Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Mine Menteş: “GÖRMEZDEN GELİNEN, YOK SAYILAN, ÖTELENEN,  OTİZMLİ BİREYLERİN FARKINDAYIZ”

Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Mine Menteş: “GÖRMEZDEN GELİNEN, YOK SAYILAN, ÖTELENEN, OTİZMLİ BİREYLERİN FARKINDAYIZ”

NEVAL ARSLAN // Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Mine Menteş: “Otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır. Görmezden gelinen, yok sayılan, ötelenen, otizmli bireylerin farkındayız. Farkındayız diyen müdürlerin, yanınızdayız diye siyasilerin de farkındayız.”

A+A-

Muğla’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı dolayısıyla Muğla Zihinsel Engelliler Derneği ve Muğla Engelli Derneği tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında, “Unutulmamalıdır ki otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır” denildi.

“ÇOCUKLARIMIZIN ARTIK GÖZ ARDI EDİLMEMESİNİ ÖNEMLE İSTİYORUZ”

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak, sorunlara çözümler bulabilmek amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini hatırlatan Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Mine Menteş yaptığı basın açıklamasında, “Otizm 1985 yılında, her 2500 çocuktan 1'inde görülürken, günümüzde yapılan son araştırmalara göre bugün doğan her 36 çocuktan 1'i otizm riski ile dünyaya geliyor. Bu araştırma bize gösteriyor ki, daha fazla çocuğun eğitime ihtiyacı olacak, daha fazla öğretmen açığı doğacak, daha fazla sınıfa ihtiyaç duyulacak, daha fazla aile otizmin sorumlulukları altında ezilecek ve toplumun bilinçlenmesi, farkındalığının artması daha da büyük önem arz edecek.  Otizmli çocukları olan aileler olarak, her 36 çocuktan 1’nin otizm tanısı aldığı günümüzde çocuklarımızın artık gözardı edilmemesini önemle istiyoruz” söylemlerinde bulundu.

“TAM GÜN EĞİTİM”

“Yaş farkı gözetmeksizin, 23 yaşından sonra da  "tam gün" eğitim, alan mezunu öğretmenler ve süreklilik arz eden bir özel eğitim, özlemini duyduğumuz bir sistemdir” diyen Menteş, “Çoğalarak büyüyen bir nüfusun atıl durumdan kurtulup üretime dahil edilmesi gerekliliği, her geçen gün artmaktadır. Otizm Eylem planın ivedilikle hayata geçirilmesi biz ailelerin en büyük isteğidir. Unutulmamalıdır ki otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır” dedi.

site-taslak-096.jpg

FARKINDAYIZ

Muğla Zihinsel Engelliler Derneği ve Muğla Engelliler Derneği olarak otizmin farkında olduklarını ifade eden Menteş, “Haftada en az 20 saat verilmesi gereken ancak, 2 saat verilen özel eğitimin farkındayız. Günlük 3 saatlerle hayat boyu öğrenme kurslarıyla devam ettirilmeye çalışılan 23 yaş üstü bireylerin eğitimlerinin farkındayız. Akran zorbalığına maruz kalan otizmli öğrencilerimizin farkındayız. Her yıl ya da 2 yılda bir sağlık raporu almak için çektiğimiz sıkıntıların farkındayız. Görmezden gelinen, yok sayılan, ötelenen, otizmli bireylerin farkındayız. Çocuklarının sınıflarında otizmli kaynaştırma öğrencisi istemeyen ebeveynlerin farkındayız.  Farkındayız diyen müdürlerin, yanınızdayız diye siyasilerin de farkındayız” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından güne özel hazırlanmış olan dövizlerle birlikte fotoğraf çekimi yapıldı.

Bu haber toplam 389 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.