Psikolojik Danışman Sidar Yücel; “Corona’da bilgi kirliliği kaosa sürüklüyor”

Psikolojik Danışman Sidar Yücel; “Corona’da bilgi kirliliği kaosa sürüklüyor”

Beritan YÜCELPsikolojik Danışman Sidar Yücel içinde bulunduğumuz alışılmadık durum birey üzerinde hem olumlu hem de olumsuz derin etkiler yarattığını belirtti. Yücel, “İnsanların aniden değişen yaşam tarzı, istemsizce ertelemek, iptal etmek zorunda kaldığı durumlar meydana gelmektedir. Bireyler depresif ve saldırgan, kaygı verici, huzursuz gibi olumsuz duygulara bürünebilirler. Sosyal açıdan yaşanan, giderilemeyen eksiklikler giderilmek için...

A+A-

Beritan YÜCEL

Psikolojik Danışman Sidar Yücel içinde bulunduğumuz alışılmadık durum birey üzerinde hem olumlu hem de olumsuz derin etkiler yarattığını belirtti. Yücel, “İnsanların aniden değişen yaşam tarzı, istemsizce ertelemek, iptal etmek zorunda kaldığı durumlar meydana gelmektedir. Bireyler depresif ve saldırgan, kaygı verici, huzursuz gibi olumsuz duygulara bürünebilirler. Sosyal açıdan yaşanan, giderilemeyen eksiklikler giderilmek için ruhsal bunaltılara, psikolojik yönlere çevrilmeye çalışılır” dedi.

“Yanlış kaynaklardan uzak durarak doğru kaynaktan bilgi edinmeli”

Yücel,oluşan stres ve sıkıntı ile başa çıkmada en etkili olabilecek yol oluşan riski belirleyip, ne kadar etki edebileceğini düşünerek otokontrol ve yetenekleri, öz yeterliliği ile duygularını harekete geçirme olacağını dile getirdi. Psikolojik Danışman Yücel, “Öncelikle birey kendisini ve çevresini etkiyebilecek, dayanıklılığı zayıflatabilecek yanlış kaynaklardan uzak durarak doğru kaynaktan bilgi edinmeli. Uyku, yemek, çalışma saatleri, hoşlandığı etkinlikler ve karşılıklı paylaşımlar elinden geldiğince eski yaşam tarzına yaklaştırılmalı ve sürdürülmelidir. Böylelikle psikolojik dayanıklılık en asgari düzeyde yıpranacak veya birey üzerinde herhangi bir etkiye neden olmayacaktır” dedi.

Salgında edinilen yanlış bilgiler bizi nasıl etkiler?

Oluşan bilgi kirliliğinin bireyi en çok strese sokan, depresif duygulara neden olan başlı başına psikolojiyi alt üst eden bir durum olduğunu söyleyen Sidar Yücel, “Oluşan kaosu sürekli büyüten bu dedikodular bu bilgiler bireyi içinden çıkılamaz bir sokağa sürükleyebilir. Aşırı kaygı ve korku maalesef ruh sağlığında derin yaralara ve duygusal bozukluklara yol açacaktır” dedi.

Psikolojik Danışman Sidar Yücel; “Corona’da bilgi kirliliği kaosa sürüklüyor”

“Çocuklara olabildiğince anlayışlı ve onlara karşı sakin olunmalıdır”

Ailelerin çocukların bu sürecin farkında olmadığını, bir şey anlamadıklarını düşüklerini belirten Yücel, “Çocuklarımız her şeyi görür ve duyarlar. O yüzden bu durumda çocuklara olabildiğince anlayışlı ve onlara karşı sakin olmalıdırlar. Yaşayacakları değişiklikleri anlatmalı, farkındalık oluşturup, yeni düzene uygun etkinliklerle çocuklarda oluşan kaygı azaltılmalı. Eğer çocuk bu sürece anlam veremez ve ne olacağı hakkında bilgi edinemezse kaygısı artar” dedi. Psikolojik Danışman son olarak çocukların gelecek yaşamında önemli olumsuzluklarla karşılaşılabileceğini bunlarla başa çıkamayabileceklerini söyledi.

Bu haber toplam 437 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.