünyanın cennet bir köşesi.’ Tarımı ve turizm ile de ülkeye ciddi anlamda katma değer sağlayan ilimizdir. Siyasiler ve bu toprakları da seven insanlar olarak da bu güzelliği yarınlara bırakmak için bir mücadele veriyoruz. İnsanların her şeyiyle rahatça yaşayabileceği bir ildir, Muğla. Gelecek kuşaklara da bırakmak için Muğla’nın her köşesinde mücadele veriyoruz. Şimdi de Bayır’da yapılacak olan çimento fabrikası için buradayız. Bunu yapmak isteyenlere ve buna izin verenlerin vicdanlarına seslenmek istiyoruz. Şirket yöneticilerine seslenmek istiyoruz. Daha dün akşam televizyonda, Bodrum’da kaçak olduğu için yıkılan evlerin fotoğraflarını gösteren Çevre Şehircilik Bakanı’na sesleniyorum. O Bodrum’da gösterdiğiniz fotoğraflara, o Bodrum için gösterdiğiniz duyarlılığı Bayır’daki çimento fabrikası içinde göstermenizi bekliyoruz sayın bakanım. Aynı şekilde bu izni veren bürokratlara ve sayın cumhurbaşkanına seslenmek istiyoruz. Bu proje yanlıştır. Muğla’nın göbeğinde çimento fabrikası yapmak yanlıştır. Doğru bir proje değildir. Artık gelişmiş ülkelerde çimento fabrikası açılmıyor, bütün çimento fabrikaları da kapanıyor. Biz yatırıma karşı değiliz. Çimento fabrikası açılabilir mi? Evet, açılabilir. AKP İl Başkanı geçenlerde yaptığı açıklamada, ‘Çimento fabrikası açılabilir ama yeri yanlış’ dedi. Biz de tam bunu söylüyoruz. Muğla’nın göbeğine hançer gibi çimento fabrikasının saplanmasını istemiyoruz” dedi.

TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRECEK

Çimento fabrikasının kurulması planlanan bölgede 2 tane baraj olduğuna değinen Milletvekili Erbay, “O raporu veren insanların gerçekten vicdanlarına seslenmek istiyorum, ‘Nasıl ÇED iznini verdiler, olumlu raporunu verdiler.’ O bölgenin civarında 2 tane baraj var. O barajdan çıkan sularla tarım arazileri sulanmakta. Buradan çıkacak kimyasal maddelere barajlara karışacak ve bölgedeki tarım arazilerini sulayan sulara karışacak. Bu doğrultuda da insanlar etkilenecek. Buna nasıl ÇED raporu verildi, anlamak mümkün değil. Bunu da geçtim, kente çok yakın. Kent merkezine, yaşam alanlarına çok yakın. Bunu Çevre Şehircilik Bakanı nasıl açıklayabilir? Bu raporu veren vicdanlara sesleniyorum. Nasıl bu rapor verildi, gidip yerinde gördünüz mü?” diye sordu.

Milletvekili Erbay şöyle devam etti: “Tüm bürokratlara, Çevre Şehircilik Bakanına, İl Müdürlüğündeki görevli tüm bürokratlara ve Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum, ‘Bayır’daki çimento fabrikası projesi iptal edilmelidir. Bugün burada binlerce imzayı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettik. Dikkate almalarını bekliyoruz. ÇED raporu tekrardan incelenmelidir.”

“MUĞLA’NIN ALT YAPISI VE YOLLARI KALDIRMAZ”

Diğer bir soruna değinmek istediğini belirten Milletvekili Erbay, “Oradan çıkan çimentolar büyük bir ihtimal ile Güllük ve civar limanlardan aşınacak. Muğla trafik olarak da yoğun bir bölge. Turizm sezonunda yoğunlaşan bir trafik var. Bu çimentolar taşınırken de oradan akan trafikte tırlarla da yoğunluk artacak. Muğla’nın alt yapısı ve yollarının bu trafiği kaldırması mümkün değil” şeklinde konuştu.

