Su kabakları Muğla’dan dünyaya açılıyor

Su kabakları Muğla’dan dünyaya açılıyor

Sinan BoyacıMuğla’nın Menteşe ilçesinde hobi olarak evinin bir odasında su kabağından süs eşyaları yapmaya başlayan Sevgi Demir, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerine internet üzerinden satış yapmayı planlıyor. İki çocuk annesi 43 yaşındaki Sevgi Demir, internette gördüğü su kabağı oymacılığına merak duymaya başladı. Zaman içinde internet üzerinden bu mesleğin inceliklerini öğrenen Demir, hobi olarak evinin bir odasında...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla’nın Menteşe ilçesinde hobi olarak evinin bir odasında su kabağından süs eşyaları yapmaya başlayan Sevgi Demir, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerine internet üzerinden satış yapmayı planlıyor. İki çocuk annesi 43 yaşındaki Sevgi Demir, internette gördüğü su kabağı oymacılığına merak duymaya başladı. Zaman içinde internet üzerinden bu mesleğin inceliklerini öğrenen Demir, hobi olarak evinin bir odasında başladığı su kabağı oymacılığını zaman içinde geliştirdi. Demir, evinin bir odasında açtığı atölyede su kabağından yaptığı kumbara, vazo gibi süs ve ev eşyalarının internet üzerinden satışını gerçekleştirmeyi planlıyor. Demir, su kabaklarının geçmişte saklama kabı, su tası ve kepçe olarak kullanıldığını ifade etti.

“HAYAL DÜNYANIZA GÖRE KABAK”

Sevgi Demir, su kabaklarının artık süs eşyası olarak kullanıldığını kendisinin de bu yönde tasarımlar yaptığını anlattı. İlkbaharda diktiği su kabaklarını kasım ayında hasat ettiğini dile getiren Demir, şunları söyledi:

 "İnternette dolaşırken su kabağı yetiştirmesini ve boyanmasını gördüm. Evimin bahçesi de bunu yapmaya müsait olduğu için ve bahçede de yeşillik istediğimizden dolayı bahçemize su kabağı ektik. Zamanla büyüyüp olgunlaştıktan sonra Ortasından delik açıp içini temizledik. Daha sonra kuruması için astık. Kuruduktan sonra sizin hayal dünyanıza göre kabak şekillenmeye başlıyor. Farklı farklı şekiller çizdikten sonra, matkap yardımıyla şekilleri işledik. Oluşan şekilleri çeşitli boyalarla renk renk boyadıktan sonra kurumaya bıraktık. Boş vakit değerlendirmesi olarak başlayan bu hobimizi sosyal medyada paylaştık ve sosyal medyada büyük ilgi gördü. Fiyat aralığı yapılan işlemeye, boyamaya, şekle göre değişiklik gösteriyor. Çünkü çok zahmetli ve maliyetli olduğu için tek bir fiyatlandırma haksızlık olur” dedi.

“SANATA ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIRIZ”

Demir, “Şuana kadar talep üzerine dışarıya yapıyorum ve talep olursa da yapmaya devam edeceğiz insanların istediği şekli, boyayı söylemesi yeterli biz onu sanata elimizden geldiği kadar dönüştürmeye çalışırız. Çok zevkli bir iş olmasına rağmen zaman zaman içini temizlerken bazen kabak çatlama yapabiliyor, boyama işlemi uzun sürüyor çünkü boyanın rengini vermesi için 2,3 kat boyamak zorunda kalıyoruz ama işin sonunda bütün sıkıntıya, yorgunluğa değiyor” diye belirtti.

“DOKUNDUĞUMUZ ŞEYLERE HAYAT VERMEK”

İleride kendine özgü işletme açmak istediğini söyleyen Demir, İlerleyen yıllarda sonra bu işi daha da ilerletmiş, daha fazla insana ulaşmış ve daha fazla insanın beğenisini almış olmak isterim. Bir kadın olarak söylüyorum ki başaramayacağımız hiç bir iş yok, yeter ki küçük de olsa bir adım atalım kendimiz için sonra da ülkemiz için. Yaratıcılık, üretkenlik, dokunduğumuz şeylere hayat vermek doğamız gereği bizde var, o yüzden küçücük adımlarımızı birleştirirsek kocaman işler başarabiliriz. Yeter ki biz bir şeyleri yaratmayı ve üretmeyi isteyelim. Bu haberde bana yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Belki başka insanlara ilham olurum ve etrafımızdaki şeyleri değerlendirmeyi aşılayıp nice güzel el emeği olan kıymetli işlerle karşılaşırız. Salgın sürecinde dikkatli olunması gerektiğini ve herkesin sokağa çıkma yasaklarında evlerinde, bir hobi edinmesi gerekli” diye konuştu.

Bu haber toplam 503 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.