Orman Yangınlarıyla İlgili 15’in Üzerinde Soruşturma Açıldı

Orman Yangınlarıyla İlgili 15’in Üzerinde Soruşturma Açıldı

Neval ArslanAdli yıl açılışı dolayısıyla Muğla’nın Menteşe ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Muğla Adli ve İdari Yargı Adalet Komisyonuna bağlı hâkimler, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde görev yapan Cumhuriyet Savcıları ve Muğla Barosuna bağlı avukatlar katıldı.“SORUŞTURMALAR ÇOK YÖNLÜ YÜRÜTÜLÜYOR”Adli tatilde acil adli hizmetlerin kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyleyen Cumhuriyet Başsavcısı...

A+A-

Neval Arslan

Adli yıl açılışı dolayısıyla Muğla’nın Menteşe ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Muğla Adli ve İdari Yargı Adalet Komisyonuna bağlı hâkimler, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde görev yapan Cumhuriyet Savcıları ve Muğla Barosuna bağlı avukatlar katıldı.

“SORUŞTURMALAR ÇOK YÖNLÜ YÜRÜTÜLÜYOR”

Adli tatilde acil adli hizmetlerin kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyleyen Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, “Bitmeyen salgın ve ciğerleri yakan orman yangınları keyifleri kaçırsa da hayat devam ediyor. Yangınlara ilişkin soruşturmaları çok yönlü olarak ve titizlikle yürütüyoruz. İster kasten olsun ister tedbirsizlikle ormanları yakan herkes adalet önünde hesap verecek. Muğla ve ilçelerindeki orman yangınlarıyla ilgili 15'in üzerinde soruşturma dosyası açıldı." dedi.

“YENİ ADLİYE BİNASI PROJE AŞAMASINDA”

5 ayrı binada hizmet veriyor olmanın ayrı bir zorluğa ve dağınıklığa yol açtığını dile getiren Başsavcı Yağcı, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında açtığımız ek hizmet binasına hukuk mahkemelerimizi taşıyarak vahim durumda olan fiziki yetersizlik sorununu büyük ölçüde çözdük. Yeni kurulan ticaret mahkememize de yer sağladık. Ancak hali hazırda idari yargı ile birlikte Sorunun nihai çözüm için galericiler sitesi karşısındaki yeni adliye kampüsü çalışmalarımız tüm zorluklara rağmen devam ediyor. Arsamızın imar planı hazırlandı, vaziyet planı ve proje aşamasına geçildi. En kısa zamanda projesinin hazırlanıp inşaatının başlaması için çalışıyoruz.” diye konuştu.

“10 BİN DOSYA SONUÇLANDIRILDI”

Yağcı, geçen adli yılda Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelen 11 bin soruşturma dosyasının 10 bininin sonuçlandırıldığını vurgulayarak, ortalama sonuçlandırma süresinin 46 gün ile Türkiye ortalamasından daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

“ORTALAMANIN ÜSTÜNDEYİZ”

Konusu ve taraftarı kim olursa olsun tüm soruşturmaları aynı titizlikle ve hassasiyetle yürüttüklerini belirten Başsavcı Yağcı, “İnsanın adaleti elbette kusursuz değildir. Ancak bu konuda Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğumuzu ifade etmekten onur duyuyorum. Yeni adli yılla birlikte tüm birimlerimiz artan ve yenilenen kadromuzla tam kapasiteyle hızlı ve etkin bir şekilde çalışmaya başlayacak. Vatandaşımızın son kapısı adalete olan inancını ve güvenini daha da arttıracaktır. Bu duygu ve düşüncelerle 2021-2022 yılının ülkemize, milletimize ve yargı camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Muğla Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ise yeni adli yılın hayırlı olması temennisinde bulundu.

“ADALETE GÜVEN YÜZDE 20”

Toplumda adalete güvenin yüzde 20 seviyelerine düştüğünü dile getiren Baro Başkanı Cumhur Uzun, “İşimiz oldukça güç olacak. Ülkemiz hukukunun sorunlarının olduğu, bu sorunların neler olduğu, sorunların giderilmesi için gerekli olanların nelerden oluştuğunun tespitinin üzerinden 2 yıldan daha fazla bir zaman geçti. Yargı Reformu Strateji Belgesi ismiyle Mayıs 2019’da açıklanan ve kısaca yargının sorunları ile çözüm yollarının yer aldığı belgede sayılanlardan ne yazık ki bu güne kadar ciddi bir ilerleme ve düzeltme sağlanamadı. 2019 yılı Adli yıl açılışında, bu belgede yer alan değişiklik önerilerini takip ediyor olacağımızı ve bunların gerçekleşip gerçekleşmediğine göre değerlendirmeler yapacağımızı ‘Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz’ özdeyişindeki kıstasa bağlı kalacağımızı açıklamıştık. Aradan geçen 2 yıldan daha uzun süreye baktığımızda, ne yazık ki bir arpa boyu yolu ancak alabildiğimizi görüyoruz. Adalet, her yıl yayımlanan strateji belgeleri ile insan hakları eylem planı duyurularıyla gerçekleşecek bir kavram olmayıp, somut, insana dokunan ve onun adalet duygusunu karşılayan uygulamalar ve buna giden yolların açılmasıyla sağlanacaktır.” dedi.

“BİR MADDELİK KANUNLA SAĞLANACAK”

Siyasal iktidarın yapması gereken, düşünmesi ve net olarak ortaya koyması gereken tavır ile ilgili değerlendirme yapan, Başkan Uzun, “Sadece bir maddelik kanunla bile sağlanabilecek olan ‘Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları kendilerinin istemi olmaksızın tayin edilemezler, bir başka yerde görevlendirilemezler’ düzenlemesi, ilk metinde Coğrafi Teminat ismiyle duyurulmuş olmasına rağmen halen dahi çıkarılmamış, hakim ve savcıların çalışma yeri teminatları sağlanamamıştır. Bu denli kolay bir düzenlemenin dahi yapılamamış olması, sonraki iyileştirme vaatlerinin yapılmayacağını düşünmemize, laflara bakmamamız gerektiğini hissetmemize neden olmaktadır. ‘Ben gerçekten adalet istiyor muyum, ülkem güçlü bir hukuk devleti olsun istiyor muyum’, sorusu sorulmalı. Eğer cevap evet ise, lafa değil, söylediklerini yapmaya odaklanmalıdır. Aksi halde bizler, bu işi meslek edinmiş olanlar, açıkça bu ülkede adalet istenmediğini, güçlü bir hukuk devleti yerine, güçlülerin hukukunun istendiğini, görüyor ve düşünüyor olacağız. Yeni yargı yılının, sorunlarımızın giderildiği, adaletin her ihtiyaç sahibine tam ve eksiksiz dağıtıldığı, devletin temeli olan adaletin ve adalete güven duygularının güçlendirildiği bir yıl olması dileklerimle.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 217 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.