18 BİN 330 İMZA TOPLANDI

Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada, imza kampanyaları sonucunda 4 bin 191 tane ıslak imza toplandığı, yine internet üzerinden de 14 bin 139 kişinin imza kampanyasını desteklendiği açıklandı.

Alev Öztürk tarafından okunan basın açıklamasında, bahse konu rapor ve uzman görüşlerinin incelendiğinde yapılması düşünülen projenin; Kazan ve Bayır sulama göletlerinin su toplama havzası üzerinde yer aldığı, projenin yaratacağı tahribat neticesinde bu iki göletten sulanan tarım arazilerinin zarar göreceği, hammadde ocaklarında tercih edilen faaliyet yönteminin dereler ve yer altı suları bakımından zarar verici etkiye sahip olacağı, hali hazırda katı yakıtlı 3 termik santral, başkaca çimento fabrikaları ve çok sayıda taş ve mermer ocağından kaynaklı kirlenmenin boyutları ile birlikte düşünüldüğünde hava kalitesi açısından ciddi sonuçlar yaratacağı ifade edildi.

Öte yandan toplam 776 hektar büyüklüğündeki proje alanı tarım alanlarına ve yetişmiş zeytinliklere fazlasıyla yakın olduğunu kaydeden Öztürk, “Deştin köyü bakımından bu mesafe 2 kilometreye kadar düşmekte olup ÇED dosyasında bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yazısında 1-1,5 Km mesafede başka zeytinliklerde mevcuttur. Bu Durum ise 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’nun 20. Maddesine kesin aykırılık oluşturmaktadır. Bunun yanında, patlatma yöntemi ile hammadde çıkarılacak olması, kırma ve öğütme tesislerinin etkisi bir arada düşünüldüğünde ciddi bir toz ve gürültü kirliliği yaratacaktır. Fabrikada günlük 850 ile 2100 ton arasında kömür yakılacaktır. Bu durum aynı havzada bulunan 3 Termik Santralin yarattığı hava kirliliği emisyon değerlerini artıracaktır. Çimento fabrikası fırın bacalarından çıkacak toz ve dumanın içinde bulunan organik ve inorganik kimyasallar ve metaller, toprağı kirletecek, bitkilerin büyümesini olumsuz etkileyecek, başta zeytin ağaçlarının yaprakları olmak üzere, meyve ağaçlarının yapraklarının yapılarını değiştirecek, sürgün ve yaprak büyüme ve gelişmelerini bozacak, meyve sayısı ve verimini olumsuz etkileyecektir. Fabrika faaliyeti halk sağlığı üzerinde ciddi sorunlar yaratacak, başta solunum kaynaklı sorunlar olmak üzere ölümlere yol açacak boyutta sağlık sorunları yaratacaktır. Bacalardan salınacak gazlar termik santrallarla birlikte sera etkisini daha da arttırarak küresel ısınmayı hızlandıracak, hem de daha fazla asit yağmurlarına neden olacaktır” dedi.

“YAPI RUHSATI İPTAL EDİLMELİ”

Yürütülen imza kampanyaları sonucunda 4 bin 191 tane ıslak imza toplandığı ve internet üzerinden de 14 bin 139 kişi imza kampanyasının desteklendiğini söyleyen Öztürk, “Toplanan ıslak imzalı dilekçelerimizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmuş bulunmaktayız. Kampanya sürecinde de vurguladığımız üzere sorunun çözümü ve sürdürülebilir bir çevre düzeni bakımından; Mevcut sahayı sanayi alanı olarak tanımlayan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve buna uygun olarak hazırlanan alt ölçekli planlar ile Entegre Çimento Fabrikası Kurulumu amacı ile hazırlanan 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planları derhal iptal edilmelidir. Çimento Fabrikasına yönelik ‘Çed olumlu’ kararı geri alınmalıdır. Çimento fabrikası inşası için verilen yapı ruhsatı da iptal edilmelidir” dedi.

Bu haber toplam 172 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.