Milletvekili Erbay: “Özelleştirme ve ihmalin bedelini vatandaş ödüyor”

Milletvekili Erbay: “Özelleştirme ve ihmalin bedelini vatandaş ödüyor”

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay Muğla’nın Dalaman ilçesinde 25 Haziran’da gerçekleşen MOPAK Kağıt Fabrikası ile ilgili basın açıklaması yayımladı.MOPAK Kağıt Fabrikası’nın katı atık depolama alanında çıkan yangın beş gündür devam ettiğini söyleyen Milletvekili Erbay, “Plastik ve kimyasal atıkların yanması sonucunda Dalaman ve Ortaca ilçelerinde yaşayan vatandaşlar evlerinden çıkamaz duruma geldi. Özelleştirme ve ihmalin bedelini...

A+A-

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay Muğla’nın Dalaman ilçesinde 25 Haziran’da gerçekleşen MOPAK Kağıt Fabrikası ile ilgili basın açıklaması yayımladı.

MOPAK Kağıt Fabrikası’nın katı atık depolama alanında çıkan yangın beş gündür devam ettiğini söyleyen Milletvekili Erbay, “Plastik ve kimyasal atıkların yanması sonucunda Dalaman ve Ortaca ilçelerinde yaşayan vatandaşlar evlerinden çıkamaz duruma geldi. Özelleştirme ve ihmalin bedelini vatandaş ödüyor” dedi.

MOPAK fabrikasında devam yangında söndürme ekiplerinin çalışmalarını inceleyen CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Kimyasal atıkların yanması etrafa zehir saçıyor. Hemşerilerimiz evlerinde çıkamaz, pencerelerini açamaz duruma geldi. Tarım alanlarımız, su kaynaklarımız çıkan zehirli dumandan etkileniyor. Yangın söndürme çalışmaları ilgili kurumlar tarafından sürdürülüyor. Çalışmalara katılan kurum ve personele teşekkür ederiz. Ancak yangının beş gündür söndürülememiş olması bazı eksikliklerin olduğunu ortaya koymaktadır. Daha etkili bir söndürme çalışması için imkanı olan özel kurumlar ve kamu kurumları acilen seferber edilmelidir” diye konuştu.

SEKA’ya ait fabrikanın 2001 yılında özelleştirildiğini hatırlatan Erbay, bu tarihten sonra fabrikada yeteri kadar denetleme yapılmadığına dikkat çekti.

MOPAK Kağıt Fabrikası’nda yaşanan ihmalleri ortaya çıkarılması için TBMM’ye bir Soru önergesi veren CHP’li vekil “Yangının nedeni özelleştirme ve ihmaldir” diyerek şunları söyledi:

ÖZELLEŞTİRME SONRASINDA DENETLEME YAPILMADI

SEKA Dalaman İşletmesi, 2001 yılında özelleştirildi ve MOPAK Kağıt Fabrikası oldu. Ancak özelleştirildiği tarihten günümüze kadar geçen süre boyunca, özelleştirme sözleşmesinde yer alan taahhütler yerine getirilmedi. Gerekli yatırımlar yapılmamış, çevre ve insan sağlığı için gerekli atık depolama ve bertaraf etme işlemleri için yeterli düzeyde önlemler alınmamıştır.

ATIKLAR MEVZUATA UYGUN DEPOLANMADI

İmalatlar sonrasında ortaya çıkan kimyasal atıklar açık alanda toplanma ve saklama koşullarına uygun olmayan biçimde muhafaza edilmiştir. Bu işletmede ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli ve yeterli denetimler de yapılmamıştır. Geçtiğimiz yıl içinde yine fabrikanın atık toplama alanında yangın çıkmış ve benzer bir durumla karşı karşıya kalınmıştır.  

İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA DENETLEME YAPILDI

Yangın sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bölgeye gelmiş ve inceleme yapmıştır. Bu inceleme sonrasında atıkları düzensiz ve izinsiz depoladığı, gerekli önlemleri almayıp yangın çıkmasına neden olduğu, çevre ve insan sağlığını tehlikeye attığı belirlenen MOPAK Kağıt Fabrikası'na, 12 milyon TL idari para cezası kesildi. İşletmenin çevre izin ve lisans belgesi de süresiz iptal edildi. Bu ihmalin bedeli fabrikada çalışan işçilere çıkarılmamalıdır. İşlerin mağdur edilmemesi için gerekli önlemler bir an önce alınmalıdır.

VATANDAŞLAR ZEHİRLENDİ

Bu ihmaller sonucunda atık depolama alanında meydana gelen yangın nedeniyle Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçeleri çıkan dumandan ve yanan kimyasal içerikli maddelerin çıkardığı koku nedeniyle büyük oranda etkilenmiştir. Çıkan bu yangın vatandaşları olduğu kadar, bölgedeki tarımsal faaliyetleri de oluşuz yönde etkilemiştir. Dumanla yayınlan kimyasal maddelerin ilerleyen dönemlerde vatandaşlara ve çevreye ne tür zararlar vereceğinin tespit edilmesi konusunda çalışmalar yapılması için ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleriyle çalışmalar yürütülmelidir. Bu çalışmalar tarafımızca yakından takip edilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Erbay, Bakan’a şu soruları yöneltti;

SEKA Dalaman İşletmesi 2001 yılında hangi sözleşme şartları çerçevesinde özelleştirilmiştir?

Özelleştirme sözleşmesinde fabrikaya yatırım yapılması ve kapasite artırımına gidilmesi yönünde maddeler bulunmakta mıdır?

Eğer bulunmaktaysa, öelleştirme işlemi gerçekleştirilirken fabrikaya yapılacak yatırım miktarı ve kapasite artırımı ne kadardır?

Fabrikanın özelleştirildiği tarihte fabrikada kaç işçi çalışmaktaydı, bugün kaç işçi çalışmaktadır?

 Fabrikada gerçekleştirilen imalat sonucunda ortaya çıkan atıklar hangi şartlarda depolanmakta, transfer edilmekte ve bertaraf edilmektedir?

Fabrika özelleştirmenin gerçekleştirildiği 2001 yılından bugüne kadar fabrika atıklarıyla ilgili kaç kez denetleme yapılmıştır?

Özellikle, yapılan imalattan kaynaklı olarak çevreye ve insan sağlığına zararlı maddelerin depolanması ve bertaraf edilmesi işlemleri denetlenmiş midir?

En son denetim ne zaman yapılmıştır?

Fabrikanın atıklarının uzun yıllardır depolama koşullarına uygun olmayan şartlarda, açık alanda gerekli tedbirler alınmadan depolandığı doğru mudur?

 Fabrika atıklarının hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan çevreye bırakıldığı doğru mudur?

 MOPAK A.Ş.’ye bugüne kadar katı atıkları usulüne uygun depolamadığı, ayrıştırmadığı ve bertaraf etmediği ile ilgili olarak ceza uygulanmış mıdır?

 Geçtiğimiz günlerde fabrikanın depolama alanında meydana gelen yangının aynısı geçtiğimiz yıllarda da meydana geldiği ancak herhangi bir denetleme yapılmadığı doğru mudur?

 Bakanlık adına bu fabrikada denetleme yapan görevlilerin isimleri nedir?

Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.