Semerci Özdemir: “El emeğine değer veren yok”

Semerci Özdemir: “El emeğine değer veren yok”

Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya birçok meslek çıkarken birçok meslek de yok oluyor.  Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan semerciliği Muğla’da sadece iki kişi devam ettiriyor.  Bir zamanların gözde mesleklerinden biri olan, yaklaşık 5-10 sene sonra tamamen yok olacak semercilik, Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nde yaşayan 38 yaşındaki Mehmet Özdemir tarafından yaşatılıyor. Menteşe’nin Bayır Mahallesi’nde...

A+A-

Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya birçok meslek çıkarken birçok meslek de yok oluyor.  Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan semerciliği Muğla’da sadece iki kişi devam ettiriyor.  Bir zamanların gözde mesleklerinden biri olan, yaklaşık 5-10 sene sonra tamamen yok olacak semercilik, Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nde yaşayan 38 yaşındaki Mehmet Özdemir tarafından yaşatılıyor. Menteşe’nin Bayır Mahallesi’nde yaşayan semer ustası Mehmet Özdemir, mesleğini yaşatmak için teknolojiye direniyor. Yaklaşık 30 yıldır bu mesleği yapan Özdemir,  teknolojinin gelişmesiyle bu tarz mesleklerin yok olduğunu söyleyerek, “El emeğine değer veren yok” şeklinde konuştu. Eski dönemlerde daha çok yük taşımacılığında kullanılan eşek ve katırların yerini traktör ve sepetli motosiklet gibi araçların almasıyla semercilik mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğundan dert yanan Semer Ustası Özdemir, eşek ve katırların sırtına takılan semerlerin günümüzde artık fazla üretilmediğini belirtti. 

“ESKİDEN GEÇİM SAĞLARDIM ŞİMDİ İSE SİPARİŞ ÜZERİNE YAPIYORUM”

Eskiden geçimini semercilikten sağladığını fakat şimdilerde ise hayvancılığa yöneldiğini söyleyen Mehmet Özdemir, “ Ben 1992 yılından beri bu mesleği yapıyorum. Bu işi çıraklık yaparak öğrendim. Usta bıraktı ben devir aldım. Eskinden bu meslekle ben geçimimi sağlardım şimdi ise sadece sipariş üzerine tek tük yapıyorum. Teknolojin gelişmesiyle birlikte çiftçi bitti, köylü bitti. Köylerden gelen yok. Teknolojinin de ilerlemesiyle bu tarz meslekler yavaş yavaş yok oluyor. Bu sektör bitti.  Son semerci benim. Bir de Yatağan’ın Turgut Mahallesi’nde yapan bir abim var. Muğla’da sadece 2 kişi kaldık. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse yok” dedi.

“ESKİDEN HER ŞEY DAHA GÜZELDİ”

Eskinden müşterinin sıra beklediğini anlatan Özdemir, “Eskiden her şey daha güzeldi.  Eskiden iş çok olurdu müşteriler sıra beklerlerdi. Köy yaşamı fazlaydı her şey eşeklerle taşınırdı şimdi her yer makinelerle dolu. Bir semer 900 ila bin TL arasında değişiyor. Ona para vermektense vatandaş makine alıyor. Yeni bir semer yapması 3 gün sürüyor” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 276 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.