SANAYİ ÇIRAKSIZ KALDI

SANAYİ ÇIRAKSIZ KALDI

Buse Nil TokurMuğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Küçük Sanayi Sitesinde işletme sahibi Mehmet Sert çalıştıracak çırak olmadığına yakınıyor. 1987 yılından itibaren sanayi sektöründe bulunan Sert, “Yıllardır bu mesleğin içerisindeyim ama bir tane çırak yetiştiremedim. Sanayinin sorunu çırak” dedi.Muğla Çalışan Kaportacılar ve Boyacılar Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Sert meslekteki en büyük sıkıntının çırak eksikliği olduğuna...

A+A-

Buse Nil Tokur

Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Küçük Sanayi Sitesinde işletme sahibi Mehmet Sert çalıştıracak çırak olmadığına yakınıyor. 1987 yılından itibaren sanayi sektöründe bulunan Sert, “Yıllardır bu mesleğin içerisindeyim ama bir tane çırak yetiştiremedim. Sanayinin sorunu çırak” dedi.

Muğla Çalışan Kaportacılar ve Boyacılar Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Sert meslekteki en büyük sıkıntının çırak eksikliği olduğuna dikkat çekerek Muğla’da teşvik ve yönlendirme olmadığını belirtti.

“SANAYİNİN SORUNU ÇIRAK”

Muğla’ya diğer illerden çırak geldiğini dile getiren Sert, “Bir tane çırağım var. Çıraklık Eğitim Merkezi’ne gidiyor. Devlet destek veriyor. Şuan bıraksa gitse, başka çırak yok. Çırağım Muğlalı bile değil, Aydınlı. 11’inci veya 12’inci sınıflarda çıraklık eğitiminin uygulama alanının açılması gerekiyor. Bu mesleğe yönelen yok. O da neden çünkü teşvik yok, yönlendiren yok. Çocukların elinde elektronik cihazlar oldukça körelecekler. Devlet birçok imkân sağlıyor aslında ama diğer illerdeki teşvik ve yönlendirme Muğla’da yok” diye konuştu.

Okullarda kontenjan olduğunu ama öğrenci ve ailelerinden talep olmadığı için kaportacılar ve boyacılar ders programı açılmadığını belirten Sert, “Endüstri Meslek Liseleri mekanik ve elektrik bölümü öğrencileri okul eğitimi içerisinde uygulama eğitimine zorunlu tabi tutulsunlar” dedi.

“AKMASA DA DAMLIYOR”

Kooperatif başkanı ve sanayide ki büyükleriyle istişare ettiğini dile getiren Sert, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Buradaki kooperatif başkanımla, büyüklerimle bu konuyu sık sık görüşüyoruz. Pandemi dolayısıyla şu an pek bir şey yapamıyoruz ama gündeme getirilecek konuların başında yer alıyor. Pandemiden dolayı sıkıldık. Elimizden geleni yaptık ama ister istemez düşüş yaşadık. Daha yeni devlet desteği almaya başladım. Akmasa da damlıyor derler ya halimiz aynen o şekilde” dedi.

“BİRİLERİ EL ATMALI”

“Çocuklar iki gün yanımıza gelse, bizde onları teşvik ederiz” diyen Sert, “Bu mesleği çocuklara sevdiririz. Çocuklar mesleğin çilesini de görecek, eğlencesini de görecek. Sadece benim desteğimle olacak iş değil bu. Birilerinin el atması lazımdır” diye konuştu.

“FİYATLAR SABİT OLMALI”

Dernek olarakta sanayi ile ilgili sorunları ele aldıklarını ve pandemi sürecine rağmen sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını belirten Mehmet Sert konuşmasına şöyle devam etti:

“Muğla İlinde Çalışan Kaportacılar ve Boyacılar Dayanışma Derneği Başkanı orakta çırak eksikliği konusunu ele alıyoruz. Öte yandan, bir aracın parçasını boyayalım dediğimizde son 10 sene içinde 200-250 TL arasındaydı. Şimdilerde ise 300-350 TL arasında. Odamızın çatısı altında genel kurul toplantımızda bir liste çıkardık. Oda da bu listeyi birliğe gönderiyor. Ortak, sabit fiyat listemiz olsun istiyoruz” dedi.

Sert, konuşmasına son verirken meslek hayatında ki yıpranma payına da değinerek şöyle devam etti:

“Onun dışında yıpranma payı istiyoruz. Biz burada çalışırken zararlı madde kullanıyoruz. Ben işverenim. Emeklilikte, yanımdaki eleman yıpranma payından yararlanıyor ama ben yararlanamıyorum. Bağ-Kur’lu işveren yıpranma payı alamıyor. Birlik, beraberlik içerisinde olalım. Yeni atılımlar yapalım. Çocuklara bu mesleği sevdirelim, yönlendirelim, teşvik edelim.”

Bu haber toplam 367 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.