Narenciye üreticisi perişan!

Narenciye üreticisi perişan!

Sinan BoyacıMuğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Hamitköy Mahallesinde yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yaparak narenciye üretiminden geçimini sağlayan Ramazan Akdeniz, kırmızı örümcek yüzünden üretimlerinin azaldığını ve pandemi dolayısıyla üreticinin zor durumda olduğunu belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yardım isteyen Akdeniz, “Bizim gibi üreticilere ilaç desteğinde bulunsunlar” şeklinde konuştu.“BÖCEK AĞAÇLARIN...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Hamitköy Mahallesinde yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yaparak narenciye üretiminden geçimini sağlayan Ramazan Akdeniz, kırmızı örümcek yüzünden üretimlerinin azaldığını ve pandemi dolayısıyla üreticinin zor durumda olduğunu belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yardım isteyen Akdeniz, “Bizim gibi üreticilere ilaç desteğinde bulunsunlar” şeklinde konuştu.

“BÖCEK AĞAÇLARIN KURUMASINA NEDEN OLUYOR, ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYOR”

“Defalarca ilaçlamamıza rağmen bu böcekleri engelleyemedik” diyen Ramazan Akdeniz, “Çiftçilik zor bir iş. Maliyetler arttı. İklim bozuldu. Zararlı böcekler çoğaldı. Çiftçi artık zor dönemlerini yaşıyor. Yılda 5 defa böcek için ilaç veriyorum. Maliyetler yüksek ama portakal fiyatları hala aynı. Defalarca ilaçlamamıza rağmen bu böcekleri engelleyemedik. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden destek bekliyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Ürünlerimizin artık değerinde gitmesini istiyoruz. Çocuğumuz gibi bunun gözüne bakıyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri bize yardım etmeli. Üreticinin en büyük sıkıntısı toplu bir şekilde ilaçlama yapılması. Kırmızı örümcekle başa çıkmaya ve mücadele etmeye başladık. Bize ilaç desteği sağlansın. Bu böcek ağaçların kurumasına neden oluyor. Zaten bu sene pandemiden dolayı zorlanıyorduk artık böceklerle de uğraşmak zorunda kaldık. Bu sene verimlerimiz baya düştü. Geçen sene bir ağaçtan 150-200 kilo aldığım ürünü bu sene 60-70 kilo alabildik. İl Ve İlçe Tarım Müdürlüğü bize mesaj atıyor bu sene bu böcek fazlalaştı diye ama bize ilaç konusunda yardımcı olmuyor. Bunda bizimde hatamız var, bizler gidip başvuru yapmadık. En azından gelip bize tavsiyelerde bulunmalarını istiyorum. İlaç maliyetleri çok fazla, çiftçi artık malını satamayınca aile geçimini sağlayamıyor. Büyükşehirlerde portakal şu para diye okuyoruz ama üreticiler zor durumda. Bunun yanında gübre fiyatları da arttı. Krediyle geçimimizi sağlıyoruz” diyerek sorunlarını dile getirdi.

Bu haber toplam 465 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.