Muğla Milletvekili Süreyya Öneş TBMM plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, Muğla’nın yaz aylarında sıklıkla karşılaştığı Orman Yangınları ile ilgili önemli sorular yöneltti. Bakanlığın verdiği yanıtların ciddi eksikler içerdiğini ve yangınlarla mücadelede yetersiz kalındığını belirterek sert eleştirilerde bulundu.

MSKÜ “1 Fikir 1 Ege” Yarışmasına Ev Sahipliği Yaptı MSKÜ “1 Fikir 1 Ege” Yarışmasına Ev Sahipliği Yaptı

Rakamlar ortada Bakanlık hala her şey ortada diyor. Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği sorularda, bu yıl Muğla’da yaşanan büyük orman yangınlarına dikkat çekerek, ‘’1148 hektar orman alanı kaybettik; bu durum gerçekten alarm verici. Bakanlık, bu kadar geniş bir alanın yanmasını nasıl açıklıyor?’’ ifadelerini kulandı.

Derici, ‘’Bakanlık 831 iş Makinası, ve 2655 müdahale aracı ile yeterli bir Alt yapıya sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak Türkiye’nin yangın riski haritasına baktığımızda, bu sayılar ihracat duyulanın çok altında kalıyor. Muğla gibi her yıl alevlere teslim olan bölgeler daha fazlasını hak etmiyor mu? Neden bu konuda bir artış planlanmıyor?’’ sorularını yöneltti.

Emniyet şeritleri yeterli değil. Bakanlığın ormanlarda emniyet şeritleri oluşturduğu yönündeki açıklamasına ise ‘’Muğla’daki köylüler bu şeritlerin hem sayıca hem de genişlik açısından yetersiz olduğunu belirtiyor. Yangın da bu şeritler yeterli olmuyor, ormanlarımız korunamıyor’’dedi.

Yangın ile mücadelede gece görüş helikopterlerinin sınırlı kullanımının önemli bir eksik diyen Derici, ‘’ Gece görüş helikopterinin kullanılmaması durumunda yangın sabaha kadar devam ediyor ve kontrolü mümkün olmuyor. Daha fazla helikopter alınması ile bu risk azaltılabilir. Gece görüş helikopterinin artısı eksisi bilimsel olarak ispatlanmamış diyorlar, oysa bunları verimli kullanan birçok ülke var, dünya da bu mücadele nasıl yapılıyor? Detaylıca incelenmeli ve çözüm getirilmeli. Zira Bakanlığın görevi en iyi müdahalenin nasıl yapılacağını tespit edip gereğini yapmak’’dedi.

Doğru planlama ve kaynak yöntemi ile yangınların etkisi azalabilir. Bakanlığın verdiği cevapları yetersiz bulan Öneş Derici, ‘’Doğru müdahaleler, yeterli sayıda personel ve ekipmanla, her yaz orman yangınları ile mücadele eden Muğla halkının daha az zararla kurtulabilir’’ dedi.