Topraktan çıkan balıkları “Milas üretiyor, dünya tüketiyor”

Topraktan çıkan balıkları “Milas üretiyor, dünya tüketiyor”

Sinan BoyacıMuğla'nın Milas ilçesinde, Milas Su Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç atıl durumdaki pamuk tarlalarını, kurdukları toprak havuzlarda yıllık 3 bin ton çipura ve levrek ürettiğini söyleyerek, "Bize göre Milas üretiyor, dünya tüketiyor” dedi.Milas İç Su Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç,  son yıllarda soğuk hava deposu ve pazar ağını kurarak, balığı iç piyasaya pazarlayıp üreticinin mağduriyetinin...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla'nın Milas ilçesinde, Milas Su Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç atıl durumdaki pamuk tarlalarını, kurdukları toprak havuzlarda yıllık 3 bin ton çipura ve levrek ürettiğini söyleyerek, "Bize göre Milas üretiyor, dünya tüketiyor” dedi.

Milas İç Su Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç,  son yıllarda soğuk hava deposu ve pazar ağını kurarak, balığı iç piyasaya pazarlayıp üreticinin mağduriyetinin de önüne geçmeye çalıştıklarını belirtti. Toğuç, “Tarıma elverişli olmayan arazilerde suları kullanarak kültür balığı yetiştiriyoruz. Özellikle son yıllarda ağırlıklı olarak levrek ve çipura yetiştiriciliği yapıyoruz” dedi.

“BİRLİK OLARAK ÜRETİMİMİZİ YENİDEN CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Geçtiğimiz yıllarda 9 bin ton üretim kapasitesi olduklarını ve amaçlarının birlik olarak üretimi yeniden canlandırmak olduğunu söyleyen Başkan Muhammet Toğuç, “Milas ilçesi su ürünleri üreticileri birlik başkanı aynı zamanda kendimde toprak havuz balık yetiştiricisiyim. 2005 yılından bu yana bu işi yapmaktayım. Bölgemizde tuzlu su çıkan bölgelerde bu işlemi yapıyoruz. Tarama ve ziraata uygun olmayan yerlerde bu işlemi yapıyoruz. Yer altından çıkan suyu kullanan yaklaşık 60 işletmemiz var. Yılda son dönemlerde girdilerin artmasıyla ve pandemi nedeniyle 3 bin ton üretimimiz var.  Geçtiğimiz yıllarda 9 bin ton üretim kapasitemiz vardı. Amacımız burada birlik olarak üretimimizi yeniden canlandırmak istiyoruz ve bunun içinde Milâs bölgemizde soğuk zincirini korumak ve tüketiciye sağlıklı balık yedirmek amacı ile bir soğuk hava deposu ve balık paketleme yerimizi yapacağız. Buda birliğimizin bulunduğu bir arazide yapacağız. Resmi işlemler tamamlanmak üzere, inşallah ilerleyen süreçte tamamlayacağız. Bizim bölgemizde yapılan toprak havuzu balıkçılığı ülkemizde ve dünyamızda yok denilecek kadar azdır. Tamamen Milâs bölgemize ve Kışlacık mevkiimize has üretim şeklidir. Bölgemizde ve yöremizde çıkan bu tuzlu suyu kullanıyoruz. Tarıma elverişli olmayan arazileri biz kullanılır duruma getiriyoruz. Ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlamaktadır. İşletmelerimizin birçoğu da aile işletmeleridir. Bölgemizin ciddi geçim kaynağı sağlamakta ve istihdam sağlamaktadır. Yaklaşık bu havuzlardan ortalama havuzların açıldıkları özelliklere göre ortalama 60 – 70 metre uzunluğunda 50 metre genişliğinde ve 2,5 metre derinliğindeki bir havuzda 7- 8 ton bir ürün elde edilmektedir” dedi.

Engin su balık çiftliği sahibi Faruk Enginsu, “Bölgemiz tarıma elverişli olmadığı için böyle bir şey geliştirdik. Deniz balığını karada yetiştirmeye başladık. İşletmemiz aile işletmesidir. Burada levrek, çipuranın yanı sıra granyöz gibi çeşitli balıklar üretiyoruz” dedi.

"PAMUK TARLASI, SU TUZLU"

Tarla balıkçılığı yapan üreticilerden Ahmet Vural, geçtiğimiz yıllarda pamuk yetiştirdiğini, ancak son yıllarda pamuğun para etmemesi üzerine atıl kalan tarlasında havuz kurup tarla balıkçılığı yapmaya karar verdiğini söyledi.

Ahmet Vural, "Özellikle toprağımız çorak, suyumuz tuzlu olduğu için böyle bir alternatif geliştirdik. Deniz balığını karada yetiştirmeye başladık. Zevkli ama çok yorucu bir iş. Havuzlardaki balığa ayırdığımız vakti evdeki çocuklarımıza ayıramıyoruz. Balığa çocuğumuz gibi bakıyoruz. Yağmur çamur demeden havuzlarda balık yetiştirip talebi karşılamaya çalışıyoruz. Bizim balığımız yer altı kaynak sularından beslendiği için lezzetli" dedi.

Bu haber toplam 746 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.