"TEFECİLER CİRİT ATACAK"

"TEFECİLER CİRİT ATACAK"

Neval ArslanMuğla TURİDER Başkanı Mahmut Kaytankaş, Coronavirüs kısıtlamalarının ardından 1 Temmuz’da tam açılmaya gidilmesine rağmen turizm sektörünün kalbi olan eğlence sektöründeki kısıtlamanın tatilcileri otellere hapsettiğini belirtti.Yaklaşık 20 aydır turizm sektörünün yara aldığını dile getiren Başkan Kaytankaş, salgın sürecinin devam etmesi ve sezon ortasında yaşanan orman yangınlarıyla Türkiye’de ekonomik yapının bozulduğuna...

A+A-

Neval Arslan

Muğla TURİDER Başkanı Mahmut Kaytankaş, Coronavirüs kısıtlamalarının ardından 1 Temmuz’da tam açılmaya gidilmesine rağmen turizm sektörünün kalbi olan eğlence sektöründeki kısıtlamanın tatilcileri otellere hapsettiğini belirtti.

Yaklaşık 20 aydır turizm sektörünün yara aldığını dile getiren Başkan Kaytankaş, salgın sürecinin devam etmesi ve sezon ortasında yaşanan orman yangınlarıyla Türkiye’de ekonomik yapının bozulduğuna dikkat çekti.

Kaytankaş, 1 Temmuz genel açılma süreci sonrasında turizm, yeme, içme ve eğlence sektörünün sıkıntılarının devam ettiğini belirterek değerlendirmede bulundu.

Türkiye’de turizm sektörünün en büyük payında eğlence sektörünün gece 03:00 ‘e kadar müzik yapan işletmelerden oluşan bir yapısı olduğunu hatırlatan Kaytankaş, “Sayın Cumhurbaşkanın yapmış olduğu bir açıklamada, ‘kusura bakmayın kimse kimseyi rahatsız etmemeli’ şeklinde oldu. Açıklama akabinde ne yazık ki hiç bir eğlence programı 00:00'dan sonra müzik yapamamaktadır. Fakat öncesine gidersek pandemi öncesinde hayat nasıldı ve nasıl işliyordu? Bu tamamen yerel yönetimlerin ve mevcut belediyelerinin meclis kararları ile aldıkları kararlar ile yürürlükteydi. Valilik burada inisiyatif kullanabilirdi ama sonuç itibari ile mevzuat belediyeler, belediye meclis kararlarını alırlar ve ilçe bölgesindeki ilçe kaymakamına ve güvenlik kollarına bildirir. Kararın verilen bölgelerde toplanma alanı, eğlence merkezlerinin olduğu kısımlardır. ‘Biz bu bölgelerde müzik yayılımının saat 03:00 ve kapanış saatini 04:00 olarak belirledik. Belediye meclis kararı olarak bu kararı aldık. Bu karar ancak turizm sezonun başladığı 1 Nisan ile bitiş tarihi veriyorum örneğin Ekim sonudur. Bu tarihe kadar devam eder.’ şeklinde işleyebilirdi.” dedi.

“20 AY KAPALI KALDILAR”

Müzik saatini gece 00:00 ‘dan sonraya uzatamadıklarını söyleyen Kaytankaş, “Nihayetinde Türkiye genelinde turizm bölgelerine gelen turistler yerli turistler haricinde dışarıdan gelen yabancı turistlerde mevcuttur. Bunların geliş sebepleri her yerde bulunan turizm seçeneklerinin dışında bir arayışları var. Türkiye deniz, kum, güneşi ile faaliyet gösteren bir turizm ülkesi iken eğlence sektörünü de arayan bir kitle var, gelen yabancı turistler arasında. Bunlar özellikle Bodrum, Marmaris veya Antalya gibi birçok yer var gündemde. Ne yazık ki biz bu müzik yayınını aşıyoruz diye tahmin ediyorduk ama sonuç itibari ile bunların hiç biri gerçekleşmedi. Turizm bölgelerindeki işletmelerin kapanış tarihleri, normal pandemi sürecindeki kapanış tarihlerinden çok daha uzun bir süreç. 20 aya varan kapanma süreleri oldu bu esnafların.” şeklinde konuştu.

MÜZİK YASAĞI TATİLCİLERİ OTELE HAPSETTİ

Dışarıdaki eğlence mekânlarının 00:00 'dan sonra müzik yapamamasından dolayı bu durumun otellerin işine yaradığını belirten Kaytankaş, “Oteller kendi iç dünyasında bulunan işletmeleri ya kiralayarak ya da kendileri işleterek gece 00:00 'dan sonra müzik yapmaya başlayarak, eğlence sektörüne rakip olmaya başladılar. Bunlarda sektörü sıkıntıya soktu ve sıkıntı hala devam ediyor.” dedi.

