Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin: “İlçelerde personel eksikliği var”

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin: “İlçelerde personel eksikliği var”

NEVAL ARSLANVatandaşlara yapılan aşılamalarla birlikte, devletin denetim ve tedbirleri tamamen kaldırdığını, normalleşme planını ve normalleşmeyi vatandaşa yanlış aktardığını dile getiren Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Aşılama bitmeden normalleşmeye geçildi. Bayram sonrası ve başta Rusya olmak üzere yabancı turistlerin ülkemize gelmeye devam etmesiyle Covid-19vakaları ve Delta (Hint) varyantında inanılmaz bir şekilde artış...

A+A-

NEVAL ARSLAN

Vatandaşlara yapılan aşılamalarla birlikte, devletin denetim ve tedbirleri tamamen kaldırdığını, normalleşme planını ve normalleşmeyi vatandaşa yanlış aktardığını dile getiren Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Aşılama bitmeden normalleşmeye geçildi. Bayram sonrası ve başta Rusya olmak üzere yabancı turistlerin ülkemize gelmeye devam etmesiyle Covid-19vakaları ve Delta (Hint) varyantında inanılmaz bir şekilde artış yaşanacak” dedi.

Başkan Şahin, Türkiye birincisi olan Muğla’da, haftalık vaka sayısı yüzde 100 artmasına rağmen insanların tedbirsiz bir şekilde günlük hayatlarına devam ettiklerini kaydetti.

Vaka sayılarında yüzde 100’lük bir artış yaşanmasına rağmen bu artışın yoğun bakım hasta oranına yansımadığını söyleyen Başkan Şahin nedenini, aşı oranın yüksek olmasıyla ilişkilendirdi.

“RUSYANIN AŞILAMA ORANI YÜZDE 15”

Gazetemize konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, Rusya’nın aşılama oranının yüzde 15’lerde olduğuna dikkat çekti.

Kontrolsüz bir şekilde Rusya’dan turist çektiğimizi belirten Başkan Şahin, “Bunun şu andaki yüzde 100 yansıması bir iki hafta sonra artış yüzde 300-500lere çıkacak. Şu an vaka sayısı 12 binlerde iken biz 20 bin – 30 bin sayılarını göreceğiz. O virüsün kuluçka dönemi ile alakalı bir şey birkaç hafta sonra ortaya çıkıyor asıl tablo” dedi.

“VAKALARIN TAMAMI DELTA VARYANTI”

Şuan hâkimiyet gösteren virüsün Delta varyantı olduğunu dile getiren Başkan Şahin, “Özellikle İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde vakaların yüzde 90’ı Delta varyantı. Rusya’daki vakaların hemen hemen yüzde 98’i Delta varyantı. Dolayısıyla hem çok hızlı hem de hastalık derecesi daha kuvvetli olan bir virüs. Bunu biz acı şekilde ne yazık ki bir hafta, on gün sonra yaşayacağız ve göreceğiz.

“EKONOMİK KAYGI MI, VATANDAŞIN SAĞLIĞI MI?”

Tekrar bir kapanma sürecine girilmesinin, Sağlık Bakanlığı ve yönetimin kararına bağlı olduğunu söyleyen Başkan Şahin, “Ekonomik kaygı mı daha ön planda olacak yoksa vatandaşların sağlık kısmı mı daha ön planda olacak bu yöneticilerin kararını göreceğiz. Yönetimin sağlık yönünden endişe ettiklerini sanmıyorum. Endişe etselerdi bizlerin önerilerimize dikkat ederlerdi. Bilim adamlarının önerilerine dikkat ederek, 1 Temmuz itibari ile tamamen bir açılma politikası izlemezlerdi. Bundan sonra da tam virüs yayılımını sınırlayıcı, insan hareketliliğini sınırlayıcı çok tedbir alacaklarını düşünmüyorum açıkçası” şeklinde konuştu.

“VİRÜS PARALEL İLERLİYOR”

Virüsün yayılımının insan yayılımı ile paralel ilerlediğini belirten Başkan Şahin, “Vakaların hiç görülmeme ya da az görülme oranı diye bir şey yok. İnsan yayılımı ne kadar hızlı olursa virüs yayılımı da o kadar hatta daha hızlı oluyor. Şu anda hatta Muğla bölgesinde olan vakaların Antalya İzmir bölgesindeki vakaların ve Türkiye genelinde olan vakaların yüzde 70-80’i Delta virüs olduğunu düşünüyorum” dedi.

