ANNELER GÜNÜ YAKLAŞIRKEN HEDİYE KİTAP ÖNERİLERİ

Asiye Kemik

Anneler günü yaklaşırken, hediye önerisinde bulunmak istedim bu hafta. Mutfak robotu, fincan takımı gibi hediye önerilerinde bulunacağımı düşünmeyin sakın. Zira en nefret ettiğim şeylerden biridir ev eşyasının kadına hediye olarak sunulması. 
Neyse o gün yaklaştığında bu davranışın altında yatan eril alt metinler üzerine içimi dökerim belki yine buraya. Şimdi hiç o mevzulara girmeden, kitap okumayı seven özellikle de kişisel gelişime meraklı olan anneler için, tanıtım bültenlerini de ekleyerek 5 kitap önerisinde bulunmak istiyorum.

1. İnsan Olmak ( Prof. Dr. Engin Geçtan)

“İnsan var olduğu günden bu yana sürekli olarak içinde yaşadığı dünyayı ve evreni tanımaya ve anlamaya çalışmış, ancak bu çabası içinde en az tanıyabildiği varlık yine kendisi olmuştur” (Geçtan, 1998:5), diyor Gençtan,  kitabının önsözünde. Bireyden topluma, toplumdan anne-baba-çocuğa ve daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz.

2. Dinle Küçük Adam/ Wilhelm Reich
“Binlerce yılın bakış açısından görebiliyorum seni, binlerce yıl geçmişten ve binlerce yıl gelecekten bakıyorum sana. Kendinden korkma duygundan kurtulmanı istiyorum. Daha mutlu ve daha insana yaraşır bir yaşam sürmeni istiyorum. Kasılmış bir beden yerine, canlı, yaşayan bir bedenin olsun istiyorum; çocuklarından nefret etmek yerine onları sevmeni, karına ‘evlilik gereği’ işkence yapmak yerine onu mutlu etmeni istiyorum” diyen Reich, eserinde modern insana eleştirel bir pencereden bakıyor. Kitabı okurken kendinizi kendiniz ile yüzleşirken buluyorsunuz.

3. Dört Anlaşma / Don Miguel Ruiz
Don Miguel Ruiz, Toltek Bilgelik Kitabı olan Dört Anlaşma ile yaşamda merkeze konulması gereken 4 önemli anlaşmadan söz eder.

İlki; Dürüst olmak. Bu ilk kuralı Don Miguel Ruiz, “Sözünüzde kusursuz olun.” cümlesiyle açıklıyor.

İkincisi; Kendinizi başkalarının fikirlerinden kurtarmak. Yani “hiçbir şeyi kişisel algılamamak.”

Üçüncüsü; Duygularınızı ifade etme cesaretine sahip olmak. Yani “tahminlerde bulunmamak.”

Dördüncüsü; Başkaları için elinizden geleni yapmak…
Kitabı okuduğunuzda üzerine aldığınız gereksiz yüklerden kurtulduğunuzu hissedeceksiniz diye düşünüyorum. 

4.Her Şey Seninle Başlar / Mümin Sekman
Sekman kitabını yazma öyküsünü şöyle anlatır:

“Bu kitap üniversite öğrencisiyken kurduğum bir hayalden doğdu. Başarılı olmak ile ilgili temel bilgileri, olabildiğince çok sayıda başarılı olmak isteyen insana iletmeyi hayal ediyordum. Başarılı insanların inceleyip, nasıl başardıklarını analiz edip, başarılı olmak isteyenlere anlatıyorum. Bir tür entelektüel Robin Hoodluk yapıyorum. Kitabın içinde yerel ve evrensel örneklerle, başarısızlığın nasıl öğrenildiği ve başarılı olmanın nasıl öğrenilebileceği anlatılıyor.”
İsteyen herkesin neden başarılı olamadığını ve daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz.

5. Rezonans Kanunu/Pierre Franckh
Kitabın tanıtım bülteninde şöyle der; “Size hep ulaşılmaz görünen mutlu anları özlüyorsunuz. Evrendeki sonsuz zenginliğin bir parçası olmak ve onunla uyum içinde kalmak istiyorsunuz. Artık hayatın gerçek, bilgece sırlarından birini keşfetme zamanı geldi: Hissettiğiniz ya da düşündüğünüz her şey, bir rezonans alanı oluşturur ve hem sizi hem de çevrenizdekileri kalıcı olarak değiştirir. Kuantum düşünce tekniğinin temelinde yer alan Rezonans Kanunu’na göre sizi isteklerinizi gerçekleştirmekten alıkoyan sınırlar yalnızca kalbinizdedir.” (tanıtım bülteninden)
Franckh, bu kitap ile güçlü bir rezonans alanını nasıl kuracağınızı anlaşılır bir dille ele alıyor.


Keyfli okumalar diliyorum.