RESTORE EDİLEN TARİHİ CAMİNİN GÖRSELLERİ TEPKİ TOPLADI

RESTORE EDİLEN TARİHİ CAMİNİN GÖRSELLERİ TEPKİ TOPLADI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün ‘Neydi? Ne Oldu’ notuyla paylaştığı tarihi Çeşmeköy Cami’nin restorasyon paylaşımı tepki topladı. Tartışma yaratan paylaşımın ardından MBB tarafından yapılan açıklamada, tarihi yapının yok olmasının önüne geçmek için bilimsel incelemeler yapılarak yapının restorasyon çalışmalarının başlatıldığı kaydedildi.

A+A-

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün tarafından sosyal medyadan paylaşılan tarihi Çeşmeköy Camisi'ndeki restorasyon çalışması tepkilere neden oldu.

Sosyal medya hesaplarından Caminin eski ve yeni fotoğraflarını paylaşan Başkan Gürün, “Neydi? / Ne Oldu?Datça-Cumalı Mahallesi Çeşmeköy Mevkii’nde bulunan tarihi Çeşmeköy Camii’nin restorasyon çalışmalarını tamamladık. Kültürel mirasımızı koruyup, gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMA YARATTI

Başkan Gürün’ün paylaşımının ardından birçok sosyal medya kullanıcısı “Böyle restorasyon olur mu?” diyerek tepkilerini dile getirdi. Tepkilerin ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi (MBB), konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

“BİLİMSEL İNCELEMELER YAPILARAK ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI”

MBB tarafından yapılan açıklamada, tarihi yapının yok olmasının önüne geçmek için bilimsel incelemeler yapılarak yapının restorasyon çalışmalarının başlatıldığı kaydedildi.

MBB tarafından yapılan açıklamada şu şekilde:

“Datça Çeşmeköy Mahallesinde yapmış olduğumuz restorasyon çalışmaları ile ilgili sosyal medya paylaşımları sonrasında bir açıklama yapma gereği doğmuştur. Öncelikle belirtmek isteriz ki vatandaşlarımızın yapmış olduğu eleştirilere büyük önem veriyor gösterilen hassasiyet nedeniyle çok teşekkür ediyoruz.

Biz Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak göreve başladığımız 2014 yılından bu yana onlarca restorasyon çalışması yaparak özellikle Muğlamıza özgü mimariyi korumak, yapıları özgün haliyle koruyarak aslına uygun şekilde gelecek kuşaklara aktarmak için gayret sarf ediyoruz.

Datça Çeşmeköy Camii, şehrimizin önemli tarihi kültür öğelerinden biri olmuş ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle tarihi yapının yok olmasının önüne geçmek için bilimsel incelemeler yapılarak yapının restorasyon çalışmalarına başlatılmıştır” denildi.

“TÜM UYGULAMALAR ONAYLI RESTORASYON PROJESİNE UYGUN TAMAMLANDI”

Yapıdaki tüm uygulamaların yapının onaylı restorasyon projesine uygun olarak restorasyon ilkeleri ve kurallarına göre tamamlandığı ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “Restorasyon çalışmasına baktığımızda;Caminin restorasyon uygulamasında mevcut sıva katmanının korunamayacak şekilde bozulmuş olması sebebi ile sıva raspası ve mevcut duvarlarda sağlamlaştırma uygulamaları yapılmıştır.

Knidos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan yapının taş duvar örgüsünde sıklıkla devşirme taş malzeme kullanımı, taş örgüsünün belirli bir düzen içermemesi yapının özgün halinin sıvalı olduğuna bir kanıt niteliği teşkil etmektedir.

Restorasyon uygulamasındaki kiremit baskılı sıva uygulaması Datça yarımadasında kırsal mimaride sıklıkla görülmekle birlikte tescilli yapının cephe duvarlarında da kısmen görülebilmekteydi.

Bu kapsamda kiremit baskılı sıva yapının özgün haline uygun olarak aslına uygun malzeme ve teknikle yapılmıştır. Yapıdaki tüm uygulamalar yapının onaylı restorasyon projesine uygun olarak restorasyon ilkeleri ve kurallarına göre tamamlanmıştır” denildi.

 

PROJE “2015 YILI PROJE DALINDA BAŞARI ÖDÜLÜNE” LAYIK GÖRÜLMÜŞ

Söz konusu caminin Koruma Kurulunun23.01.2019 tarih ve 7581 sayılı kararı ile restorasyon uygun bulunduğunun kaydedildiği açıklamada, “Söz konusu caminin Koruma Kurulunca uygun bulunan restorasyon projesi doğrultusunda uygulamalar tamamlanmış olup restorasyon süreci ve sonucuna ilişkin bilgi ve belgeler Koruma Kuruluna iletilmiş, Kurulun 23.01.2019 tarih ve 7581 sayılı kararı ile restorasyon uygun bulunmuştur. Son olarak belirtmek isteriz ki Çeşmeköy Camii Restorasyonu Projesi, Tarihi Kentler Birliği’nin her yıl düzenlediği özendirme yarışmasında; Milas Pinarköy Camii ve Bozüyük Cemil Toksöz Konağı ile birlikte ‘2015 Yılı Proje Dalında Başarı Ödülüne’ layık görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

 

Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.