Haber: Sinan Boyacı

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Kötekli Mahallesinde bulunan Covid-19 virüs salgını ile mücadele kapsamında organizasyonların iptal edilmesiyle araçlarını garaja alan off-road tutkunları, normalleşme sürecinin başlamasıyla Menteşe'de bir araya gelerek doğayla iç içe olan alanlarda etkinliklerine devam ediyor.

Muğla’nın doğasını koruyarak takdir toplayan off-road tutkunları, hafta sonu 50 araçla belli bölgelere giderek doğadan 50 araç çöp topluyor. Aynı zamanda dağda kaybolan kişileri de bulduklarını söyleyen araç tutkunlarından Süleyman Turhan, “Muğla’mızın doğasını hem geziyoruz aynı zamanda çöplerini topluyoruz. Bazen de dağda kaybolanları buluyoruz” dedi.

Araçlarla dağlarda gezmeyi seven bir grup olduklarını söyleyen Süleyman Turan, “Muğla Menteşe’de motor sporları üzerine off road donanımlı araçlarla dağlarda gezmeyi seven bir grubuz. Bu işe ilk önce amatör olarak dağlardaki kimsenin gitmediği, görmediği yerleri keşfetmeyle başladı. Bu büyüyerek 50 arabaya kadar ulaştı. İlk 2010 yılında başladık. Araçların fiyat aralığı 30 bin lira ile 350-400 bin arasında. Teknik özellikleri her arabaya göre değişiyor. Arabaların yükseltme özellikleri var. Lastik ebatları büyültülüyor. Şnorkel olması lazım sudan geçerken arabanın motorunun su almaması için ekstra önümüzü daha rahat görebilmemiz için projektör ve yayıcı olmalı. Kendi aramızda isimlendirdiğimiz grup ismimiz Muğla of road. Minimum 5 ile 50 araç katılımı oluyor. bu grup bize doğayı sevenler arabayı sevenler ve arkadaşlık dostluk ifade ediyor. Örneğin dağda bir araba kaldığında kimse onu orda bırakmaz sabaha kadar bekleriz. Genelde of roada kışın çıkılır yazın biraz tehlikelidir sonuçta her yer kuru orman yangınları olur veya farklı bir durum olur diye genelde yazın gidilmez. Doğaya karşı da herhangi bir zararımızın olduğunu düşünmüyorum hatta tam tersine gittiğimiz yerlerden çuval çuval çöp toplarız, hemen hemen her arabaya bir çuval çöp düşer. Bu arazide dağda kaldığın zaman çekici zor gelir çıkmaz oraya kadar o yüzden dağda kaldığımızda traktör gelir” dedi.