MUĞLA’DA ATA TOHUMU DAĞITIMINA START VERİLDİ

MUĞLA’DA ATA TOHUMU DAĞITIMINA START VERİLDİ

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında; 2021 yılında başlatılan ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülen proje kapsamında; bu yıl 300 bin adet domates, 250 bin adet biber, 225 bin patlıcan olmak üzere toplam 775 bin adet fide üreticiye dağıtıldı.

A+A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce 2021 yılında başlatılan ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülen proje kapsamında; bu yıl 300 bin adet domates, 250 bin adet biber, 225 bin patlıcan olmak üzere toplam 775 bin adet fide ile; 20 kilogram Bornova kınalı bamyası, 20 kilogram Kırkağaç kavunu ve 2 kilogram zümrüt marul üreticilere yüzde 75 hibeli temin edildi.

snm-1568.jpg

3 yılda yapılan çalışmalar sonucunda toplamda 2.5 milyon Ata tohumlarından elde edilen fide üreticilere ulaştırılırken, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce bu yıl ki proje çerçevesinde il genelinde 450 üreticiyle 600 dekar alanda çalışmaların yürütüleceği belirtildi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede, “Proje Bütçesi 1.480.000 TL olup, Proje de çiftçi katkısı 370.000 TL ve Bakanlık tarafından sağlanacak bütçe 1.110.000 TL’dir. Proje Süresi 1 yıl olup 2023 yılında tamamlanması hedeflenmiştir. Kadın çiftçilerimiz başta olmak üzere proje kapsamında sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerimizden oldukça olumlu geri dönüşler olmakta, projemiz özellikle kadın üreticilerimize istihdam imkânı oluşturmaktadır. Muğla il genelinde hububat üretiminde bazı bölgelerde verim düşüklüğünü önlemek amacıyla 6 adet hububat projesi hazırlanarak yüksek verimli hastalıklara dayanıklı ve üreticilerimizin 3-4 yıl kendi tohumluklarını kullanabilmesine imkân tanıyan projeler uygulamaya konulmuştur. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri’ kapsamında, tarım arazilerinin etkin kullanılması ve atıl arazilerin etkinleştirilmesi için yüzde 75 hibe olacak şekilde hazırlanan hububat projeleri kapsamında 150 ton buğday ve tritikale tohumluğu temin edilmiştir. Ayrıca Müdürlüğümüzce hazırlanan Sosyal sorumluluk projesiyle 64 ton sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumluğu üreticilerimizle buluşturulmuştur. Ülkemizde tohumluk üretimimiz son 20 yılda 9 kat artmıştır. Tohumluk ihracatımız son 20 yılda 12,6 kat artmıştır. Ülkemiz tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumun gelmiştir. Hali hazırda 117 ülkeye ihracat yapmaktayız. 2023 üretim yılı için hububat grubunda destekleme miktarı 24 TL/dekar dan 50TL/dekara çıkarılarak yüzde 108 artış yapılmıştır” denildi

snm-1575.jpg.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM

Bu proje ile sürdürülebilir tarım yapılabileceğini söyleyen Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 2021 yılından bu yana özellikle ata tohumundan elde edilen sebze fidanlarını yazlık, kışlık, mevsimlik olarak ilimizde dağıtımını yapıyoruz. Son 3 yılda 2 buçuk milyon fideyi çiftçilerimize ve üreticilerime teslim ederek toprakla buluşturduk.  Bu projenin yüzde 75’i bakanlığımız hibesinde katılımcı üreticilerimiz sadece yüzde 25’ini ödüyorlar. Yaklaşık 1 buçuk milyon liralık bir projeden bahsediyoruz. Buradaki amaç şu, geçtiğimiz yıllarda da dağıttığımız üzere buradan gelişen ve büyüyen sebzelerin elde edilen ürünlerinden elbette yeni tohumluklarını da saklayabiliyorsunuz. Sürdürülebilir üretim biçimi. Yüz yıl öncesinden önümüzdeki yüzyıla da götürülmesini, gelecek kuşaklara aktarmak için korumaya ve geliştirmeye devam ediyoruz. Geçen sene kurak geçmişti, inşallah bu sene yağmurlu ve bereketli olacak” dedi.

snm-1591.jpg

“SÜRDÜRÜLEBİLİR YARINLARIMIZ İÇİN ÜRETİME DEVAM EDELİM”

Saylak, “Buradan üreticilerimize seslenmek isterim. Lütfen il ve ilçe müdürlüklerimizi ziyaret ediniz. Fiziken gelemiyorsanız sosyal medya hesaplarımızı takip ediniz. İlaçlama ve koruma yöntemlerini arkadaşlarımızla birlikte istişare ederek hep birlikte yapalım. Hem gelecek kuşaklara hem de gelirimizi arttıracak sağlıklı, sürdürülebilir yarınlarımız için üretime devam edelim. Üretim için üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.