“BEDEL TURİZME YANSIDI”

“Turizm bölgelerinin, Türkiye’yi bayramda ağırlarken, koskocaman Türkiye bir yangınla birlikte ne Muğla'ya nede Antalya'ya sahip çıkabildi” diyen Başkan Kaytankaş, “Türkiye genelinde yaklaşık 15-20 gündür devam eden ve geçtiğimiz 1-2 gün içerisinde de yangınların son bulması ile Türkiye’de doğal bir afet yaşadık. Ormanlarımızı kaybettik. Ama bu süre içerisinde tekrar en çok bedeli ödeyen taraf turizm bölgeleri oldu. Çünkü yeme, içme ve eğlence sektörü ile otellerde sıkıntı yaşamaya başladı. İnsanlar korkarcasına otellerden uzaklaşıp kaçtı. Rezervasyonlar iptal edildi.” ifadelerini kullandı.

“LÜTFEN BURAYA GELMEYE DEVAM EDİN”

Kaytankaş, Türk halkını bu konuda biraz daha bilinçli olmasını ve evlerinden çıkıp tatil beldelerine gelerek tatil yapmalarını ve özellikle bu tatil ile birlikte esnaflara azda olsa destek olmalarını rica ettiklerini belirterek, “Biz hep bir sloganla çıktık, ‘Muğla hala cennet. Lütfen buraya gelmeye devam edin.’ diye paylaşımlarımız oldu. İnsanları buraya davet ettik ve davet etmeye de devam ediyoruz. Buradaki dayanışmanın, yangındaki yardımseverliği çok takdir ettik. İnanılmaz bir ülkeyiz, bir anda çoğaldık. Her şeye yardım ettik ama bu yardımın arkasından insanların tatile çıkarak desteklemelerini düşünüyoruz. Umarım 15 günde olsa 20 günde olsa veyahut 1 gün bile olsa, Eylül ayının sonuna kadar sezonun gideceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“YAPILANDIRMA BORÇLARI DURUYOR”

Turizm bölgelerindeki işletmelerin yapılandırma borçlarına değinen Kaytankaş, “Bankalarda öteleme yok. 1 yıl daha krediyi uzatmanın ya da ertelemenin akabinde kullandığınız rakama göre bankaların önünüze koyduğu bir faiz oranı ile karşılaşıyorsunuz. ‘Bu parayı ödeyin ben sizin kredinizi 1 yıl daha öteleyeyim’ diyor resmen. Ne yazık ki turizm bölgelerinde her şey birbirine zincirleme olarak ilerliyor. Otelci otelini doldurursa, gelen müşteri dışarıya çıkarsa, otelcide kazanıyor yeme, içme ve eğlence sektörü de kazanıyor yanı sıra istihamda kazanıyor.” dedi.

“OLUMSUZ TABLO NETİCESİNDE YILSONUNA DOĞRU GİDİYORUZ”

Turizmin kötüye gitmesinin uluslararası platformda bir durum olduğuna dikkat çeken Kaytankaş, “Özellikle bulunduğumuz bölge İngiliz pazarı ağırlıklı olan bir bölge. Bu bölgede de İngiltere'nin Türkiye'ye güvenli bölge içine almaması turizme katkı sağlamamasından dolayı İngiliz pazarında çalışan birçok otelci zor durumda. Elbette böyle bir tablo buradaki yeme içme sektörünü de bağladı. İnanılmaz bir olumsuz tablo neticesinde yılsonuna doğru gidiyoruz. Umut ediyorum ki hükümetimiz bu konuda hem Turizm Bakanlığı’nın hem Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları ile birlikte bir adım atılır. Nefes kredisi olabilir, kredi fonundan kredi kullandırılabilir.” şeklinde konuştu.

“TEFECİLER CİRİT ATACAK”

Turizmcilerin kredi çekemediğini ve bu oranın çok fazla olduğunu söyleyen Kaytankaş, “İşletmelere yönelik sezon sonu bölgede tefeciler cirit atacak gibi görüyorum. Bunun sebebi ise pandemi döneminde bir çok işletmenin ticari itibarı bankalar nezlinde bozuldu. Biz her platformumuzda bir ticari affın çıkması gerektiğinin altını çizdik. Ticaret Odası Odalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu olmak üzere Maliye Bakanına kadar bu konu ile ilgili taleplerimizi dile getirdik. Esnaf denilince ikilem oluyor. Esnafa şirketlerde dahil olmalı bu kriterde. Çünkü şirketlerin de ticari itibarları bozuldu, çekleri yazıldı. Şahsi işletmelerin şahıs işletmesi olduğu için onlarında bankada kredi kartları ödenmedi. Zor bir süreç oldu. Hepsi kara listede.” dedi.

