1500 yıllık manastır zamana direniyor 1500 yıllık manastır zamana direniyor

"Batıda İzmir-Manisa, doğuda Afyon-Isparta, kuzeyde Kütahya, güneyde Muğla'ya doğru genişleme eğilimi göstermektedir. Yakın zamanda yaşanan Girit depremi bu genişleme olasılığını daha da artırdı" dedi. Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, "8-8.5'i bulan büyük depremler olabilir. Levha sınırlarından böyle depremler beklenir. Kara sınırlarımıza mesafeli olduğu için doğrudan etkisinden çok tsunami meydana gelebilir" ifadelerini kullandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında saat 01.51'de 6 büyüklüğünde meydana gelen depremi uzmanlar değerlendirdi. Yerin 20,41 kilometre derinliğinde meydana gelen bu şiddetli sarsıntı büyük korku ve paniğe neden oldu. Muğla Valisi İdris Akbıyık deprem nedeniyle olumsuz bir durum intikal etmediğini söyledi. Sismolog Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ege Deprem Kümesi" olarak adlandırdığı ve son yüzyılda Uşak Fay Bloğu üzerinde 5 adet 6-7 büyüklüğünde deprem üreten yapının tehlikeli bir genişleme eğiliminde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bektaş, Ege Deprem Kümesi'nin etki alanını genişlettiğine dikkat çekerek, "Batıda İzmir-Manisa, Doğuda Afyon-İsparta, Kuzeyde Kütahya, Güneyde Muğla'ya doğru genişleme eğilimi göstermektedir. Yakın zamanda yaşanan Girit depremi bu genişleme olasılığını daha da artırdı" dedi.

8-8.5'İ BULAN DEPREMLER OLURSA ŞAŞIRMAYIZ

Prof Dr. Süleyman Pampal, "Burası Afrika Avrasya levhasının sınırı. Bu bölgede tarihsel dönemde milattan sonra 7 tane çok yıkıcı deprem var. Bunlar 8-8.5'i bulan büyük depremler. Burada büyük deprem olursa bu asla sürpriz olmaz, buna şaşırmayız" dedi. Pampal, "Levha sınırlarından böyle depremler beklenir. Biraz derin odaklı ama çok yıkıcı. Kara sınırlarımıza mesafeli olduğu için doğrudan etkisi ile verdiği zarardan öte ikincil etkisi dediğimiz tsunami olayları ortaya çıkar. Adalarda olmak üzere, Güney Batı Anadolu sınırlarımızda da tsunami hasara yol açar. Geçmişte bunu yapmış çünkü. Bu bölgede meydana gelebilecek yıkıcı depremler Datça, Bodrum ve Fethiye gibi bölgelerimizde ciddi hasarlara yol açabilir. Bu nedenle bölgenin depreme hazırlanması çok önemli" dedi.

YUNAN PROFESÖR DE DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

Jeoloji profesörü ve Yunanistan Depremle Mücadele Kurumu (OASP) Başkanı Efthymios Lekkas, depremin Avrupa ve Afrika levhalarının çarpışma bölgesi olan Helen yayında gerçekleştiğine dikkat çekti. Lekkas, sismik hareketliliğin özellikle Girit, Rodos, İstanköy ve Güneydoğu Ege'de yoğun şekilde hissedildiğini dile getirdi. Depremlerin bu derinlikte şiddetli artçılar üretmediğini vurgulayan Lekkas, büyük bir artçı sarsıntı beklentisi olmadığının altını çizdi.

7.2 YA DA BÜYÜK DEPREM ÜRETEBİLİR

Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Girit ile Rodos arasında Çoban adası yakınlarında 01.20'de 6.0 büyüklüğünde deprem 80 km derinde oldu. Depremin odağı Ege Denizi altına 17 derece ile 10 milyon yıldır 800 kilometre dalan Afrika kıtasının uzantısı üzerindedir. Bu bölgenin yaratabileceği büyük deprem 7.2 ya da daha büyüktür. Geçmişte süpürtü dalgaları da üretmiştir" dedi.

Muhabir: Hasan Telli