Gündem

Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Dönem

Muğla’da sahipsiz hayvanların korunması, rehabilitasyonu ve sahiplendirilmesiyle ilgili çalışmalar hız kazanıyor. Muğla İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun 2025/1 sayılı kararı doğrultusunda; il genelinde başta Muğla Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili tüm kurumlar, sahipsiz hayvanlar için doğal yaşam alanları kurma ve hayvan bakımevlerini mevzuata uygun hale getirme çalışmalarını sürdürüyor.

100’er dönümlük iki doğal yaşam alanı yolda

Sahipsiz hayvanların doğayla uyum içinde ve güvenli bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmeleri için, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından her biri 100 dönümlük olmak üzere toplam 200 dönümlük alan üzerine kurulacak Ortak Hizmet Projesi’nin yapım süreci hızlandırıldı. Bu kapsamda hayvanların doğal ortamlarında yaşayabileceği, korunaklı ve denetimli alanların kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Muğla’da Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Dönem: 200 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Kuruluyor

Belediyelere çağrı: Bakımevi ve doğal yaşam alanlarını hızla tamamlayın

İlgili kararla birlikte belediyelere, tahsis ettikleri arazilerde hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanı çalışmalarını ivedilikle tamamlama çağrısı yapıldı. Bu alanların faaliyete geçmesiyle birlikte, can güvenliğini tehdit edebilecek başıboş hayvan vakalarının önlenmesi ve sahipsiz hayvanların daha sağlıklı koşullarda barındırılması hedefleniyor.

Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği’nin 39. ve 40. maddeleri uyarınca, belediyelerin bakımevi ve doğal yaşam alanı kurulumları için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ödenek talep edebileceği bilgisi de belediyelerle paylaşıldı. Bu destekle, projelerin daha hızlı ve etkin şekilde hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Muğla’da Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Dönem: 200 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Kuruluyor

Bütçeden ayrılması gereken paylar hatırlatıldı.

İlçe belediyelerinin, kesinleşmiş son bütçe gelirlerinin binde 5’ini; Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ise binde 3’ünü hayvan bakımevleri, rehabilitasyon hizmetleri ve sahiplendirme öncesi bakım için ayırması gerektiği hatırlatıldı. Belediyelerin bu oranların üzerinde yaptığı harcamalarda ise fazla harcanan kısmın %40’ının Bakanlık tarafından karşılanabileceği belirtildi.

Sahipli köpeklerin sokağa terk edilmesine karşı sıkı denetim

Sokağa terk edilen sahipli köpeklerin tespitine yönelik kolluk birimlerine talimat verildi. Bu kapsamda; sahipsizmiş gibi görünen ancak aslında sahipli olduğu belirlenen hayvanlar için ilgililere idari yaptırım uygulanacak.

Muğla’da Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Dönem: 200 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Kuruluyor

Turizm sezonuna özel önlem: Evcil hayvanların takibi yapılacak.

Muğla’da turizm sezonunda artış gösteren sahipsiz hayvan popülasyonuna karşı da yeni tedbirler alındı. Özellikle tatil için bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin evcil hayvanlarını terk etmelerinin önüne geçmek amacıyla kolluk birimlerine özel bir görev tanımlandı. Buna göre:

Girişte evcil hayvanlar kayıt altına alınacak,

Çıkışta aynı hayvanların sahiplerinin yanında olup olmadığı kontrol edilecek,

Girişte beyan edilen evcil hayvanın çıkışta bulunmaması durumunda ilgililere idari yaptırım uygulanacak.

Koordineli mücadeleyle sürdürülebilir bir çözüm hedefleniyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, hayvanların refahı ile halk sağlığı ve güvenliği açısından önem taşıyan bu çalışmaların ilgili kurumlar arasında koordineli şekilde yürütüldüğünü vurgularken, tüm bu önlemlerin sahipsiz hayvan sorununa kalıcı ve insani çözümler üretmek amacı taşıdığını ifade etti.