**Datça ilçesine bağlı, kanalizasyon alt yapısı olmayan Cumalı ve Yazıköy Mahalle sakinleri ödeme yapmalarına rağmen, MUSKİ tarafından foseptik atıklarının alınmamasından dert yandı.
Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Cumalı ve Yazıköy Mahalle sakinlerinin en büyük sorunlarından biri olan foseptik atığı toplanmaması bir türlü çözüme kavuşamıyor.
Türkiye’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Datça’nın Cumalı ve Yazıköy Mahallesinde fosseptiklerin taşması ve zamanında atık toplama işleminin gerçekleştirilmemesi koku ve sinek istilasına sebep oldu.
MUSKİ’ye (Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü) çekim için ödeme yapan mahalle sakinleri, atık toplama hizmetinden yararlanamayınca başka bir firma aracılığıyla atık toplama işlemini gerçekleştirdi.
MUSKİ’ye ödedikleri çekim bedelinin yanı sıra başka bir firmaya da ücret ödeyen mahalle sakinleri, “Hizmet alamayacaksak, paramızı geri ödesinler” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BİR TRAKTÖRÜ TAMİR ETTİREMEDİ”
Cumalı ve Yazıköy Mahallesinin tüm sokaklarının dar olduğunu söyleyen Cumalı Mahallesi Eski Muhtarı aynı zamanda mahalle sakini Fikri Karaca, büyük araçların çekim yapamayacağını, traktörle çekim yapılarak, büyük araca boşaltılması gerektiğini belirtti.
Karaca şöyle devam etti:
“Muğla, büyükşehir olmadan önce traktör vardı. Belli tarihleri vardı, gelirdi foseptiği çekerdi. Muhtarlıklar ilgilenirdi. Büyükşehir olduktan sonra şahıslara çektirmediler, kendileri çekmek istediler ama bizim sokaklarımız çok sar, büyük araçlar giremez. Traktörün çekip, büyük araca boşaltması gerekiyor. Traktör bozulmuş. Aylardır traktörün yapılmasını bekliyoruz. Yazın ortasında, turizm cenneti dediğimiz Datça’mız pislik içinde kokuyor. Sinekten geçilmiyor bağ, bahçe. Köyün traktörünü arızası olduğu için Datça’ya merkeze götürdüler. Ya insaf, sen koskoca büyükşehirsin, bir traktörü tamir ettiremiyor musun?”
“OYALIYORLAR BİZİ”
Bazı vatandaşların 4-5 foseptik atığı toplama bedelini MUSKİ’ye ödediğini dile getiren Karaca, “Herkes kendi foseptiğini çektiriyor, tamam ama her yere büyük araç giremiyor. Kendimiz çektiriyoruz Bin küsur lira ödeme yaptık. Kimisi 4-5 çekimlik parayı önden ödedi. Ne gelen var ne giden. Hepimizin elinde makbuzlarımız var. Ne yapalım MUSKİ gelip çekmeyince, bizler de şahıs olarak kendimiz çektiriyoruz. Foseptik çekimi ilgili ihaleyi de yapamamışlar, verdikleri ücret düşük olunca şirketler kabul etmemiş. Bizler vatandaş olarak, kendimiz çağırıyoruz. Küçük araba çekimi Bin 500 TL ‘den aşağı olmuyor. Traktör olmayınca, olmuyor. Ben de para yatırdım MUSKİ’ye ama bekliyoruz. Her yer pislik içinde kaldı. Mecbur kendimiz cebimizden tekrardan verip, kendi imkânımla çekim yaptırdım.” diye konuştu.
“Koskoca belediye bir tane traktörü tamir ettiremedi. Yazıklar olsun.” şeklinde isyan eden Karaca, “Biz köy halkı olarak muhtara söyledik, Datça Belediye’sine de söyledik, büyükşehir ihaleye verdi, verecek şeklinde geçiştiriyorlar. Oyalıyorlar bizi. Vallahi ben utanıyorum. Komşulara rezil oluyoruz. Gelsinler, baksınlar. Parasını da yatıralı 5-6 ay oldu ama ortada hizmet yok.” dedi.
