TİCARET BORSASI BAŞKANI ÖZTÜRK MUĞLALI ÜRETİCİYE MÜJDEYİ VERDİ

TİCARET BORSASI BAŞKANI ÖZTÜRK MUĞLALI ÜRETİCİYE MÜJDEYİ VERDİ

NEVAL ARSLAN// Yaklaşık 10 yıldır Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPARD) kapsamındaki desteklemelerden Muğlalı üreticilerin yararlanması için çaba sarf eden Muğla Ticaret Borsası, Veteriner Hekim Hurşit Öztürk’ün başkanlığı döneminde müjdeyi verdi.

A+A-

Muğlalı üreticilerin IPARD kapsamındaki desteklemelerden yararlanabileceği müjdesini açıklayan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Hurşit Öztürk, “IPARD-3 Programı kapsamında, süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek. Ayrıca Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik olarak da süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek” dedi.

Yaklaşık 10 yıldır Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPARD) kapsamındaki desteklemelerden Muğlalı üreticilerin yararlanması için çaba sarf eden Muğla Ticaret Borsası, Veteriner Hekim Hurşit Öztürk’ün başkanlığı döneminde müjdeyi verdi.

“MAALESEF YILLARCA İLİMİZ ÇOK ŞEY KAÇIRDI”

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Hurşit Öztürk yaptığı gazetemize yaptığı açıklamada, “IPARD kapsamındaki desteklemelerin diğer illerle birlikte ilimizde de uygulanıyor olması için 10 yıldır çaba sarf eden bir borsa olarak, başvurmadığımız ne bakanlık ne de eline dosya hazırlayıp tutuşturmadığımız vekil kalmadı. Maalesef yıllarca ilimiz çok şey kaçırdı. Bu bağlamda düşündüğümüzde yaz aylarında milyonlarca turiste ev sahipliği yapan ilimizde markalı kaç adet ürün sayabiliriz? Coğrafi konumu nedeniyle kendine özel lezzet ve nefasetiyle gurur duyduğumuz ürünleri hak ettiği düzeyde tanıtıp pazarlayabiliyor muyuz? Tarımdan turizme istenilen istihdamı yaratabildik mi? Bu eksikliklerimizin temel sebebi tarım - turizm entegrasyonunu halen daha gereken düzeye çıkaramamamız ve ilimizde tarıma dayalı bir sanayinin gelişememiş olmasıdır. Bu müjdeyle artık yeni bir dönemin başındayız, IPARD-3 Programı kapsamında, süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek. Ayrıca tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik olarak da süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek. Artık bize düşen ilimize gelecek yüz milyonlarca liralık yatırım ve akabinde istihdam ve refah seviyesinin arttırılması için hep birlikte çalışmak olacaktır” dedi.

TARIMSAL ALANDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

İklim değişikliği, kuraklık, doğal kaynakların azalışı gibi sebeplerle tarımda sürdürülebilirlik önemli ölçüde etkilenmekte ve gıdaya erişimin önemini her geçen yıl zorlaştığı bu zorlu süreçte tarım sektörünün stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu toplumun her kesiminin daha iyi kavradığını belirten Başkan Hurşit Öztürk, “Tarımsal alanda dışa bağımlılığın azaltılması, kırsal kesimin yaşam standardının yükseltilmesi, çağa uygun, modern teknikler kullanılarak üretimin kaliteli ve verimli bir hale gelebilmesi için tarım sektörünün desteklemelerle teşvik edilmesi sadece üretici boyutuyla değil özellikle istihdam konusunda da en önemli şarttır. Tarım ve istihdam denildiği zaman, sadece üretim değil, ürünlerinin hammadde olarak kullanılarak, katma değer oluşturulması, ürünlerin işlenmesi ve tüketime arz edilmesi, aşamalarında da istihdam yaratması ile ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Tarıma dayalı sanayi işletmelerine sağlanacak hammaddenin süreklilik arz etmesi için tarımsal üretimin akılcı bir şekilde yapılması, tarım, sanayi ve ticaret kesimleri arasında endüstriyel bir ilişkinin kurulması ve yaratılan katma değerin sağlıklı bir şekilde paylaşılmasına yönelik bir sistemin oluşturulması, ilimiz açısından büyük önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Muğla'ya hayırlı olması umudu ile yaptığı çağrının olumlu karşılanmasını dileyen Başkan Öztürk, “Bu konuda emeği geçen tüm yetkililere başta Sayın Valimiz Orhan Tavlı'ya ve Tarım İl Müdürümüz Barış Saylak Bey'e ilimiz ve üyelerim adına sonsuz teşekkür ederek, bir bulunmak arzusu ile de hizmet verilecek yer için, tarım ve tarıma dayalı sanayinin merkezi olan borsa binamızda yer vermek çağrımızı iletiyoruz” dedi.

KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI (IPARD)

Avrupa Birliğinin, aday ve potansiyel aday ülkelere adaylık sürecinde destek olmak amacıyla oluşturduğu Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPARD) kapsamına Muğla'nın da dahil edileceği için büyük heyecan duyduğunu da ekleyen Muğla Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Hurşit Öztürk, “Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde, Türkiye'deki Yüksek Planlama Kurulu tarafından da 30 Aralık 2009 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren IPARD programı Ülkemizde iki dönem halinde uygulanmıştır. IPARD-I desteği 2007-2013 yıllarını kapsamış, bu kısımda 20 il dahil edilmiştir. IPARD-2 desteği 2014-2020 yıllarını kapsamış, bu kısımda ise ilave 22 il olmak üzere toplam 42 il bu desteklerden faydalanmıştı. Üçüncü dönem olan ve Muğla'nın da dahil olacağı IPARD-3 programı 2021-2027 yıllarını kapsayacak olup Tarım ve Orman Bakanımızın söylediği gibi umarız 81 ili kapsar ve üreten bütün vatandaşlarımız bu desteklerden faydalanma fırsatı bulurlar” diye konuştu.

“TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”

Muğla’nın IPARD-3 Programı kapsamında yararlanacağı desteklemelere ilişkin bilgi veren Başkan Öztürk şu ifadelere yer verdi:

“Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek. Tarım-Çevre-İklim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeşitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek. Yerel Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesi - LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek. Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları: Yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında yerel yönetimler desteklenecek.Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek. Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak olup, toplam yatırımın 555 milyon avro olacağı belirtilmiştir. Muğla Ticaret Borsası olarak Muğla'daki bütün çiftçilerimize, üreticilerimize işlerini daha da geliştirmeleri için tüm gücümüzle çalışacağımızı, destekleyeceğimizi belirtmek isterim. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteklenme Kurumu (TKDK) Türkiye’deki varlık amacı Avrupa Birliği ve Uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye’de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan 4 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile kurulan 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği katılım öncesi yardım fonları ile desteklenecek tarım ve kırsal kalkınma programını (IPARD) uygulanacak olan kurumdur.”

Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.