MSKÜ, dünyanın en çevre dostu üniversiteleri arasında

MSKÜ, dünyanın en çevre dostu üniversiteleri arasında

Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren Green Metric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi dünya 408.si ve Türkiye 22.si oldu.Dünyadan saygın üniversitelerin kampüslerinin değerlendirildiği, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekerek çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir platform...

A+A-

Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren Green Metric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi dünya 408.si ve Türkiye 22.si oldu.

Dünyadan saygın üniversitelerin kampüslerinin değerlendirildiği, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekerek çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir platform olan UI GreenMetric’in 2020 Yılı Dünya Üniversiteler Sıralaması yayımlandı.

6 ana başlıktan oluşan sıralamada yapı ve altyapıda 700 puan, enerji ve iklim değişikliğinde 1400 puan, atıklarda 825 puan, suda 250 puan, ulaşımda 1125 puan, eğitim ve araştırmada 1250 puan alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi toplamda 5 bin 550 puana ulaştı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi en büyük başarıyı “enerji ve iklim değişikliği” kategorisinde yakalayarak, dünya üniversiteleri arasından 158., Türkiye üniversiteleri arasından ise 3. oldu.

Üniversitenin 2019 yılında başlattığı “Yeşil Kampüs Girişimi” ile bu başarının tesadüf olmadığını söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, “Üniversitemizde Sıfır Atık Yönetim Planı’nın oluşturulması, bu plan çerçevesinde Tehlikeli Atık Deposu’nun faaliyete geçirilmesi, ekolojik ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik Sürdürülebilir Kampüs Politikaları’nın yayımlanması, bu politikaları destekleyen eğitim etkinlikleri ve faaliyetlerinin düzenlenmesi, enerji verimliliğine sahip cihazların kullanımının artırılması için çalışmalar yaptık. Yaşam kalitesi yüksek, doğa dostu yerleşkeler geliştirmek amacıyla yaptığımız tüm çalışmalar, Üniversitemizin dünyanın en çevre dostu üniversiteleri arasında yer almasını sağladı. “Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Üniversite” sloganımız ile ilerleyen yıllarda bu sıralamamızı daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.

Çalışmalarıyla Üniversitemizin GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda büyük bir başarı elde etmesini sağlayan “Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü”, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek öncülüğünde akademik ve idari personelden oluşan koordinasyon kurulu ile öğrenci topluluklarını sürece dahil ederek sürdürülebilirlik ve çevre dostu ürün, yapı ve yerleşkeler ile ilgili çalışmalar yürütüyor.

Bu çalışmalar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayrakdaroğlu  ve Araş. Gör. Dr. Vesile Hatun Akansel tarafından koordine ediliyor. Ayrıca Genel Sekreterimiz Nagehan Şahin, Av. Sevtap Çelikcan, Av. Ümit Metin, Prof. Dr. Bayram Coşkun, Prof. Dr. Bekir Tanay, Prof. Dr. Mehmet Güneş, Prof. Dr. Cafer Topaloğlu, Prof. Dr. Feral Öztürk, Prof. Dr. Hasan Koç, Prof. Dr. Mehmet Kır, Prof. Dr. Ahmet Demirak, Prof. Dr. Ömer Gider, Prof. Dr. Özcan Saygın ve Yüksek. Mühendis Salih Cebe de çalışmalarıyla koordinatörlüğümüze destek sağlıyor.

Büyük bir ekibin özverili çalışmaları sonucu elde edilen bu başarının, önümüzdeki yıllarda katlanarak arttırılması hedefleniyor.

Bu haber toplam 1033 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.