“YOLLAR DAR, ARAÇ GİREMİYOR”
Gazetemize konuşan başka bir mahalle sakini ise foseptik atığının temizlenmesine ilişkin yolların darlığına değinerek, “Büyük bir kamyon belli bir noktaya kadar girebiliyor ama yollarımız çok dar. Ondan dolayı da büyük araçlar giremiyor. Mahalle sakinlerine, ‘Komşuyuz burada. Gelin herkes para versin. Belediye gidip, verelim. Biz bu kadar para topladık, bizim yolumuzu genişletin’ diyelim dedim ona kimse yanaşmadı. Belediyeye söyledik, sorunumuzu dile getirdim onunla da kimse ilgilenmedi. Biz başımızın çaresine bakıyoruz.” şeklinde konuştu.
4 sefer vidanjör hizmeti bedeli ödediğini belirten mahalle sakini, üzerinden 4 ay geçtiğini hizmetten yararlanamadığını dile getirdi.
Mahalle sakini şöyle devam etti:
“MUSKİ’nin büyük araç getirmesine gerek yok, çünkü zaten sokaklar dar, oraya araçlar giremez. Muğla, büyükşehir olmadan önce bu işe muhtarlıklar bakıyordu. Muhtarlığın foseptik çekimi için bir traktörü vardı. Büyük araç uygun bir yerde beklerdi, traktör çekerdi gidip, boşaltırdı. Muğla, büyükşehir olduktan sonra traktör bozuldu dediler, şuanda da nerede olduğu belli değil. 6 önce çekimler için MUSKİ’ye parasını yatırdık. Bizi Marmaris Belediyesi’ne yönlendirdiler ve bizlere ne kadar büyüklükte araç istediğimizi sordular. Bizler de sokaklarımızın dar olduğunu en büyük 6 tonluk bir aracın girebileceğini söyledik. İki çekimlik olarak geldiler. Bizler de kamyon buradayken diğer çekimlerinde ücretlerini yatıralım dedik. 4 çekim parasını yatırdım, üzerinden 4 ay geçti ne gelen var ne giden. Birkaç gün önce büyük bir araç geldi ama muhtarımız özel bir şirket olduğunu söyledi. MUSKİ’ye yatırdığımız para havada kaldı, 3 çekim yaptırdık cebimizden 4 bin 500 TL para verdik. 4 ay önce yatırdığımız para hala MUSKİ’de. MUSKİ’ye ait olmayan, Muğla’dan gelen bir firma foseptiğimizi çekti, parasını da aldı, gitti. MUSKİ’ye parayı yatırırken 6 tonluk kamyon diye ödeme alıyor ve çekim olmazsa parayı iade alabileceksiniz deniliyor ama elimizdeki makbuz yeterli değilmiş bizden dilekçe istiyorlar işleri uzatıyorlar. Parayı alırken, dilekçe istemediler de şimdi istiyorlar?”
Hizmet alamadıklarına isyan eden mahalle sakini, “Ben 25 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi üyesiyim. Kimseden korkum yok. Belediye başkanı olsun, büyükşehir belediye başkanı olsun neden başkan oluyor, hizmet için. Hizmetse yapılması gerekiyor o zaman. İki dönem oldu, 5-6 sene de artık bu tarz şeylerin çoktan çözüme kavuşması gerekiyordu. Adam geliyor çekim ‘Ben 25 metreden fazlasını çekmem’ diyor. Neden, pompası bozuluyormuş çünkü. O zaman MUSKİ, büyükşehir belediyesi çözüm bulsun. Ben her seferinde 4 bin 500 lira para vermek zorunda değilim. Kış geliyor. Ne yapalım, bir pompa ya da hortum alıp meydana mı salalım?” şeklinde tepki gösterdi.