“TEDBİRLER ÖTELENİYOR”

Sağlık Bakanlığı ve sağlık müdürlüklerinin verileri Tabip Odaları’yla paylaşmadığına değinen Başkan Şahin, “Şeffaflık olmaması da tedbirlerdeki gecikmeye neden oluyor ve alınması gereken tedbirlerin ötelenmesine neden oluyor. Şu anda en etkili çözüm, en hafif atlatmanın yolu da aşılamadan geçiyor. Aşılama kısa sürede ne kadar hedef nüfusun yüzde 75 seksenine ulaşırsa en az kayıpla, en hafif şekilde atlatırız” diye konuştu.

“AŞIYA GÜVENSİZLİK VAR”

Aşılamanın hızı ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Şahin aşıya karşı güvensizlik olduğunu belirtti.

Şahin, “Şu ana kadar uygulanan sağlık politikası bu güvensizliği yaratıyor vatandaşta. Bu aşı tedirginliği ve güvensizliği ortadan kaldırılmalı. Bunun içinde sağlık müdürlüklerinin, belediyelerin, meslek örgütlerinin, bizim gibi sağlık odalarının, emek örgütlerinin ve valiliğin hep birlikte ortak hareket etmesi lazım.”

“18-35 YAŞ ARASI KESİMDE AŞI TEDİRGİNLİĞİ VAR”

Aşı karşıtı, aşıyı tamamen yaptırmama eğiliminde olan bir kesim olduğunu söyleyen Başkan Şahin, “Biz Muğla için bu oranın çok yüksek olmadığını düşünüyoruz çünkü pandemiden önceki aşılama süreçlerinde de Muğla’da aşı oranı çok yüksek ve ilk 3 beş ilden biriyiz. Pandemi sonrasındaki aşılama oranının yüksek olması da yine vatandaşların aşıya güveninden, sağlık örgütlerinin çalışmasından kaynaklanıyor” dedi.

Zamanında aşı kıyaslaması yüzünden 18-35 yaş arası kesimde aşı tedirginliği oluşturduğunu belirten Başkan Şahin, “Bu aşı tedirginliğine neden olan sebep sağlık yetkililerinin ilk başta aşı kıyaslaması yapması. Temin edilen ilk aşı biliyorsunuz ki Sinovac aşısı. Sinovac aşısı için aşırı bir güven pompalandı daha sonra da aşı temin edilemedi ardından BioNTech aşısı geldi. Öncesinde BioNTechle ilgili tutarsız ifadeler dile getirildi. Buda 18-35 yaş arasında tedirginlik yarattı, acilen bunu kırmak gerekiyor. Aşılama oranının Türkiye genelinde yakalanması lazım. Çünkü sadece Muğla’da aşı oranının yüzde 80‘lerin üzerinde olması hiçbir şey ifade etmez. Diğer bölgelerde aynı orana ulaşamadıktan sonra bu bölgelerde de varyant virüs artışı olacaktır. Bu virüslerde aşı etkisi ne kadar dirençli onu bilemediğinizden tekrar risklerle karşı karşıya kalacağız” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA YOĞUN İSTİFA YAŞANIYOR”

Sağlık çalışanlarının özellikle Pandemi sürecinde, çalışma zamanı ve ortam açısından tükenmiş durumda olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin, “Milas, Fethiye, Marmaris’te hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanları tarafından yoğun istifalar ve emekliye ayrılmalar yaşanıyor” dedi.

“İLÇELERDE PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”

Diğer hastalıklardan dolayı hastaneye gidemeyen, randevu alamayan ve tedavi olamayan vatandaşlar tarafından hekime ve sağlık çalışanlarına şiddet eğiliminin arttığını belirten Başkan Şahin, “Özellikle Datça’da acil servislerde çalışan hekim arkadaşlarımız nöbetlerden bunalmış durumda. Artık bu yükü taşıyamaz durumdalar. Ya istifa eğilimi artıyor ya da tayin isteği oluyor. Bölgede, sağlık çalışanlarında kaçış eğilimi artmış durumda. Datça Milas Fethiye ve Marmaris gibi büyük ilçelerimizde personel yetmezliği var personel yetmezliği var. Beş kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor. Acil nöbetlerde tek hekim nöbet tutuyor. Tek hekim 400 hastaya bakıyor, bu mümkün değil” şeklinde konuştu.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nden Muğla Tabip Odası olarak, sağlıkçıların yaşadığı sorunlar ve Pandemi ile ilgili sorunlara yönelik görüşme talep ettiklerini söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Şu ana kadar bizi kabul etmediler. İstiyoruz ki İl Sağlık Müdürlüğü ile bu konuları görüşelim ve çözüm önerilerimizi sunalım” dedi.

Bu haber toplam 316 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.