“ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN, İNSANLARA CAN VERİN”

“ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN, İNSANLARA CAN VERİN”

Neval ArslanÜlkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri halindedir.“3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” münasebetiyle gazetemize konuşan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç....

A+A-

Neval Arslan

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri halindedir.

“3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” münasebetiyle gazetemize konuşan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turhan Togan ve Muğla Organ Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Okay Nazlı vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulundu.

18 yaşını geçmiş, akli dengesi yerinde olan her birey organ bağışında bulunabileceğini belirten Muğla Organ Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Okay Nazlı, “İl Sağlık Müdürlüğü ve e-nabız üzerinden de organ bağışı yapılabiliyor.” dedi.

“KADAVRADAN BÖBREK NAKLİNDE EN SON SIRADAYIZ”

Dr. Okay Nazlı, Muğla Organ Nakil Ünitesi’nde yaklaşık 10 aydır hizmet verdiğini ve bugüne kadar 5 tane böbrek nakli gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Onun yanı sıra kornea nakli de yapılıyor. Bundan sonra bizim için gelecek adım karaciğer naklidir ama bunun daha zamanı var. Organ bağışı tabi ki esas ve insanın sağlığında iken organı bağışlamak gerekiyor. Türkiye’ye yetmiyor. Türkiye’de sosyo-kültürel düzeyimiz düşük olduğu için kadavra bağışlarımız çok az. Organ bağışını yaparak, kartını cebine alan kişi bile vefat ettiğinde ailesinden birinin onayı olmadan alamıyoruz. Organ Bağışının yapılması ve organ bağışını yaptığına dair birinci dereceden ailesinden birine ‘ben organlarımı bağışladım, ben vefat edersem ve uygun görürlerse organlarımı verebilirsiniz’ diye bilgi vermesi gerekiyor. Muğla, İzmir ve Aydın gibi batı şehirlerinde bile organ bağışında çok düşüğüz ki Türkiye’nin Orta Doğusunu, Güney Doğusunu düşünürsek daha da kötü, daha da negatif. Genelde canlıdan böbrek naklinde Avrupa’da 1’inci sıradayız ama kadavradan böbrek naklinde en son sıradayız. Organ bağışının bağışının yaygınlaşması çok önemli. Çünkü canlıdan almak zorunda kalırsanız o canlıyı da riskli hale sokuyoruz. Böbreğinin birini alıyorsunuz ve tek böbrekli kalıyor. Kadavradan organ nakli her zaman onayladığımız bir durum. Beyin ölümü gerçekleşmiş, doktorların organlarının bağışlanması için uygun denen her vefatının yakınının organ bağışı konusunda olumlu davranması burada önemli olan husus.” şeklinde konuştu.

“ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN, İNSANLARA CAN VERİN”

Herkesi organ bağışına teşvik edip, insanlara can vermek için çağrıda bulunmaya devam edeceklerini dile getiren Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turhan Togan, “Başhekim olduktan sonra en büyük çabam Organ Nakil Merkezini kurmaktı ve çok şükür bunu kurmayı başardık. Tüm ekibimizle bu işe soyunduk ve bu güne kadar 5 organ nakli gerçekleşirdik. Şuanda da 3 tane canlıdan nakil için hasta hazırlığımızı gerçekleştirdik, 3 tanede canlıdan canlıya nakil programımız devam ediyor. Hem kadavradan hem de canlıdan organ nakli yapabilir duruma geldik fakat hem Türkiye verileri hem de ülkemizdeki genel sorun şu; Biz canlıdan canlıya daha çok organ bulabiliyoruz. Kadavradan organ bağışı konusunda ülkemiz çok çok geride. Bizler vatandaşlarımıza şu mesajı veriyoruz; Öldükten sonra organlarınız toprağa gitmesin. Bir ölüden kalp, böbrek, pankreas, uzuvlar, kalp, karaciğer gibi alınan organla birçok hastaya can verebilir noktasındayız.” dedi.

“İNSANLARI DİYALİZ MAKİNASINDAN KURTARMAK İSTİYORUZ”

Muğla Organ Nakli Ünitesi’nde ilk böbrek nakli yapılan hasta ile ilgili değerlendirmede bulunan Dr. Togan, “Ünitemizde ilk böbrek nakli yaptığımız Mustafa Bey, haftada 3 kez 4’er saatten diyalize girmekten kurtardık. 9 aydır yaşam kalitesi arttı ve kilo aldı. 400 metre yürüyemeyen adam, 9 kilometre yürür hala geldi. Yaşam konforu ve yaşam süresi arttı. İnsanları diyaliz makinasından kurtarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

BAŞHEKİM VE HASTANE YÖNETİMİNDEN ORGAN BAĞIŞI

“Organların toprakta kaybolmasındansa, başka organ yetmezliği bulunan hastalarımıza, herkesi can vermeye davet ediyoruz.” diyen Dr. Togan, “Bu kapsamda hastanemizde paneller düzenledik, toplantılar gerçekleştirdik, stantlar açtık, organ bağışının önemini anlatıyoruz ve oralardan bağışlar topluyoruz. Ben ve hastane yöneticileri de aynı zamanda organ bağışında bulunarak, ‘organ bağış kartı’ aldık. Organlarınızı bağışlayın, insanlara can verin.” dedi.

NAKİLLER KADAVRADAN YAPILDI

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer ise, “İlimiz de organ nakli ilk kez 2021 Ocak ayında başladı. Bugüne kadar toplam 5 böbrek nakli ve 1 kornea nakli yapıldı. Yapılan böbrek nakillerimizin tümü kadavradan nakil yapıldı. Önümüzdeki günlerde üç hastamıza canlı donörden böbrek nakli yapılması planlandı. İlerleyen süreçte KC ve kemik iliği nakillerinin yapılması planlanıyor. Her türlü organ nakli için teknik donanımız yeterli değil, hastane tarafından talebi yapılmış olan teknik malzemelerle ilgili resmi yazımız geçtiğimiz günlerde KHGM ne ödenek talebi için gönderildi süreç devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 365 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.