MUĞLA KIYILARININ YAPILAŞMASI İLE İLGİLİ PANEL DÜZENLENDİ

MUĞLA KIYILARININ YAPILAŞMASI İLE İLGİLİ PANEL DÜZENLENDİ

TMMOB Mimarlar Odası 47.Dönem Merkez Yönetim Kurulu tarafından “Kıyılarda Dönüşüm, Afetler ve Değişen Yaşamlar” konulu panel düzenlendi.Muğla’nın Menteşe ilçesinde TMMOB Mimarlar Odası 47.Dönem Merkez Yönetim Kurulu tarafından “Kıyılarda Dönüşüm, Afetler ve Değişen Yaşamlar” konulu panelde, kıyılarda yaşananan yapılaşma ve Muğla’nın rant alanına dönüşmesi gibi birçok konu ele alındı.Menteşe Demircioğlu Park Otel’de düzenlenen...

A+A-

TMMOB Mimarlar Odası 47.Dönem Merkez Yönetim Kurulu tarafından “Kıyılarda Dönüşüm, Afetler ve Değişen Yaşamlar” konulu panel düzenlendi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde TMMOB Mimarlar Odası 47.Dönem Merkez Yönetim Kurulu tarafından “Kıyılarda Dönüşüm, Afetler ve Değişen Yaşamlar” konulu panelde, kıyılarda yaşananan yapılaşma ve Muğla’nın rant alanına dönüşmesi gibi birçok konu ele alındı.

Menteşe Demircioğlu Park Otel’de düzenlenen panale Mimarlar Odası Genel Başkanı Deniz İncedayı, Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Kamil İlhan Erkani, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Belediyesi Ercümen Üyesi Fehmi Selçuk Evci, Fethiye Belediye Başkan yardımcısı Güzide Özkaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Emin Madran ve uzmanlar katıldı.

Bahattin Gümüş, Muğla’nın ranta açılmasının en büyük örneğinin orman yangınlarının yaşandığı dönemde Turizm Teşvik Kanunu’nun yürürlüğe girmesi olduğunu dile getirdi. Başkan Gümüş, “Ülkemizin farklı noktalarında 28 Temmuz 2021 tarihinde, birkaç saat arayla çok büyük orman yangınları başladı. İlginçtir ki aynı tarihte yani 28 Temmuz’da 7334 sayılı ‘Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Resmî Gazetede yayınlandı. Kanunun 1’inci maddesi ‘d’ fıkrasında; ‘Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilmektedir’ ifadeleri yer aldı” diye konuştu.

Bu yasayla yanan alanların turizm yatırımcılarına açılmasının mümkün kılındığını vurgulayan Başkan Gümüş, “Kaçak yapılaşmaya da davetiye çıkarılırken, halkımızın kıyıları ücretsiz kullanımı da zorlaştırılmakta. Bilindiği gibi yerel yönetimlerin konuyla ilgili yetkileri kısıtlanırken, gelir kalemleri de azalmakta” şeklinde konuştu.

RANTA TESLİM EDİLMİŞ DURUMDA

Muğla kıyılarının MUÇEV’e teslim edildiğini söyleyen Başkan Gümüş, “Muğla merkezimiz geçmişten bugüne kadar korunmuş ama Büyükşehir yasasıyla beraber ilçemiz merkez ilçe olduktan sonra sınırlarımızda büyüdü. Ula’nın Akyaka’sıyla Milas’ın Ören arasındaki bölge Menteşe Belediyesi’nin sınırlarına dahil edildi. Bu bölgelerede ciddi bir akım yaşandı. Ama ne yazık ki ne Büyükşehir Belediyesi’nin nede Menteşe Belediyesi’nin hiçbir yetkisi yok. Gençliğimizde Akyaka, Akbük, Çınar Koyu’na giderdik. Ama şuanda bu bölgelerde maalesef hiçbir vatandaşın denize girme imkanı yok. Tamamı ranta teslim edilmiş durumda. MUÇEV o bölgeyi ele geçirdi ve istediği kişiye istediği gibi teslim ediyor. Menteşe Belediyesi olarak belkide denize kıyısı olupta deniz kıyısından yararlanamayan tek belediye biziz” dedi.

