ŞADAN GÖKOVALI, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ŞADAN GÖKOVALI, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Sinan BoyacıMuğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı’nın manevi oğlu duayen gazeteci, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Şadan Gökovalı için cenaze töreni düzenlendi.Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu önünde düzenlenen törene; Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı’nın manevi oğlu duayen gazeteci, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Şadan Gökovalı için cenaze töreni düzenlendi.

Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu önünde düzenlenen törene; Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Ak Parti İlçe Başkanı Eray Çiçek, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, STK temsilcileri, vatandaşlar ve Şadan Gökovalı’nın yakınları ile sevenleri katıldı.

TOPCUOĞLU: “O SEVME VE SEVİLME USTASIYDI”

Törende konuşma yapan Şadan Gökovalı’nın yakın arkadaşı, yazar Hamdi Topcuoğlu:

“‘Toprağından karıldım, yine toprağında sonsuz uykumu uyuyacağım’ dediği Gökova'ya göndereceğimiz, delimehmet rüzgârlarını ak köpüklü dalgalarına teslim edeceğimiz Şadan Gökovalı, bu toprakların yetiştirdiği ender değerlerden birisidir.  İçimizden böyle bir değerin çıkması bizim için büyük bir gururdur. O bir öğrenme ustasıydı. Çünkü o çok iyi biliyordu ki bilginin kaynağı sevmek, sevmenin kaynağı bilmekti. Bu nedenle bilgiye ulaşabilmenin bütün kaynak ve araçlarını sonuna kadar kullandı. Araştırdı, okudu, bildi. Ve sevgiyi sonuna kadar hazmetti. Ama o aynı zamanda bir öğretme ustasıydı. Şadan ağabey muhteşem bir anlatıcıydı. Çünkü anlatılmayan bir bilginin hiçbir anlamı olmadığını bilirdi. Bir yazı ustasıydı. Şimdi bize düşen onun bize bıraktıklarını daha güzel yerlere taşımak olmalıdır. Şadan ağabey bir sevgi ustası olması kadar da bir sevilme ustasıydı. Ne mutlu ona ki bugün kendi adını taşıyan bir açık hava tiyatrosundan onunla vedalaşıyoruz. Keşke onu burada tiyatroların Anadolu için önemini anlatırken dinleyebilseydik. O çok sevdi, çok sevildi. Ne mutlu bize ki Şadan Gökovalı'nın çağdaşı ve hemşerisiyiz. Işıklar içinde uyusun” dedi.

GÜRÜN: “ÜLKEMİZ VE MUĞLA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞERDİ”

“Ondan öğrenmeye devam edeceğiz” diyerek, çok önemli bir Muğlalıyı kaybettiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Gerçekten bugün çok önemli bir kaybın son görevini yerine getiriyoruz. Şadan Gökovalı hocamı anlatmak bizim sahip olduğumuz kelimelerle çok mümkün değil.  Anadolun diliydi, sözcüsüydü ve bir ege bilgesi. Tarih denince ilk akla gelen Herodot, tıp denince akla gelen Hipokrat,  ege mavi yolculuk denince ilk akla gelen Halikarnas balıkçısı. Halikarnas balıkçısı Anadolu’yu en iyi anlatan rehber, gazeteci denince ilk akla gelen Şadan Gökovalı.  Bu insanların ortak özelliği Muğlalı hemşerilerimiz olması. Ülkemiz ve Muğla için çok önemli bir değerdi.  Aydın tabirine en uygun insanlardandı. Deneyimleri tecrübeleri ile toplumu aydınlatmak için durmadan üreten dolu dolu bir yaşam. Dili çok iyi kullanabilen müthiş bir hafızaya sahip değerimizdi. Türk yayıncılığına kazandırılmış birçok eserini de yazarıydı.  Tecrübe ve deneyimleriyle öğrencilerini besleyen sonsuz bir kaynaktı. Çok değerli isimler yetiştiren bir öğretmendi. Önceleri Muğlalı söylence sanıyordum. Araştırınca söylencenin Muğla olduğunu anladım.  Gerçekten onunla ilgili söyleyecek o kadar şey var ki duygularımızı ifade etmekte aciz kalıyoruz. Ben öncelikle sevgili eşi ve yoldaşına, değerli çocuklarına ve burada bulunan ve bulunmayan tüm hemşerilerimizin başı sağ olsun diyorum. Onu hep birlikte yaşatacağız ve yaşatmaya da devam edeceğiz.  Birlikte onun hatıralarını, düşüncelerini ve ayrı ayrı kurduğu ilişkilerden oluşan çok önemli değerleri toplayıp onları Muğlalılara ve gelecek nesillere hep birlikte aktarmaya ve ondan öğrenmeye devam edeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun ışıklar içinde yatsın” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gökovalı’nın cenazesi Akyaka İskele mezarlığına götürülerek, gözyaşları eşliğinde toprağa verildi.

PROF. DR. ŞADAN GÖKOVALI KİMDİR?

1939'da Muğla'nın Gökova beldesinde doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. 1959’da İzmir’ de yayımlanmakta olan Ege Expres’te gazeteciliğe başladı. 1961 yılında Sarı Basın kartı aldı. 1965'te Yılın Gazetecisi seçildi. Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı; İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRT ve bazı yayın organlarında muhabir ve yapımcı olarak çalıştı. 1980’den sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1993’te Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi ve idareci olarak hizmet vermeye başladı. Gökovalı, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye İletişim Vakfı, İzmir Turist Rehberleri Odası, Onursal Üyeliği “İleri Yaş Dostu” ödüllerine de layık görülmüştü. Gökovalı'nın çoğu Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı. 

Bu haber toplam 331 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.