Su temini gün geçtikçe zorlaşıyor

Su temini gün geçtikçe zorlaşıyor

Neval Çolak ArslanMuğla’nın 2020-2021 yılı standart yağış indeksi metodu ve normalin yüzdesi indeksi metoduna göre elde edilen kuraklık haritaları yayınlandı.Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Muğla’da 2021 yılında yüzde 75 oranında kuraklık olacağı ön görüldü. “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR”Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan MSKÜ İnşaat Mühendisliği...

A+A-

Neval Çolak Arslan

Muğla’nın 2020-2021 yılı standart yağış indeksi metodu ve normalin yüzdesi indeksi metoduna göre elde edilen kuraklık haritaları yayınlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Muğla’da 2021 yılında yüzde 75 oranında kuraklık olacağı ön görüldü.

 “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR”

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan MSKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, son yıllarda şiddetlenen iklim değişikliğinin etkileri kendini göstermeye devam ettiğini söyleyerek, özellikle, bir kaç yıldır ülkemizde olduğu gibi Muğla ilinde de bir yandan kısa süreli şiddetli taşkınlar gözlenirken, diğer yandan kuraklık etkilerinin artmaya devam ettiğini dile getirdi.

“KURAKLIK VE ALT YAPI EKSİKLİĞİ”

Muğla ilinde ve ilçelerinde hızlı nüfus artışının beraberinde getirdiği hızlı yapılaşma ve çarpık kentleşme, altyapı hizmetlerinin sunulmasında ciddi sorunlara yol açtığını belirten Başkan Özçelik, “Kuraklığın olumsuz etkileri ve altyapı hizmetlerinin sunulmasındaki söz konusu zorluklar nedeniyle su teminini gün geçtikçe zorlaşmaktadır.  Bu durum, içme suyu, sulama suyu, enerji ve kullanma suyu amaçlı tüm yaşam faaliyetlerini etkilemektedir” dedi.

“SUYA TALEP ARTACAK”

Hidrolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa sonrasında da sosyo-ekonomik kuraklığa dönüşme riskinin arttığını söyleyen Başkan Özçelik, bu nedenle suya olan talebin gün geçtikçe artacağının açıkça görüldüğünü ifade etti.

“SU FİYATLARININ ARTMASI YAKIN BİR ÖNGÖRÜDÜR”

Su arz-talep dengesinin korunamadığı yerleşim yerlerinde kuraklığın etkilerini daha fazla hissedileceğini dile getiren Başkan Özçelik, “Arz talep dengesi talep lehine arttıkça, suyun hayatımızdaki önemini daha da iyi anlayacağız” dedi.

Özçelik şöyle devam etti:  “Arz talep dengesi talep lehine arttıkça, suyun hayatımızdaki önemini daha da iyi anlayacağız. Bu doğrultuda, su fiyatlarının artması yakın bir öngörüdür. Kentsel altyapı ve hizmet üretimine yönelik siyasi ve sosyal tartışmalar büyük oranda su etrafında gerçekleşmeye başlamıştır. Siyasi ve sosyal tepkiler su ihtiyacına bağlı olarak şiddetlenmektedir.”

“TARIMSAL KURAKLIK MUHTEMEL”

Sulama suyundaki azalmanın özellikle bitki büyüme evresinde toplam tarımsal ürün rekoltesinde azalmaya yol açarak tarımsal kuraklığa sebep olması muhtemel olduğunu belirten Başkan Özçelik, “Meteroloji Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan 2021 Nisan ayı yağış raporunda, Nisan ayı yağışlarında Türkiye’nin farklı bölgelerinde yüzde 80’lere varan azalmalar olduğu belirtilmektedir. 2020 yılı Ekim ayını başlangıç kabul eden 2021 su yılı yağışlarının ise toplamda yüzde 25 azaldığı ortaya konulmuştur. Bu rapor kapsamında, Muğla ili yağışlarının mevsim normallerine göre yüzde 60 ila yüzde 80 arasında azaldığı görülmektedir. Muğla ili 2021 su yılı yağışlarının ise toplamda yüzde 20 ila yüzde 40 oranında azaldığı görülmektedir. Bu durum, Muğla ili için oldukça önemli sonuçlar doğurabilecek bir resmi ortaya koymaktadır. Muğla içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını yeraltı suyundan karşılamaktadır. Dolayısıyla, önemli miktarda yedek içme suyu rezervi söz konusu değildir. Bir başka deyişle, talepteki bir artışın veya yeraltı suyundaki bir azalmanın yani hidrolojik kuraklığın etkilerini doğrudan hissedeceğiz” dedi.

“SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ POLİTİKALARINI GELİŞTİRMELİYİZ”

“Muğla ili genelinde kuraklığın etkilerini azaltmak için, bir yandan yeni su kaynaklarını kullanıma alabilmek için çalışırken, diğer yandan da mevcut su kaynaklarımızı etkin bir biçimde kullanmalıyız” diyen Başkan Özçelik çözüm odaklı ele aldığı maddeleri şöyle sıraladı:

“İçme suyu ve tarımsal amaçlı kullanımları önceleyecek su kaynakları yönetimi politikaları geliştirmeliyiz. İl genelinde içme suyu altyapı çalışmalarını biran önce tamamlayarak, kayıp kaçakların önüne geçmeliyiz. Su tasarrufuna yönelik kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirmeli, bu doğrultuda ücretlendirme politikaları geliştirmeliyiz. İlimizde, yağmur ve taşkın sularını değerlendirecek, etkinliği yüksek projeler üretmeliyiz. Atık ve arıtılmış sulardan yeterli ölçüde faydalanmalıyız.”

“YILLIK TOPLAM YAĞIŞ AZALACAK”

Yaz aylarının daha kurak geçeceğini dile getiren MSKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Dr. Zeki Bora Ön ise yıllık toplam yağışın azalacağını belirtti.

Muğla’da yağış değişkenliğinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Ön, “Muğla ili 2021 yılına oldukça kurak başladı. Şubat, Nisan ve Mayıs ayları neredeyse hiç yağış alamadı. Kuraklığın tarım ve hayvancılık açısından ters etkilerinin olması muhtemeldir. Burada bazı yıllar toplam yağış çok ölçülürken, bazı yıllarda ise az ölçülmektedir. Yaz aylarında bölge neredeyse hiç yağış almaz. Bunun nedeni, Kuzey Afrika üzerinde bulunan çöl kuşağının yaz aylarında kuzeye göç etmesidir. Küresel iklim değişikliğinin Muğla için en çarpıcı sonucu, bu kurak çöl kuşağının artık daha kuzeye yerleşecek olmasıdır. Bunun sonucunda kurak geçen yaz ayları bugünkünden daha uzun sürecek, yani yıllık toplam yağış azalacak. Küresel iklim değişiminin sonucuna göre Muğla bugünkünden daha kurak olacak veya bu yıl gibi kurak geçen yılların frekansı artacaktır” dedi.

Yetkililerin bu durumu göz önüne alarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Dr. Ön, “Özellikle yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına sahip çıkması ve vatandaşı bilgilendirmesi gerekmektedir. Ülkemizin her damla suya ihtiyacı var, bunu bilerek suyu ihtiyatlı kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 313 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.