İnsan Hakları Parkı’nda düzenlenen etkinliğe; Muğla Valisi İdris Akbıyık, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Ticaret İl Müdürü Gülşah Savtekin, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) BaşkanıŞükrü Ayyıldız ve STK temsilcileri ile esnaf katıldı.MUTSO (Muğla Ticaret ve Sanayi Odası) tarafından Ahilik Haftası kutlama programı gerçekleştirildi. Programda konuşma yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sisteminin 900 yıl önce bizim yaptığımız ahilik ve loncalık sisteminin kopyası olduğunu söyledi. Karakuş,”İş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür. Geleneğimizle gurur duyuyoruz çünkü geleneğimizde güzel ahlak, doğruluk ve dürüstlük var. Ahilik felsefesinin benimsenmesi ve günlük hayatta uygulanması çok önemli. Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve bu kültürün yaşatılması gelecekte başarılı olmanın anahtarı olacaktır. Bu kapsamda mesleki eğitime ağırlık verilmesi son derece önemli. Piyasada ciddi bir ara eleman ihtiyacı var. İlgisi olan yetenekli öğrencilerin meslek liselerine yönlendirilmesi, geleceğin ustalarının yetiştirilmesi gerekiyor. Toplumun ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve öğrencilerin doğru yönlendirilmesi adına tüm kurum ve kuruluşlarımızı üzerine düşenleri yapmaya davet ediyoruz. Ahilik haftasının kutlanması yönünde emeği geçen herkesi kutluyor,  odam adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vesileyle tekrar ahilik kültürü ve esnaf bayramı haftasını kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİ AHİLİĞİ ÖLDÜRDÜ”

Yalçın İnan parkına yeni düzenleme Yalçın İnan parkına yeni düzenleme

Programda,Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız’da açıklamalarda bulundu. Ayyıldız, ahiliğin kültürümüzün geleneği olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Daha önceki yıllarda Ahi Evran zamanında bu kurulan sistemin üzerinden, daha önce savaşlara dahi gidilirken, ahinin müsaadesi alınarak, ahinin emri altında olan diğer kurum ve kuruluşları bir araya getirerek gidilirmiş. Bunun yanında daha önceki yıllarda, bir ustamız yanında çırağını, kalfasını yetiştirdiği zaman kalfalarımız dükkan açarken önce ustasından müsaade alırdı. Ustası müsaade ederse, onun usta olduğuna emin olursa dükkan açmasına müsaade edermiş. Ama günümüzün teknolojisi bunların hepsini öldürdü. Biz onların hala özlemi içerisindeyiz. Keşke o günler tekrar geri gelse, herkes birbirine sevgili saygılı olsa çünkü daha önce herkes birbirine hürmet edermiş ve kültürümüzde en önden devam edile gelmiş. Bugünlere kadar gelmişiz ama maalesef teknoloji bunların hepsini bitirmiş. Hiç sanmıyorum ama inşallah o eski günlere kavuşuruz”

Muğla Valisi İdris Akbıyık programda yaptığı konuşmada, Anadolu da yüzyıllardır şehirlerin ticaret hayatlarını düzenleyen, çarşıların nizamını belirleyen adap, erkan ve ahlak ile ticareti yönlendiren ahilik esnafının en önemli miraslarından biri olarak ön plana çıktığını belirtti.Bu nedenle medeniyette esnafın sadece üreten alan satan olmanın ötesinde çok daha derin ve anlamlı yer edindiğini dile getiren Akbıyık,” Esnafa yüklenen anlamlar 10-15 sene bir çok hasretler vardır. Bu hasretlerin en önemlisi mesleğini hakkıyla yapmak, hilesiz yapmak müşteriyi velinimet kabul edip doğruluktan ayrılmamaktır. Ahi, cömert, mert ve kardeş gibi güzel kelimelerle tanımlanıyor. Esnaf mesleğini bütün bu güzel yakıştırmalarla icra ettiği düşünülen örnek olması beklenen kişidir. Ahilik sadece bir zanaat ya da bir ticaret değil aynı zamanda yardımlaşmayı, dayanışmayı, dürüstlüğü ahlakı merkez alan bir yaşam biçimi ve düşünce sistemidir. Bu nedenle temsil ettiği ilkeler tüm çağlara, tüm insanlığa günümüze kadar seslenmektedir. Modern dünyada güncellenerek devam eden ahilik kültürü, sürdürülebilir ticaret anlayışı etik kurallara bağlılık ve müşteri memnuniyeti ve toplum yararına çalışan esnaflık ahiliğin günümüze yansıyan önemli devreleridir. Teknolojinin hızla değiştiği, ticaretin küreselleştiği günümüzde bile ahiliğin bize öğrettiği değerler hala geçerli ve rehber niteliğindedir. Ahi Evran Veli’nin ‘Ahilik bir insan ilmidir. Ahi her şeyde, her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır.’ sözü ahiliğin felsefesini en güzel şekilde özetlemiştir. Bu söz ahiliğin evrensel bir ahlak ve insanlık dersi olduğunun altını çizerken, hayatın her alanında dengeyi ve düzeni sağlama sorumluluğunu da göstermektedir” dedi.

“ŞARTLAR DEĞİŞSE DE İLKE DEĞİŞMİYOR”

Akbıyık sözlerine şöyle devam etti:” Eskiden hileli tartanın, fahiş fiyatla satanın pabucu dama atılıyordu. Bugün ise sosyal medya platformlarında, alışveriş sitelerinde ifşa ediliyor. Şartlar değişse de ilke değişmiyor. Bugün de müşterisini mağdur edenin ticari ömrü kamuoyu nazarında uzun olmuyor, gereği yapılıyor. O nedenle ahiliğin düsturlarını bugün esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere vatandaşa hizmet sunan her kurum kendine rehber edinmelidir. Günümüzde ahilik prensiplerini yaşatmak, ekonomik hayatımızın, sosyal düzenimizin ve toplumsal dayanışmamızın devamı için önem taşımaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımız ahiliğin özünü yaşatarak hem illerinde başarıyı yakalıyor hem de toplumumuzun ahlaki yapısının korunmasına büyük katkı sağlıyor. Muğla’mız doğal güzellikleri, eşsiz tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra ahiliğin eserlerini ve izlerini barındıran, ülkemizin nüfusa oranla esnaf sayısı en fazla olan illerinden biridir. Özellikle her fırsatta ekonomimize hayat veren can damarlarımız esnaflarımızın derdini dinlemeye, çarşı pazar gezip onlarla beraber helva yoğurmaya çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Düsturumuz sizin derdiniz, hiç şüphesiz devletin derdidir, bizim derdimizdir. Çözmek için de tüm kurum ve kuruluşlarımız Muğla’da esnafımızın, vatandaşımızın daha mutlu ve daha huzurlu yaşaması için büyük bir gayret içerisindedir. Ben bu duygu ve düşüncelerle ahilik kültürünü yaşatan tüm esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum, ahilik haftasının hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen marangoz ve hızarcıİmdat Koparal’a, Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından kaftan giydirilirken, yılın kalfası ve çırağına da plaket takdim edildi. Program, protokol üyelerinin Tarihi Arasta Çarşısı’ndaki esnafı ziyaret etmesiyle sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi