Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin: “PCR testi aşı olanların sayısını düşürür”

Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin: “PCR testi aşı olanların sayısını düşürür”

Neval ArslanSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son dönemde adından çok fazla söz ettiren MU varyantıyla ilgili Türkiye'de 2 vaka olduğunu ve 2 vakanın da İstanbul'da tespit edildiğini açıkladı.Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, mutant virüslerin çok hızlı ve yaygın durumda olduğunu belirtti.Başkan Şahin, Türkiye’de etkili olan virüsünün yüzde 90’ının Delta varyantı olduğunu dile getirdi.“VERİLER MESLEK ÖRGÜTLERİYLE PAYLAŞILMIYOR”MU...

A+A-

Neval Arslan

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son dönemde adından çok fazla söz ettiren MU varyantıyla ilgili Türkiye'de 2 vaka olduğunu ve 2 vakanın da İstanbul'da tespit edildiğini açıkladı.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, mutant virüslerin çok hızlı ve yaygın durumda olduğunu belirtti.

Başkan Şahin, Türkiye’de etkili olan virüsünün yüzde 90’ının Delta varyantı olduğunu dile getirdi.

“VERİLER MESLEK ÖRGÜTLERİYLE PAYLAŞILMIYOR”

MU varyantının Türkiye’de sadece İstanbul’da ve 2 kişide görüldüğüne yönelik doğruluğunu sorgulayan Başkan Şahin, “Ne kadar doğru? Türkiye’de gerçekten iyi bir mutant taraması yapılıyor mu? Bilgiler meslek örgütleriyle paylaşılmıyor. Burada önemli olan Delta varyantı da olsa MU varyantı da olsa şuanda en keskin mücadele yöntemi aşılama.” dedi.

“AŞI BULGUSU AŞI TEREDDÜTÜNE İTİYOR”

Aşı tereddütünü ortadan kaldırmak için her türlü söylemden kaçınılması gerektiğini belirten Başkan Şahin, “Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı halen yerli aşı bulgusu yaparak aşı tereddütü olan insanları yerli aşıyı bekleme noktasına itecek açıklamalarda bulunuyor. Hâlbuki yapılması gereken, olması gereken çok acil ve hızlı bir şekilde elimizde bulunan aşıların bir şekilde uygulaması. Sürekli yerli aşı vurgusu yapmak aşı tereddütünü ve gevşemeyi beraberinde getiren bir durum, bundan endişe ediyoruz.” diye konuştu.

“SİNOVAC AŞISININ 3’ÜNCÜ DOZ TAKİBİ YAPILMALI “

2 doz Sinovac aşısından sonra 3'üncü hatırlatma aşısı gerektiğini söyleyen Başkan Şahin, “Bu aşı Sinovac olabilir. 2 Sinovac aşısı olanlar 3'üncü doz Biontec olarak yapılabilir. Onun etkinliği kanıtlanmış durumda.” dedi.

“VARYANTIN ETKİSİ AŞI TAKVİMİNİ ETKİLER”

Mutant virüslerin aşıya karşı dirençlerine bağlı olarak ilerde bu aşı takviminin değişebileceğini dile getiren Başkan Şahin, “Virüs genetik yapısını değiştirdikçe bizim aşıya olan ihtiyacımız artabilir. Bazı aşılar mutant virüslerde etkili olamayabilir. Bunu zaman gösterecek şuanda bunun için çok erken. Varyant daha çok hastalandırır veya öldürür gibi bir durum yok. Şuana kadar Covid-19'da ki en son varyant daha çok hastalandıran daha çok öldüren bir cinsten. Bundan sonrası için böyle mi olur bilemeyiz bilimde bu anlamda bir kesinlik yok. Belki daha kötü varyantlar gelecek belki de aşıya dirençli varyantlar gelecek. Sürekli grip aşısı yaptırdığımız gibi belki de 6 ayda bir Covid aşısı yaptırmamız gerekecek.” diye konuştu.

“PCR TESTİ YANLIŞ UYGULAMA”

“Aşı yaptırmayanlara 2 günde bir PCR testi yaptırın demek aşıya karşı tereddütü güçlendiriyor” diyen Başkan Şahin bu uygulamanın yanlış olduğunu belirtti.

Şahin, “Aşı karşıtlarının elini güçlendiriyor. Hükümetin bu şekilde açıklamalarda bulunması, aşı yaptırmıyorsanız 2 günde bir PCR testi yaptırın demeleri aşı olanların sayısını artırmaz daha da düşürür. Buda bizim pandemi ile mücadelemizi ne yazık ki düşürüyor. Kurumları tarafından genelgeye göre onların kaydı tutulup dosyalanması gerekiyor. İş yerlerinde de böyle. Kamu kurumu hastane okullar burada da yöneticilerin 2 günde bir PCR testlerini kontrol edip dosyalamaları gerekiyor. Bunların denetlenmesi gerekiyor onu da Sağlık Müdürü denetleyecek. Ancak PCR testi istenmesi pandemi ile mücadeleyi güçlendirici bir durum değil. PCR testi aşı yerine geçmez. Aşı karşıtlarına hiç fırsat verilmemesi lazım.” dedi.

“AŞI KARŞITLIĞI SUÇTUR”

Aşı karşıtlığının kabul edilemeyeceğini belirten Başkan Şahin, “Aşı karşıtlığı toplum sağlığı açısından suç oluşturmaktadır. Aşı karşıtlarının söylemleri eylemleri suç oluşturmaktadır. Bunun için savcılık ile adli makamlar harekete geçmeli. Aşı karşıtlarının beyanlarına söylemlerine mitinglerine izin verilmemeli. Çünkü tüm insanlığın sağlığı söz konusudur. İşveren, işçisini çalıştırmak istemeyebilir. Bunu bahane ederek çıkartabilir. Biz toplum sağlığını öncelemek zorundayız. Aşı yaptırmamak kişinin özel özgürlüğü ile kişinin özel kararı ile alakalı bir durum değil. Başkalarının sağlığını tehdit ettiği toplum sağlığını tehdit ettiği durumda aşı yaptırmamak, bunun propagandasını yaptırmamak suçtur.” şeklinde konuştu.

“DAHİL EDİLMİYORUZ”

Muğla Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün Muğla Tabip Odası’nı Pandemi ile ilgili hala hiçbir toplantıya davet etmediklerini söyleyen Başkan Şahin, “Biz her fırsatta pandemi ile mücadelede Muğla Tabip Odası’nın Pandemi kurulunda olması gerektiğini sürekli vurguluyoruz.  Ancak bu konuda bize şuana kadar olumlu bir yaklaşım olmadı.” dedi.

Bu haber toplam 325 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.