Sadece Seydikemer’de üretiliyor

Sadece Seydikemer’de üretiliyor

Neval Çolak ArslanParaguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan şeker otu (stevia) bitkisi, Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılıyor.Baldan, şekerden tatlı ürün olarak adlandırılan ilaç sanayi ve gıda sanayisinde kullanımı her geçen gün artan, şeker otu (stevia) bitkisi Seydikemer’de üretiliyor.Muğla’nın...

A+A-

Neval Çolak Arslan

Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan şeker otu (stevia) bitkisi, Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılıyor.

Baldan, şekerden tatlı ürün olarak adlandırılan ilaç sanayi ve gıda sanayisinde kullanımı her geçen gün artan, şeker otu (stevia) bitkisi Seydikemer’de üretiliyor.

Muğla’nın diğer ilçelerinden gelen çiftçiler şeker otu (stevia) bitkisini gözlemleyerek, bitki hakkında üreticiden ve Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş’ten bilgi alıyor.

Muğla’da şimdilik Seydikemer’de üretilen bu bitkinin tüm Muğla genelinde üretilmesi için gerekli desteği verdiklerini belirten, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, şeker otunun (stevia) Seydikemer’de ilk defa dikilen bir ürün olduğunu söyledi.

Başkan Gümüş, Türkiye’de Şeker Otu olarak bilinen bitkinin işlenmesi için ise kurutulan ürünlerin yurt dışına gönderildiğini, önümüzdeki günlerde kurulması planlanan fabrikalarla birlikte ürünün yurt dışında değil Türkiye’de işleneceğini kaydetti.

Bir dönüme 6 bin fide diktiğini, yaklaşık olarak bir dönümden 500 kilo kuru yaprak elde ettiğini ifade eden şeker otu (stevia) üreticisi Ali Büyüktepe, “İlk yıl yapmış olduğumuz masrafın karşılığını aldık. Yaklaşık olarak 1 dönümden 500 kilo kuru yaprak elde edildi. 2 yılda ise 750 kilo ile 1 ton arası dönümde kuru yaprak elde edildi” dedi.

“ŞEKER HASTALARI BU ÜRÜNÜ KULLANIYOR”

Büyüktepe, üretime başlamadan önce yaklaşık 2 yıldır şeker otu (stevia)  bitkisini araştırdığını, 1 yıldır da ürünü diktiğini dile getirerek, “Seydikemer bölgesinde üretim yapıyorum. Deneme amaçlı ilk etapta 1 dönüm diktim ve olumlu sonuçlar aldım. Şu an tarlamız 5 dönüm. Denedik ve gayet başarılı olduk. Hemen yanımızda bulunan tarlayı da aldık ve ürünü toplamda 11 dönümlük bir alana çıkaracağız. Ürün bütün dünyada stevia diye biliniyor. Türkiye’de ise şeker otu diye biliniyor. Yeni yaygınlaşan bir üründür. Arjantin Birezilya ve Paraguaydan gelme bir üründür. Sıcağı ve güneşi çok seviyor. Özellikle Ege Bölgesi’nde yetişiyor. Bu bitki ilaç Sanayi ve gıda sanayinde kullanılıyor. Sıfır kalorili bir üründür. Özellikle şeker hastası bu ürünü kullanmaktadır. Bu ürün yaklaşık olarak 10 yıldır Türkiye’de yapılıyor. Balıkesir üniversitesi tarafından Türkiye’de adaptasyonu sağlandı. Getirisi çok güzel bütün çiftçilerimize tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“FABRİKA ALIM GARANTİSİ VERİYOR”

Şeker otunun (stevia) sözleşmeli, alım garantili bir ürün olduğunu belirten Büyüktepe, “Bize fideyi veren fabrika aynı zamanda alım garantisi de veriyor. Kuru yaprağın kilosunu 25 TL’den alıyor. Şu ana kadar yapmış olduğumuz bütün çalışmalar olumlu. Bu bitkide kesinlikle hiçbir şekilde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Kullanılması gerektiğinde ise kullanmış olduğumuz tek şey organik solucan gübresidir. Şu ana kadar yapmış olmuş olduğumuz bütün denemeler başarılı geçti. Hiçbir şekilde bir sıkıntı yaşamadık. Arazimizi dahada büyütüyoruz ve bütün çiftçi arkadaşlara bu ürünü tavsiye ediyoruz” dedi.

“ŞEKER OTUNU BÜTÜN ÇİFTÇİLERDE BİLSİN”

Şeker otunu (stevia) Muğla’da bütün çiftçilerle buluşturmak istediğini dile getiren Büyüktepe, “Biz bu ürünü Seydikemer ilçemizin Döğer Mahallesi’nde dikimini gerçekleştirdik. İsteyen çiftçilerimiz gelip ürünümüzü burada istediği zaman görebilir, kendilerine her zaman yardımcı oluruz. Ürün şu anda Türkiye’de dikiliyor toplanıyor ama işlenmesi için yurtdışına götürülüyor maalesef. Önümüzdeki yıllar için büyük firmalar şu an çalışmalara başladı. Fabrikalar kurulum aşamasında. Türkiye’de kurulacak olan bu fabrikalarda ürün işlenecek. Büyük marketlerde çikolataların üzerinde şeker Steviaile tatlandırılmış diye yazıyordur. Bu ürünle ilgili üretim yapacağınız zaman demirbaş malzemelere devlet desteği var. Ürünü bölgede 1 yılda 3 defa hasat yapıyoruz. Yıl boyunca dolu, dolu hasat yapabilirsiniz. 6 yıl sonrasında ise ürün kendi dibinden filiz vererek yeni ürünler üretiyor. Bir defa döküyorsunuz ve 7 yıl boyunca aynı ürünü hasat edebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1117 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.