“Aşı olmak için geç kalındı”

Buse Nil TokurSağlık kuruluşlarında, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında aşılamada öncelikli gruplar arasına dahil edilen meslek gruplarından olan berber, kuaför, taksici esnafı, avukatlar, dolmuş şoförü ve restoran çalışanlarına aşılama başlayacak.Dolmuş şoförlerinin aşılanmasının 1. aşamada olması gerektiğini dile getiren Mehmet Yağcı (57), “Yaşlılardan önce şoförler olmalıydı. Aşılama için geç kalındı....

Buse Nil Tokur

Sağlık kuruluşlarında, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında aşılamada öncelikli gruplar arasına dahil edilen meslek gruplarından olan berber, kuaför, taksici esnafı, avukatlar, dolmuş şoförü ve restoran çalışanlarına aşılama başlayacak.

Dolmuş şoförlerinin aşılanmasının 1. aşamada olması gerektiğini dile getiren Mehmet Yağcı (57), “Yaşlılardan önce şoförler olmalıydı. Aşılama için geç kalındı. İlk aşı 35-40’tan başlaması lazımdı.Ben aşımı yaşım geldiği için oldum, bu verilen haktan daha önce yapıldım aşıyı ve dolmuş şoförlerinin riski göz önüne alınarak aşama olarak 1. aşamaya alınması gerekirdi. Geç olsun güç olmasın diyorum” dedi.

Kuaför olarak vatandaşlarla içli dışlı olduklarını belirten Güzellik Uzmanı, “Aşı olmak ve tehlikeye karşı korunmak istiyorum. Herkesin olmasını istiyorum. Keşke daha erken gelseydi.Pandemi sürecinde çok zorlandık bu konuda çünkü insanlarla içli dışlı bir şekilde çalışıyoruz. Bunların göz önüne daha önceden alınması gerekirdi” diye konuştu.

Avukatlık statüsünü kullanarak aşı olmak istemeyen, yaş gününün gelmesini bekleyen Avukat Şevket Tokur (48),“Bana bu hak 2 ay önce verildi. 45 yaş üstü avukatlara aşılama hakkı 3 ay önce verildi. Ancak ben bir statü sahibi olarak bu statümü kullanarak bu hakkı kullanmak istemedim. Normal tüm vatandaşın hak ettiği zamanda aşı olmayı uygun gördüğüm için aşı olmadım. Şimdi sağlık bakanlığı 45 yaş üstüne aşı randevusu açtığı için aşımı olacağım. Bize bu hak verildi. Statüye dayanarak bir ayrıcalık istemediğim için normal hakkımın zamanını bekledim. Normal bir vatandaş gibi. Tüm avukatlara bu hak verildi. Yaş sınırı olmaksızın bu hak geldi fakat haksızlık olmasın diye ben yaşımın gelmesini bekledim” ifadelerini kaydetti.

Aşıdan endişe duyduğunu dile getiren Erkek Kuaförü, “Aşıya inanmıyorum. Aşının başka organlara zarar vereceğini düşünüyorum. Bu hakkı zamanında verebilirlerdi. Pandemi sürecinde en çok insanla içli dışlı olan bizim sektörler ve daha önce aşılama yapılmalıydı” diye kaydetti.

Vatandaşlarla devamlı temas halinde olduklarını ve sürekli gezen iş grubunda olduklarını söyleyen taksici esnafı Ramazan Coşkun ve Özcan Turan şöyle konuştu:

“İlk önce bizim aşı olmamız gerekirken sona kaldık. Toplum içerisinde devamlı gezen biz varız, bu iş grubunda biz varız. Aşı vurulsak riskimizi azaltırız, en azından hastalığı eve taşımayız. Geç kalındı. Bütün esnaflara da geç kalındı. Pandemi başlayalı 1 buçuk yıl oluyor. Taksicilerden virüse yakalanıp eve taşıyanlarda oldu. Marmaris’te 4 taksici virüsten hayatını kaybetti. Aşılanmayı isteriz. Yaşımız geldiği için bizler olduk ama meslek olarak olmamız gerekirdi.Pandemi sürecinde hastaneden müşteri arıyor, alıyorum bir bakıyorum Covid-19 hastası. Panik içinde dönüyorum. Bizim çoktan aşı olmamız lazımdı.”

