TROPİKAL MEYVE ÜRETİCİSİNİN HEDEFİ ÇOCUK HASTANELERİNE MEYVE GÖNDERMEK

TROPİKAL MEYVE ÜRETİCİSİNİN HEDEFİ ÇOCUK HASTANELERİNE MEYVE GÖNDERMEK

Muğla’nın Dalaman ilçesinde yaşayan Turgut Barın, hobi olarak başladığı tropikal meyve üretimini, kurduğu serada guava, pitaya, yıldız meyvesi gibi 50 farklı tür ile sürdürüyor. Yaklaşık 12 yıldır bu işi yaptığını ve her şeyden önce bu işin koleksiyoncusu olduğunu dile getiren Barın, “Ben her şeyden önce koleksiyonerim. en büyük hedefim huzurevleri ve çocuk hastanelerine bu meyveleri göndermek” dedi.Tropikal meyve üreticisi Turgut Barın,...

A+A-

Muğla’nın Dalaman ilçesinde yaşayan Turgut Barın, hobi olarak başladığı tropikal meyve üretimini, kurduğu serada guava, pitaya, yıldız meyvesi gibi 50 farklı tür ile sürdürüyor. Yaklaşık 12 yıldır bu işi yaptığını ve her şeyden önce bu işin koleksiyoncusu olduğunu dile getiren Barın, “Ben her şeyden önce koleksiyonerim. en büyük hedefim huzurevleri ve çocuk hastanelerine bu meyveleri göndermek” dedi.

Tropikal meyve üreticisi Turgut Barın, “Yaklaşık 10-12 yıldır bu işi yapıyorum. Az sayıda bitki ile başladım. Ben her şeyden önce koleksiyonerim. Birçok meyvenin birçok türünü yetiştirip daha detaylı bilgi sahibi olmak daha mantıklı geliyor. Bu türlerden kendi türümü çıkarmak için çalışmalarım var, bu yolda epey yol kaydettiğimi düşünüyorum. Sonuçta birçok türü benim gibi insanlar çıkarmakta bunu yaparken en önem verdiğim konu doğa ve toprağa zarar vermeden yapmak daha ahlaki ve keyif verici” dedi.

“FAYDALI BAKTERİLER VE MANTARLARI KULLANIYORUM”

Birçok ürünü Antalya’ya gönderdiğini ifade eden Barın, “Toplu olarak belirli periyotlarda kimyasallardan ziyade faydalı bakteriler ve mantarları kullanıyorum. Dünyada bu konuda yapılan birçok çalışmayı takip ediyorum. Bu toprak ve doğanın bize emanet olduğunu unutmamak gerek. Seramda ve bahçemde yaklaşık 40-50 tür ve bu türlerinde kendi aralarında ki çeşitlerle epey bir sayı yapmaktadır. Yukarıda belirttiğim gibi bu meyvelerin doğal olarak yetiştirilmemesi durumunda faydadan ziyade kalıntılardan dolayı zararlı olacaktır. Benim prensibim herhangi bir meyveyi dalından gönül rahatlığı ile yiyebiliyorsam o meyveyi herkes yiyebilir. Doğada bulunan her şeyin bir sebebi olduğu gibi bu meyvelerinde faydaları muhakkak var. Mesela papaya meyvesi kan sorunu olan insanlara çok faydalı olduğu, dragon fruit meyvesinin yüksek kalsiyum içeriği olduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Jambolan meyvesi ile diyabet için çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

“ÜLKEMİN ÇOCUKLARINI MUTLU ETMEK BENİM İÇİN ONURDUR”

Gerekli destek alamadığını söyleyen Barın, “Muğla’nın bu konuda bence Mersin ve Antalya’dan geride kaldığını düşünüyorum. Sahildeki birçok ilçemizin lokasyonunun uygun olduğunu düşünüyorum. Gerekli bir destek almadım. Bu konuda üniversitelerin tamamen profesyonelce dünyadaki gelişmeler paralelinde çalışmalar yaparak çiftçileri aydınlatmasını isterim. İlerleyen süreçte kendi türlerimi yaparak, özellikle Dalaman’da dış ortamda pazar değeri yüksek çeşitler çıkarmak isterim. Her işte olduğu gibi bu işlerde de sıkıntılarımız elbette olmakla beraber, öyle büyük sıkıntılarım yok. Benim zamanımım az olması en büyük problem, zaman bulunca Türkiye’nin değişik illerindeki köy okullarına meyvelerimi gönderiyorum ama zaman olmadığından fazla yapamıyorum. Ayrıca benim ülkemin çocuklarını mutlu etmek benim için onurdur. Bunu artık kalıcı bir aktivite edinmek en büyük isteğim. Çeşitli rahatsızlıktan dolayı bana ulaşanlara ücretsiz olarak ama doktor bilgisi şartı ile gönderim yapıyorum. Bunlar beni en mutlu eden aktiviteler. İlerde işlerimi daha detaylı ve kapsamlı hale getirince huzurevleri ve çocuk hastanelerine bu meyveleri göndermek istiyorum” dedi. Meyve üretiminde henüz amatör olduğunu belirten Barın, “Özellikle profesyonelce yaklaşılınca Avrupa gibi 500 milyonluk bir pazara ürün tedarik etmek ülkemize döviz ve tarım sektörüne ivme katacağı kanısındayım. Avrupa bu ürünleri özellikle Uzak Doğu ve Afrika’dan ve birçok ülkeden temin etmekte. Kaliteli ve pazarın ihtiyacı ürünlerle güzel şeyler olacağı kanısındayım” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 827 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.