Milletvekili Ergun: “Süt fiyatları yeniden revize edilmeli”

Milletvekili Ergun: “Süt fiyatları yeniden revize edilmeli”

Sinem KarakayaİYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ile TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, Gıda Komitesi tarafından belirlenen ve Ulusal Süt Konseyi tarafından duyurulan çiğ süt referans fiyatının süt üreticilerinin beklentilerinin çok altında kaldığını söyleyerek yeniden revize edilmesi çağrısı yaptı.Ergun, süt fiyatlarının tüketiciye zarar vermeyecek şekilde...

A+A-

Sinem Karakaya

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ile TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, Gıda Komitesi tarafından belirlenen ve Ulusal Süt Konseyi tarafından duyurulan çiğ süt referans fiyatının süt üreticilerinin beklentilerinin çok altında kaldığını söyleyerek yeniden revize edilmesi çağrısı yaptı.

Ergun, süt fiyatlarının tüketiciye zarar vermeyecek şekilde ya sübvansiyon araçları ile düzenlenmesini, ya da litre başına 3 lira 60 kuruştan az olmaması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, süt üreticilerinin ineklerini kesmek dışında bir seçeneklerinin kalmadığını söyledi.

Milletvekili Ergun açıklamasında, “Son iki yıldır Türkiye derin bir ekonomik krizle boğuşmaktadır. Yaşadığımız kriz ve kur şokuna bağlı olarak Türk Lirası’nın değer kaybı neticesinde, özellikle tarım sektöründe girdi maliyetleri artmıştır. Mevcut iktidarın göreve gelmesinden sonra adeta üvey evlat muamelesi gören tarım sektörü, yaşanan krizin etkilerini çok daha sert bir şekilde hissetmektedir. Zira önemli bir kısmı dövize endeksli olan hayvancılıktaki girdi maliyetlerinin artmasına karşın, üretilen ürünlerin Türk Lirasına bağımlı fiyatı aynı oranda artmamakta, artsa bile bu fark üreticiye değil, aracılara fayda sağlamaktadır. Yaklaşık 10 aydır dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Coronavirüs, tarımın ve tarımsal üretimin stratejik bir sektör olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu zorlu süreçte üreticilerimiz gıda ihtiyacımızı karşılamak için fedakârca üretmeye ve ülkemize hizmet etmeye devam etmişlerdir. Dolayısıyla, gıda arz güvenliği, gıda bağımsızlığı ve gıda güvencesine dair yaşanan endişeler, tarımsal üretimin ve üreticilerin ne pahasına olursa olsun korunması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve üreticilerin korunması konusunda böylesine zor bir süreçten geçerken, iktidar ise her alanda olduğu gibi akla mantığa sığmayan politikalarına devam etmektedir” dedi.

“%22’LİK BU ARTIŞIN ÜRETİCİMİZİ RAHATLATMASI KESİNLİKLE MÜMKÜN DEĞİL”

%22’lik bu artışın üreticileri rahatlatmasının kesinlikle mümkün olmadığını söyleyen Milletvekili Ergun, “Daha önce enflasyonu arttırır diye süt fiyatlarını artırmayan komite, bu sefer süt fiyatlarında bir artışa gitmiş ama maalesef üreticinin beklentilerinin çok altında bir fiyat açıklamıştır. Gıda Komitesi toplantısında, çiğ süt tavsiye fiyatının 2 Lira 80 Kuruş olarak belirlendiği Ulusal Süt Konseyi tarafından duyurulmuştur. Geçtiğimiz yıl 15 Kasım tarihinde 2 Lira 30 Kuruş olarak belirlenen çiğ sütün litre fiyatının bu sene 2 Lira 80 Kuruşa çıkması oransal olarak %22 artış demektedir. Fakat Gıda Komitesi’nin belirlediği %22’lik bu artışın üreticimizi rahatlatması kesinlikle mümkün değildir. Çünkü geçen yıl Kasım ayından bu yana yem fiyatlarında %60 civarında bir artış meydana gelmiştir” dedi.

“SÜT ÜRETİCİSİNE ADETA ‘HAYVANINI KES KARDEŞİM’ DEMEKTEDİR”

Süt üreticisinin trajikomik bir durumla karşı karşıya olduğunu anlatan Egun, “Böyle bir fiyat vererek, sütün maliyet ve fiyatı arasındaki makası daha fazla açan iktidar, süt üreticisine adeta “hayvanını kes kardeşim”  demektedir. Zira, süt üreticisi ile adeta dalga geçer gibi yapılan bu düzenleme sonrasında, çiftçinin üretime devam etmesi, para kazanması ve refahını artırması mümkün değildir. Bu şekilde çiftçimiz üretmeye ve besiciliğe devam ettikçe zarar edecektir. Süt üreticisi trajikomik bir durumla karşı karşıyadır. Yani üreticiyi koruması için geliştirilen bir fiyat mekanizması, üreticiyi bitirmek için kullanılan bir araca dönüşmüştür. İşte iktidar, açıkladığı son süt fiyatı ile rekabete kapalı bu tablonun sürmesini desteklemiş, üreticilere sermayesi olan süt hayvanlarını kestirmek dışında bir seçenek bırakmamıştır. Buradan uyarıyoruz: Bu çok tehlikeli bir süreçtir” dedi.

“İKTİDAR ALDIĞI BU KARARLA SÜT ÜRETİCİSİNİ BİR KEZ DAHA MAĞDUR ETTİ”

“İYİ Parti olarak, iktidarı üreticinin sesine kulak vermeye çağırıyoruz” diyen Ergun, son olarak şunları söyledi: “İktidarın aldığı bu trajikomik kararla, süt üreticisini bir kez daha mağdur ettiği açıktır. Toplumların ekonomik ve sosyal güvenliği için en önemli faktörlerden biri gıda güvenliği ve sürdürülebilirliğidir. Dolayısıyla tarımı stratejik bir sektör ve stratejik bir mesele olarak ele almamız lazımdır. Bu sebeple çiftçimizin üreticimizin mutlak surette korunması ve kollanması gerekmektedir. İktidarın tarımda ithalat politikasına bir an evvel son vermesi üreticimizi desteklemesi ve girdi maliyetleri konusunda sübvanse etmesi gerekmektedir. Ya üreticiye makul sübvansiyonlar ve vergi indirimleri sağlanmalı ya da çiğ süt referans fiyatı 3 Lira 60 Kuruşun altında olmayacak şekilde güncellenmelidir. Ayrıca, üreticiyi girdi fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan korumak için 3’er aylık periyodik fiyat ayarlamaları yapılmalıdır.”

Bu haber toplam 261 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.