Aşıyı Covid-19 salgının ilk çıktığı zamanlarda bulunmasının halk için daha iyi olacağını belirten taksi esnafı Özcan Turan, “Keşke aşı Coronavirüs’ün ilk çıktığı zamanlarda bulunsaydı daha iyiye gitseydik. Müşteriyle birebir temas içindeyiz arabanın içinde zaten ne kadar yer var ki? Hastaneye gitmek istiyor arabada öksürüyor biz ne olduğunu bilmediğimiz için arabaya alıyoruz ve sonra bize diyor ki Covid-19 hastasıyım. Bize ve dolmuş şoförlerine daha erken gelmeliydi aşı. Yolcu taşıyan herkes aşı olmalı. Zararın neresinden dönersen kardır” dedi.

29 yaşında ki genç berberAdem Gökgöz, berberlere gelen aşı zamanının geç kalınmış fakat yerinde bir karar olduğunu dile getirdi.

Vatandaşlarla en fazla yüz yüze gelen sektör olduklarını dile getiren Gökgöz, “İnsanlarla en fazla yüz yüze gelen sektör biziz. Berberlerin ve kuaförlerin ilk etapta aşılanması gerekiyordu. Zaten devlet tarafından pandemi sürecinde ki önlemlerde bizlere çok ağır yaptırımlar geldi. Dükkânlarımız kapatıldı. Keşke aşının ilk geldiği süreçlerde bizlere ağırlık verilmesi daha uygun olurdu. Bilhasıl turizm bölgelerine daha ağırlık verilmeliydi” diye konuştu.

Gıda sektöründe çalışan Özkan Kabatlı, aşı zamanının isabetli bir süre de olduğunu söyledi.

Kabatlı, “Herkes üstüne düşen vazifeyi yerine getirmeli” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Kimse kurallara uymadı bugüne kadar. Sokağa çıkma yasağı dendi herkes sokaktaydı, kimse uymadı. Şuan bence her şey zamanında ve yerinde oldu. Çünkü kıdem kıdem aşılama süreci. Bizlerde bekliyorduk, gelsin de vurulalım ki müşterilere karşı akşama kadar kaç kişiyle muhatap oluyorsun. Tanımadığın bilmediğin insanlarla muhatap oluyoruz. Tam yeri ve zamanı oldu. Aşı sürecinde vaka sayılarının yükselmesinden değil sırayla gelmesinden dolayı. Kamu personelinden ve sağlıkçılardan sonra gıda sektörü aşılanacak diye biliyorduk ama yaş sınırlamasını hesaba katamamıştık. Yapılan her şey için yeri ve zamanı. Herkesin aşı olması gereklidir. Herkes üstüne düşen vazifeyi yerine getirmelidir.”

Gıda sektörü çalışanı MursiniyeSartan (48), “Aşı olmayı düşünüyorum. Herkes aşı olsa bu hastalık aza iner, ölümler olmaz. Herkesin aşılanması lazım hastalığın bitmesi için. Aşı olmak için çok geç kalındı. Ölümler çoğalmadan başlansaydı belki önüne geçilirdi” dedi.

Paket servisçisi olan Sinan Akkuş (20), “Ailem oldu sıra bende” dedi.

Akkuş, “Ailem de ki herkes aşı oldu, şimdi sıra bende. Biz paketçiler de önce olmalıydık. Paket servislerde insanlarla muhatap oluyoruz, müşterinin kapısına kadar gidiyoruz, parasını alıyoruz. Geç kalındı aşılama süreci. Önce paketçiler aşı olmalıydı. En çok biz görüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, Covid-19 salgının tüm dünyanın sorunu olduğunu dile getirdi.

Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, “Öncelikle esnaf oda devlet el ele. Esnaf hep daha ileriye. Yaşanan hiçbir olumsuzlukta hemen suçlamak yerine yapılan terslikler tabii ki konuşulmalı ve değerlendirilmeli. Öncelikle yaşadığımız bu süreçten bir an önce kurtulmak için Covid-19’suz nice güzel günlere. Bu durum şuan Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu. Aşılanma sürecinde devletimizin politikalarını eleştirmek yerine sayın yetkililerimiz şoför esnafını bu kategoride olsaydı bizim için çok sevindirici olurdu. Akşama kadar toplu taşıma araçlarında yüzlerce binlerce akla gelmeyen rakamlar çıkıyor ortaya. Hastalığın bir nefesten bulaştığını varsayarsak, şuana kadar bizim esnafımızın aşılanması gerekirdi. Devletimiz bunu sıraya koyduysa sıramızı bekleyeceğiz” dedi.

Ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını dile getiren Başkan Yardımcısı Özer, “Hiçbir şeyi devletten beklemeyip, oda başkanlığı olarak esnafımıza kendi topladığımız şekilde maske ve hijyen ürünleri temin ettik. Esnafımızın yanında olmaya çalıştık. Yapmamız gereken her şeyi oda olarak yaptık” dedi.

Yolcu taşıyan herkes aşı olmalı diyen taksici esnafı Özcan Turan, “Ben yaştan dolayı aşımı oldum. Aşının ilk geldiği zaman yapılmasını isterdik. Çünkü biz devamlı müşteri ile birebir, yakın temastayız. Sonuçta bir araç içinde ne kadar mesafe olabilir. Şimdi müşterilerimiz hastaneye götürüyoruz. Hapşurup, öksürüyor. Ve hastaneden müşteri alıyoruz. Biz ne hastası olduğu da bilmiyoruz. Bu yüzden daha riskli gruptayız. Başta yapılsa daha iyi olurdu. Aşı önceliği verilebilecek gruplarda ilk olacak bizler ve daha önemlisi toplu taşıma yapanlar. Onlar günden 20-30 kaç kişi taşıyorlar, onlarda riskli. Yolcu taşıyan herkes aşı olmalı. Aşı için geç kalındı daha önce olmalıydık. Çok korktuk çünkü her binen müşteriden şüphelenir olduk. Evimize ailemize bile yaklaşmamaya özen gösterdik. Müşteriden herhangi bir şey bulaştı mı acaba korkusuyla ailemize yaklaşmadık. Mesela hasta olan vatandaşların eczaneden sipariş ettiği ilaçları bizleri arayıp getirmemizi istediler. Çünkü kimse korkudan Covid olmuş hastaya, akrabaları dâhil, ilaç alması için bile riske girmiyor. Bu süreçte biz Covid hastası olan vatandaşın ilacını eczaneden alıp evine bıraktık. Birde şu var araçlarımızı sadece Cuma günleri dezenfekte ettirebiliyoruz. Örneğin, bugün gidip bir müşteri alsam ve müşteri Covid hastası ise bir hafta boyunca o araç dezenfekte edilmediği için araçta virüs var mı yok mu bilemeyiz. Aslında her akşam yapılsa yâ da istediğin zaman gidip yaptırsak daha uygun olur. Cuma günü yapılıyor sadece ve 10-12 arası gidip yaptırman gerekiyor. Ama işin varsa o saati kaçırdın diyelim gidip yaptıramıyorsun. Çalışma arkadaşlarımızdan biri geçtiğimiz süreçte Covid oldu fakat bize gelip herhangi bir önlem alınmadı. Biz çalışmaya devam ettik. Aşı konusunda o yüzden geç kalındı en başta olmalıydı” diye konuştu.

Gündem Haberleri