“AKBÜK’Ü VAHŞİ YAPILAŞMADAN KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan tatil cenneti Akbük’te kaçak yapılaşma ile ciddi şekilde mücadele edildiğini söyleyen Bahattin Gümüş, “Bölgede imara aykırı inşa edilen hukuki süreci tamamlanmış ve yıkım kararı alınmış yapıları yıkıyor, ilçemizin tek sahil şeridi olan bölgemizi kaçak yapıdan ve vahşi yapılaşmadan korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İKLİM KRİZİ BÖLGEMİZİN YOK OLUŞ SÜRECİNİDE HIZLANDIRIYOR”

Menteşe Belediye Başkanı Gümüş’ün ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ilçede yaşanılan rant probleleri ve iklim krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sadece Muğla’nın değil tüm dünyanın ortak problemi olan iklim krizinin kapıda olduğunu dile getiren Başkan Aras, “Muğlamızda yaşanan yoğun yapılaşma, rantçı anlayış, kıyılarda yoğunlaşan imar sorunu, betonlaşma, tarım ve orman arazilerinin yanlış kullanımı ekosistemi tehlikeye atan tüm uygulamalar sürekli artan çevre sorunlarımızın temelini oluşturuyor. Bu durum şuanda ki zihniyette yaşamı sermayeye feda eden bir anlayışla elele sürdürmekte. Yaşadığımız iklim krizi bölgemizin yok oluş sürecinide hızlandırıyor. Bugün dünyanın heryerinden küresel krizden bahsediyoruz” dedi.

“DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YERELDEN BAŞLAR”

İklim krizini tetikleyen ve tüm dünyada tepki toplayan fosil yakıt kullanımının biran önce sonlandırılması gerektiğini dile getiren Başkan Aras, “Değişim ve dönüşüm yerelden başlar. Özellikle fosil yakıtlarının sürekli kullanımı bizi tehdit etmeye devam ediyor. Bölgemizde 3 tane termik santral var. Bu termik santral bir yandanda ormanlar yanarken ağaç kesmeye devam ediyor, köyleri boşaltmaya devam ediyor bir taraftandan su kaynaklarımızı tüketmeye devam ediyor. Yaktığı karbon emisyonuyla atmosferi ve iklim krizini tetikleyen bir durumda. Politikaların artık doğa odaklı olması gerekiyor” diye konuştu.

KAMPLAŞTIRICI ZİHNİYET

Doğa tahribatı, orman yangınları, kuraklık gibi sorunlarla boğuşurken bir taraftandan mevcut iktidarın yaptığı çalışmaları eleştiren Başkan Aras, “Muğla’daki kamusal arazilerin rantsal bir bakış açısıyla sermayeye peşkeş çekiliyor. Meralarımız, orman alanlarımız buralara öyle bi bakış var ki buralar atıl hazine arazileriymiş gibi görünüyor. Oradaki ekosistem düşünülmüyor. 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alanı imara açıyorlar ve bize yaptıkları açıklama şu, ‘buralar değerlendirilmesi gereken atıl hazine arazisidir.’ Hiçbir şekilde insan varlığı, kentin nefes aldığı alanlar olarak görülmüyor. Heryer yandaşlara teslim edilmesi gereken, özelleştirme politikalarıyla satılması gereken alanlar olarak görülüyor” dedi. Başkan Aras, duruma tepki gösterildiğinde ise kamplaştırıcı zihniyetin devreye girdiğini ve büyük bir kumpasın şahitleri olduklarını ifade etti.

“5 AYRI KURUM BODRUM’DA PLANLAMA YETKİSİNE SAHİP”

Bodrum’da planlama yetkisine sahip olan Özelleştirme İdaresi’ni demokrasinin kılıcına benzeten Başkan Aras, “5 ayrı kurum Bodrum’da planlama yetkisine sahip. Bodrum Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi. Başımızda demokrasinin kılıcı gibi sallanan bir Özelleştirme İdaresi var. Şimdi birde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıktı. Bir gecede 3 dönüm yerin imar planını değiştirerek satışa sunuyorlar. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı 3 bin metrekareyle bunun satışıyla uğraşırmı?” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK PROBLEM GÖÇ VE NÜFUS ARTIŞI”

Milas’ta kurulması planlanan Turizm Kenti Projesi’ne “ÇED olumlu” kararı verilmesi ile ilgili açıklama yapan Başkan Aras,”ÇED olumlu, ÇED gerekli değildir kararları peynir ekmek gibi dağıtılıyor. Büyük bir su problemi, ulaşım problemi gibi sıkıntıların olduğu bir bölgenin yeni bir nüfusun oluşmasını kaldırılamayacağı açık. En büyük problem göç ve nüfus artışı. Nufüs artışı beraberinde kültürel yozlaşmayıda getiriyor. Eski sevdiğimiz Ege kültürünü sokaklarda göremiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Marmaris Belediyesi Ercümen Üyesi Fehmi Selçuk Evci ve Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, doğrudan alınan kararnameler ile yapılaşmaya açılan alanların köylünün yabancılaşmasına ve göçe neden olduğunu ifade etti. Özkaya, kamuya ait alanların belediyelerden alınarak özel bireylere verildiğini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından alanlarında uzman hocalar tarafından program devam etti.

Bu haber toplam 258 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.