“EKPSS üzerinden yılların yığılan eksikliğini kapatacak şekilde ve 39 branşı da kapsayan engelli sağlıkçı ataması hemen yapılmalıdır” diyen Girgin açıklamalarda bulundu.
Milletvekili Girgin konuşmasında, “Kamuda engelli personel çalıştırma yükümlülüğü 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 53. maddesinde düzenlenmiştir. Bu kanunda ‘Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. Yüzde 3’ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır’ demektedir. 3 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ‘Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik’in ardından 2012’den günümüze kadar yapılan EKPSS sınavı bireylerin kamuda istihdam edilmesi amacıyla yapılan bir sınavdır. Engelli sağlıkçılar hakkında CİMER’e yapılan 2205300473 sayılı başvuruya, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kadro ve Terfi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen yanıtta ‘Engelli personel alımları, Bakanlığımıza ihdas edilen kadro imkanları ölçüsünde, hizmet gerekleri ve ihtiyaçları ile ilgili kurumlarca belirlenen nitelik kodları dikkate alınarak yapılabilmektedir’ cevabı verilmiştir. Kamudaki engelli istihdamı açığı acilen kapatılmalıdır. Kanun bunu emrediyor. Kur korumalı mevduata, hazine garantilerine para ayıran iktidar, engellilerin istihdamına kaynak ayıramıyor mu?” diye sordu.
“İKTİDAR SESLERİNİ DUYMUYOR”
Engelli sağlıkçılarının atama beklediğini söyleyen Milletvekili Girgin, “İktidar seslerini duymuyor. CHP iktidarında kanun ne emrediyorsa, hemen yapılacak, keyfilik son bulacaktır. Engelli sağlıkçı atamaları yapılacaktır” dedi.
SORU ÖNERGESİ
Milletvekili Girgin’in Bakan Koca’ya sorduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Sağlık Bakanlığı EKPSS üzerinden kamu hastanelerine engelli personel alımı yaparken 39 branştaki eksik personel ihtiyacını hangi kriterlere göre belirlemektedir? Sağlık Bakanlığı 2012’den günümüze kadar yapılan EKPSS Sınav Sonucuna göre bünyesinde, hangi nitelikli kodlarda kaç sağlıkçı istihdam etmektedir? Sağlık Bakanlığı EKPSS dışındaki yöntemlerle (İŞ-KUR vb.) kura ile aldığı engelli temizlik ve güvenlik personellerini ve engelli işçileri de yüzde 3 engelli sağlıkçı kontenjanına dahil etmekte midir? 2017-2022 yılları arasında Engelli sağlıkçı alımına hiçbir kılavuzda yer verilmemiştir. Bunun nedeni nedir? Sağlık Bakanlığı’nın EKPSS üzerinden yılların yığılan eksikliğini kapatacak şekilde ve 39 branşı da kapsayan engelli sağlıkçı ataması için bir çalışması var mıdır?”