MUĞLA’DA BÜYÜK ORMAN YANGINI TATBİKATI YAPILDI

MUĞLA’DA BÜYÜK ORMAN YANGINI TATBİKATI YAPILDI

Muğla’da AFAD ve Orman Genel Müdürlüğü koordinesinde çevre illerin katılımıyla Bölgesel Orman Yangını Tatbikatı icra edildi. Tatbikatta alevlere havadan ve karadan müdahale edildi, tahliyeler ve kurtarma operasyonları gerçekleştirildi. Gerçeği aratmayan tatbikat başarıyla icra edildi.

A+A-

İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 2022 yılı Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edilmesiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Orman Genel Müdürlüğü koordinesinde Muğla’da, çevre illerin katılımıyla Bölgesel Orman Yangını Tatbikatı icra edildi.

Tatbikat kapsamında ilk olarak 112 Acil Çağrı Merkezi’nde (AÇM) kriz masası oluşturuldu. Muğla Valisi Orhan Tavlı, İl Jandarma Komutanı Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, il müdürleri ile kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri bir arada tatbikat sürecini takip etti.

Muğla başta olmak üzere Antalya, Adana ve Mersin’de eş zamanlı olarak yapılan tatbikat kapsamında, senaryo gereği Menteşe’deki Yerkesik Karıncalı Dağından yangın ihbarı alındı. İhbar üzerine söz konusu bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.

Senaryo gereği rüzgârın etkisiyle büyüyen aleveler, karadan ve havadan müdahaleye başladı. Yine senaryo gereği Yılanlı Dağında yangın çıktığı ve rüzgarın etkisiyle Muğla merkezine doğru ilerlediği varsayımıyla bölgelere orman ve itfaiye ekiplerince müdahale edildi.

Alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşmasıyla Yerkesik İlkokulu, Akkaya Sağlık Ocağı, Yerkesik Sarmaşık ve Yenikuyu Mahalleleri ile TEİAŞ Dağıtım merkezi tahliye edildi. AFAD, UMKE, İtfaiye, Jandarma Komando ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangından mahsur kalan vatandaşların tahliyesi gerçekleştirildi.

Muğla kent merkezinin güney kısmında yangın hızla ilerlerken ve yerleşim yerlerini tehdit ederken bu sefer kentin doğu kısmında Yaraş Mahallesine yakın bölgede yeni bir yangın başladı. Kara ve hava gücünün bir kısmı bu yangına yönlendirildi.

Daha sonra Yılanlı Dağına düşen söndürme helikopterine kurtarma operasyonu yapılarak sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Senaryo gereği, Yerkesik Mahallesi’nde çıkan yangın TOKİ konutları ve Eğitim Araştırma Hastanesi yakınlarında kontrol alındı.  Yaraş Mahallesi’nde başlayan yangın ise yerleşim yerlerine ulaşmadan söndürüldü.

Muğla’da 26 kilometrelik alanda 6 saat süren tatbikata 20 Afet Grubu, yerel destek ekipleri, AFAD Gönüllüleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarından yaklaşık bin 720 personel, 320 kara aracı ve 7 hava aracı katıldı.

VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLDİ

Öte yandan Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Menteşe Cumhuriyet Meydanı’nda stantlar kuruldu. Vatandaşlara orman yangınları konusunda bilgilendirici broşür dağıtan ekipler, çocuklara da balon dağıttı.

Bu haber toplam 270 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.