Buse Nil Tokur
MSKÜ yüksek lisans mezunu Kaan Çetin, başarısıyla isminden bahsettirdi. Kaan Çetin, “Malazgirt Savaşı ile ilgili olarak ülkemizde yapılan ilk yüksek lisans ve doktora seviyesindeki ilk araştırma, ilk eser olarak kayıtlara geçti tezimiz” dedi.
Türkiye’de Malazgirt Savaşı ile ilgili olarak yapılan ilk yüksek lisans ve doktora seviyesindeki ilk araştırma, ilk eser olarak kayıtlara geçen tez, giriş bölümü dışında üç bölümden ve 83 sayfadan oluşuyor.
Birinci bölümde, Bizans imparatorluğu açısından savaşın en önemli aktörlerinden biri olan Romanos Diogenes’in imparator olmadan önceki hayatı ve imparator oluşuna değinildi. Akabinde ki ikinci bölümde de, Malazgirt savaşına çıkılma nedenleri üzerinde yoğunlaşıldı. Üçüncü bölümde de, Bizans ordusunun Malazgirt savaşını kaybetmesinde ki etkenlerden biri olan orduyu ele alarak Bizans İmparatorluğunun savaşı kaybetmesinde ordunun ne kadar payının olduğunu kestirtmeye ve bu konu hakkında bazı malumatlar vermeye çalışıldı.
Türkiye’de konu hakkında ilk çalışmayı hazırlayan Kaan Çetin, “Yaptığımız uzun araştırmalar sonucunda Malazgirt ülkemizin yani günümüz coğrafyasının bile kaderini değiştiren Malazgirt savaşıyla ilgili olarak yüksek lisans ve doktora seviyesinde herhangi bir çalışma yapılmadığını gördük ve bu nedenden dolayı tezimin konusu Malazgirt oldu. Tezimizde birçok Arapça, Farsça, Süryanice, Fransızca ve Yunanca dili geçiyor. Günümüz batı dillerinden de Arapça, Yunanca ve Farsça eserler taranmaya gayret edildi. Yaklaşık 3 buçuk yıl içerisinde kaleme alınan çalışmamız genel hatları itibariyle salt bir savaşın anlatımı ile ilgilenmekten ziyade daha çok Malazgirt Savaşı ile ilgili bilgiler konu edinen Bizans kaynakları ve bu savaşa değinen Batılı araştırmacıların Bizans ordusunun savaşı kaybetmesinde ki nedenleri neden açıkladıklarını tartışmak üzeredir” dedi.