“Sözleşmeler tehdit içerikli”

“Sözleşmeler tehdit içerikli”

Neval Çolak ArslanMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Birlikte Kullanım İçin Hazırlanan Hizmet Sözleşmesi kapsamında, görev alan öğretim elemanları ve asistan hekimlere dayatılan bireysel sözleşmelerle ilgili olarak Muğla Tabip Odası’nca açıklama yapıldı.Tek taraflı hazırlanan protokolde öğretim elemanları ve asistan hekimlerin açıkça tehdit edildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Hazırlanan protokolde öğretim...

A+A-

Neval Çolak Arslan

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Birlikte Kullanım İçin Hazırlanan Hizmet Sözleşmesi kapsamında, görev alan öğretim elemanları ve asistan hekimlere dayatılan bireysel sözleşmelerle ilgili olarak Muğla Tabip Odası’nca açıklama yapıldı.

Tek taraflı hazırlanan protokolde öğretim elemanları ve asistan hekimlerin açıkça tehdit edildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hazırlanan protokolde öğretim elemanları ve asistan hekimler açıkça tehdit edilmektedir. Sözleşmeyi imzalamayan tıp fakültesi öğretim üyelerinin sağlık uygulama araştırma merkezi olan hastanede çalıştırılmayacağı başhekimler tarafından bildirilmiştir.”

“BAŞHEKİMİN KEYFİYETİNE BIRAKILAN HÜKÜMLER”

Açıklamada, sözleşmenin tıp fakültelerini eğitim kurumu olmaktan bütünüyle uzaklaştıran, öğretim elemanlarını, asistanları ve öğrencileri güvencesiz bir biçimde başhekimin keyfiyetine bırakan hükümlerle dolu olduğuna dikkat çekildi.

Üniversitelerin ve eğitim ve araştırma hastanelerinin hizmet hastanesine dönüştürülmek istendiğinin belirtildiği açıklamaya şöyle devam edildi:

“Birlikte Kullanım Kapsamında hazırlanan Hizmet Sözleşmesi”ni imzalamalarını istemiştir. Oysaki tıp ve diş hekimliğinde lisans ve uzmanlık eğitimleri, birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde dekanın yetki ve sorumluluğunda yürütüleceği belirtilmiş olmasına rağmen sözleşmenin birçok maddesinde başhekim yetkili kılındı. Hazırlanan protokol Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversitelere sorulmadan hazırlanmış ve tek taraflı olarak öğretim görevlileri ve asistanlara dayatılmıştır. Öte yandan kanun uyarınca, bu sözleşmenin usul ve esaslarının, YÖK’ün uygun görüşü alınarak yönetmelik ile düzenlemesi, sözleşme için de dekanların görüşünün alınması gerekmektedir. Türk Tabipleri Birliği bu hukuksuz sözleşme dayatma işleminin iptali için yürütmenin durdurulması ve aynı zamanda Danıştay’a başvurusunu yapmıştır.”

“KANUNA AYKIRI İŞLEM”

Öğretim üyelerinin ve asistanların araştırma görevlilerinin sabit döner sermaye ödemelerinin yapılmamasının açıkça kanuna aykırı bir işlem olduğunun savunulduğu açıklamada, “Sözleşmeyi imzalamayan öğretim görevlilerine uygulamalı tıp ve tıpta uzmanlık eğitimi ve sağlık hizmeti veremeyecekleri, asistanların uygulamalı eğitim alamayacağı, sabit döner sermaye ve döner sermaye ödemelerinin yapılmayacağı söylenerek açıkça tehdit edilmişlerdir. Yine hukuka aykırı bir biçimde sözleşmeyi imzalamayan tıp fakültesi öğretim üyelerinin sağlık uygulama araştırma merkezi olan hastanede çalıştırılmayacağı başhekimler tarafından bildirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“MESLEKTAŞLARIMIZ YALNIZ DEĞİLDİR”

Muğla Tabip Odası’nca yapılan açıklama şu ifadelerle son buldu:

“Sonuç olarak, ülkemiz ve sağlık sistemimiz pandemi şartları altında halen zor günler geçirirken, hukuka aykırı sözleşmeyi imzalamak istemeyen öğretim elemanlarının görevlerinden uzaklaştırılması, asistanların ve tıp öğrencilerinin anayasal bir hak olan eğitim hakkından yoksun bırakılması toplum sağlığına da ciddi bir biçimde zarar verecektir. Hiçbir meslektaşımız bu baskı karşısında yalnız ve savunmasız değildir. Muğla Tabip Odası olarak öğretim üyesi, tıpta uzmanlık öğrencisi olan meslektaşlarımızın yanında ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması için çabalarımızı sürdüreceğiz,  meslektaşlarımızın haklarını, tıp ve uzmanlık eğitimini, halkımızın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını kararlılıkla savunacağız.”

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.