“TİCARİ BİR AF OLMALI”

Kara listede olan bir esnaf ya da işletmeci şirketlerinin tekrar önünün açılmasında tek bir yol olduğu belirten Başkan Kaytankaş, “Türkiye genelinde bir ticari af olmalı. İnsanlar kara listeden çıkabilmeli ve tekrar bankalar nezlinde kredi kullanabilmeli. Kredilerinde doğru işletmelere ulaşması gerekiyor. Kim ile oturup konuştuysak, hep duyduğumuz, bankalar risk gördüğü işletmelere değil, risk görmediği işletmelere kredi garanti fonlarındaki kredileri dağıttılar. Tek tesellimiz, turizm bölgelerinde yaşanan yangınlar ve doğal afetlerden dolayı bölgelerin ayrıcalıklı bölge ilan edilerek, buradaki işletmeleri kapsayan genel, kredilerin faizsiz bir şekilde ötelenmesi anlamında da bir adım atılmalı. Yoksa emin olun yılsonu birçok yerde duyulacak, ilanlarda da göreceğimiz ‘satılık oteller veya bankanın haciz ettiği işletmeler’ yazıları olacak. Bankalar artık bana göre bu adımlar atılmazsa gayrimenkul zengini bankalar olacak. Çünkü verdikleri her kredinin neticesinde ipotek karşılığında kullanıyorlar kredilerini. Turizm bölgelerindeki işletmeleri ve otel sahiplerini özellikle altını çizerek belirtmek istiyorum yeme, içme sektörünü görmemezlikten gelmezler. Bütün halka hizmet eden, istihdam sağlayan bu sektöre sahip çıkılır.” diye konuştu.

ÜNİVERSİTENİN ESNAFA KATKISI VAR

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Muğla'daki esnafa katkısının olduğunu dile getiren Kaytankaş, “Üniversite bölgelerinde de yatırımı olan esnaf ve işletme sahibi arkadaşlarımız var. Milli Eğitim Bakanı görevden istifa etti yerine yeni Milli Eğitim bakanı atandı. Fakat şuana kadar duymak istediğimiz o güzel haberleri kimseden duyamadık. YÖK bu konuda hep pasif kalarak açıklama yapmadı. Üniversiteler açılacak mı açılmayacak mı sorularının yanıtları yoktu. Ama biz basından takip ediyoruz eğitimler yüz yüze başlayacak. Muğla Üniversitesi akademik takvimini açıkladı fakat üniversiteler açılacak mı yoksa online olarak devam mı edilecek, bunların hepsi birbirine bağlantılı. Türkiye'de ki tüm üniversitesi olan iller ve ilçeler emin olun ekonomik yapıları öğrenciye dayalı olan yapılar. Bunların hepsi zincirleme. Öğrencinin yoğun olduğu bölgelerde Üniversitenin açılmasını herkes gibi bizler de resmi bir şekilde bekliyoruz.” dedi.

“KABULLENEMEYİZ”

Böyle bir senatonun böyle bir yapının içerisinde bazı kararlar alınırken senatonun ticari anlamda da bakması gerektiğine değinen Kaytankaş, “Eğer bu konu üniversitede ki senatoya ve üniversite rektörlüğüne bırakılırsa biz bunu kabullenemeyiz. Kötekli’de bütün iş kolu tamamen üniversiteye bağlı. Üniversite kapalı olduğu sürece içeresinde esnafın ayakta durmasının imkânı yok. Turizm bölgeleri haricinde üniversite bölgelerine de değiniyoruz. Üniversite bölgelerinde ki okulların açılmasındaki kriterlerin bir an önce belirlenmesi ve şartların neticelenmesi hususunda biz dernek ve federasyon olarak destek vermeye razıyız.” şeklinde konuştu.

“AŞI OLMAYANLARA DESTEK VERMEYELİM”

Aşı olmayanlara destek vermemeye çağrıda bulunan Başkan Kaytankaş, “Bizde bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın yanında olalım. Üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı’nın tüm Türkiye genelinde duruşunu belirlemesi gerekiyor. ‘Üniversiteye aşısını olmayan öğrenciyi almayacağız, üniversiteyi açıyoruz ama şartımız aşı olmanızdır.’ diyerek belirtmeli. Bizde işletme sahipleri olarak destekleyelim. HES kodu ile sorgulamanın yanında aşı kartını sorgulanmalı ve aşı kartında 1 doz bile aşı yoksa üniversiteye öğrenci alınmamalı.” dedi.

“BİZİMDE ÇIKARLARIMIZI KORUSUNLAR İSTİYORUZ”

Yeme içme ve eğlence sektöründe yaklaşık 145 bin işletme olduğunu belirten Kaytankaş, “Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın yanındayız. Aynı zamanda da üniversite bölgelerindeki rektörlerimize ve senatolarını destekliyoruz. Alacakları kararlarla doğru orantılı birlikte paralel adım atmak şartı ile desteğimiz tamdır. Bizimde çıkarlarımızı korusunlar istiyoruz. Çünkü 16 aydır pandemi, arkasından 20 gün süren orman yangınları gerçekleşti. Üniversiteleri zamanında açamazsak sıkıntı daha da büyüyecek, ekonomik yapı çöküşe doğru gidecek.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 363 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.