ONLAR ÖLÜ DENİZ CANLISI DEĞİL SANAT ESERİ

ONLAR ÖLÜ DENİZ CANLISI DEĞİL SANAT ESERİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen Dünya Okyanuslar Günü Panelinde ressam Nedim Celkan’ın deniz canlılarının kalıntılarını kullanıp yaptığı tablo ve heykeller ilgi odağı oldu.

A+A-

Gezegenimizin biyolojik çeşitliliğinin ve ekosistem hizmetlerinin önemli bir kaynağı olan denizler su döngüsü ve iklim sistemi açısından da hayati bir öneme sahip. Denizler, sürdürülebilir kalkınmaya, sürdürülebilir okyanus temelli ekonomilere, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, gıda güvenliğine, beslenmeye, geçim kaynaklarına, deniz ticaretine ve taşımacılığına katkıda bulunuyor. 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü nedeniyle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Dünya Okyanuslar Günü Paneli”nde su ürünlerinden sanatsal yapıtlar yapan Türk ressam Nedim Celkan bilinmeyen sıra dışı bir resim sanatı olan “Su Ürünlerinden Sanatsal Yapıtlar” sergisi katılımcıların büyük ilgisini gördü.

whatsapp-image-2022-06-08-at-16-30-18-1.jpeg

Muğla'nın Datça ilçesinde, deniz canlılarının kalıntılarını kullanıp yaptığı tablo ve heykellerle tanınan ressam Nedim Celkan, eserlerini ilk kez Muğla Sıtkı Koçma Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Dünya Okyanus Günü’n de sergiledi. 

Denize ve deniz altına tutkuyla bağlı olduğunu belirten ressam Nedim Celkan, “Deniz altı muhteşem bir zenginliğe sahip. Yaklaşık 50 yıl önce dalışlara başladım. Denizin dibindeki canlılar hep ilgimi çekmiştir. Kimi dalışlarım sırasında rastladığım ölü deniz canlılarını toplamaya başladım. O yıllarda yağlı boya resimler yaptığım için denizden topladığım bu objeleri değerlendirmek istedim. Tarihe ve mitolojiye olan ilgim nedeniyle bu objeleri efsanelerdeki kahramanlardan esinlenerek, hayal dünyamda geliştirdim. Bazen deniz dibinde hayal ettiğim bir yaşamı konu aldım. Balıkların sırtında geziye çıkan denizkızlarına yer verdim. 10 yıl önce vurgun yedikten sonra artık dalış yapamaz oldum. Daha önce çıkardığım ve ilaçlayarak koruduğum malzemelerle çalışmalarıma devam ediyorum" diye konuştu.

Çalışmalarının bir benzerine hiç rastlamadığını ifade eden Celkan, "Baktığım bir kaynak yok. Çünkü bu çalışmaları yapan yok. Keşke olsa da ben de onlardan görmüş olsam. Yok, ustam hiç olmadı" dedi.

 

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.