Tarihi saat kulesinin maketini yaptı

Tarihi saat kulesinin maketini yaptı

Sinem KarakayaMuğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki marangoz ustası Ali İlhan, 6 asırlık tarihi Arasta Çarşısı’nda bulunan şadırvanın ahşaptan maketini yapmasının ardından asırlık saatli kulenin de maketini yaptı. İlhan, her gün çalışarak 8 ayda tamamladığı maketin değerini, el emeğine değer veren alıcının belirleyeceğini ve o kişiye vereceğini söyledi.İlerleyen süreçte Arasta Çarşısı’nın da maketini yapmayı...

A+A-

Sinem Karakaya

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki marangoz ustası Ali İlhan, 6 asırlık tarihi Arasta Çarşısı’nda bulunan şadırvanın ahşaptan maketini yapmasının ardından asırlık saatli kulenin de maketini yaptı. İlhan, her gün çalışarak 8 ayda tamamladığı maketin değerini, el emeğine değer veren alıcının belirleyeceğini ve o kişiye vereceğini söyledi.

İlerleyen süreçte Arasta Çarşısı’nın da maketini yapmayı düşünen Ali İlhan, “Ustalık, makinenin yaptığı değildir, el emeğidir” şeklinde konuştu.

Öte yandan İlhan, bu çalışmaların belediye tarafından değerlendirilirse güzel olacağını söyleyerek Muğla’nın tarihi simgelerini işlemeyi sevdiğini belirtti.

“YÜZLERCE PARÇADAN OLUŞYOR”

Menteşe’de bulunan tarihi Arasta, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de uğrak yeri olan şadırvanda unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarından ustalar çalışmaya devam ediyor. Muğla’nın eski kervan yolu güzergâhı üzerinde yer alan geleneksel ticaret merkezi Arasta, tarihi dokusuyla, sivil mimari özelliklerini yansıtıyor. Menteşe’nin Şeyh Mahallesi Saatli Kule Caddesi üzerindeki atölyesinde el sanatları yapan, marangoz ustası Ali İlhan, tarihi değer taşıyan saatli kulenin ahşaptan maketi yaptı ve yüzlerce parçadan oluştuğunu söyledi. Evli ve 2 çocuk babası İlhan, her gün çalışarak 8 ayda Saatli kulenin birebir maketini onda bir oranı ahşap, tel ve tutkal kullanarak yaptığını söyledi.  İlhan, el emeği eserini dükkânında sergiliyor.

“BÖLGEMİZİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKILSIN”

İlhan, Muğla’nın önemli eserleri arasında Saatli Kulenin maketlerini de yaptığını belirterek, “Kentimizin değerlerini yaşatmak istiyorum. Şadırvanın maketini ortaya çıkardığım için gururluyum. Şimdi ise saatli kulenin maketini yaptım. Alacak olan kişinin el emeğine vereceği değeri merak ediyorum. Mesleğin gelecek nesillere aktarılması için kurslar açılması gerekiyor. Şadırvan maketimin ardından Muğla’mızın simgesi haline gelen saatli kuleyi yapmak istedim. Şadırvanı yaptıysam saatli kuleyi de yaparım dedim. Çokta beğenildi. Bu maketi yapmam 8 ayımı aldı. Geçmişte mühendislerle çalıştığım için bire bir ölçülerinde yapmaya dikkat ettim. Onda bir oranında küçülterek yaptım. 20 günde tasarladım. Ben bir eser yarattım. Emeğimin karşılığını bulursam tabii ki vereceğim. Tabii ki bunun değerini bilen alır. Bu mesleği en fazla 15 yaşında başlamalarını isterim buda merak ve azim işi. Parayı asla düşünmemek gerekir. Usta olduktan sonra herkese para gelir. Günümüzdeki teknoloji benim yaptıklarımı yapamaz. Ustalık, makinenin yaptığı değildir el emeğidir. Akıl ister merak ister işçilik ister. Bir arkadaşım aynısı ama bunun tellerine bir baktın mı kaç tane var diye bende hiç saymamıştım gidip ikisini de saydığımda aynı çıktı ve birebir olduğunu kesinlikle anladılar. Bunu da tabii ki ölçümlere bağlıyorum. Bu gibi el emeklerini belediyemiz sahip çıksın. Bu ürünler bölgemizin simgesi. Bu ürünler belediyeye yakışır. Belediyemizin bu ürünlere sahip çıkmasını istiyorum” dedi.

SAATLİ KULENİN TARİHİ

Balıbey Mahallesi Kara Mustafa Caddesinde yer alan saat kulesi, şehrin eski ticaret ve zanaat merkezi Arasta mevkiinde 1895’te Muğla’nın ilk Belediye Başkanı olan Hacı Kadızade Süleyman Efendi ve eşi Pembe Ana tarafından yaptırılmıştır. Şam şehrinde gördükleri kulenin bir benzerini hac dönüşü ünlü Rum usta Filvarus’a (Mihail Konstantin’in oğlu)  yaptırmışlardır. Saatli Kule, kesme taş ve tuğla kullanılarak, kare planlı ve beş katlı olup, aşağıdan yukarıya doğru küçülmektedir. Alt katı dükkân olarak kullanılan kulenin beşinci katına ise yuvarlak saat kadranı yerleştirilmiş. Her katın cephesine sivri ve yuvarlak kemerli dikdörtgen pencereler açılmış. Tarihi Saatli Kule'de bulunan 'Çan' sayesinde halk saati göremese de yapılan vuruşlar sayesinde saatin kaç olduğunu anlayabiliyor. Genellikle saat başlarında saat sayısı kadar çalan çan, yarım saatlerde ise tek çalıyor.   Üzerinde yer alan kitabede hem yapanı, hem de neden yapıldığı hakkında bilgiler bulunur. Kitabeyi de Muğla Rüştiyesi hocalarından ve Şahidi Mevlevihanesi neyzeni Dede İsmail Hakkı Efendi yazmıştır. Üzerinde ustasının imzasını taşıyan kulenin saati hala çalışmakta.

Bu haber toplam 641 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.